6+1 tips για να αδυνατίσεις καλοκαίρι

Δες το σαν μία καλή ευκαιρία να χάσεις κιλά

αδυνάτισμα καλοκαίρι

Ο διατροφολόγος Κώστας Χαρή σου δίνει όλα τα tips για να έχεις σωστή απώλεια βάρους εν όψει καλοκαιριού.

Άσκηση στο νερό: Η πιο ιδανική και ευχάριστη επιλογή για ένα τέλειο σώμα

H πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου συνήθως προκαλεί άγχος αφού ηχεί συναγερμός πως ήρθε  το καλοκαίρι. Αυτό του άγχος οδηγεί τους περισσότερους σε στερητικές, χημικές δίαιτες ή ακόμα και σε «θαυματουργά» χάπια αδυνατίσματος για να αποκαταστήσουν την.. .«τάξη».

Οι ανορθόδοξες δίαιτες βασίζονται σε δυο αρχές:

Την «ανισορροπία» σε μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή είναι πολύ χαμηλές σε υδατάνθρακες, αυξημένες σε πρωτεΐνη και πολύ χαμηλές σε λίπος. 

Επιπλέον αποκλείουν κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα από το καθημερινό διαιτολόγιο και χωρίζουν (λανθασμένα) τα φαγητά σε «καλά» και «κακά».

Το παιδί σου δεν τρώει κρέας; Εναλλακτικές τροφές που προτείνει παιδίατρος

Εάν θέλεις να χάσεις κιλά χωρίς ταυτόχρονα να βάζεις το εαυτό σου σε περιπέτειες είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι το πιο αποτελεσματικό πρόγραμμα είναι αυτό που συνδυάζει ισορροπημένη διατροφή, αλλαγή διατροφικών συνηθειών και φυσικά συστηματική άσκηση. 

5+1 συνήθειες που σου κάνουν κακό


Η σωστή και υγιεινή διατροφή είναι αυτή που καταρχάς έχει ποικιλία, αφού κανένα φαγητό από μόνο του δεν μπορεί να μας προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά. Η σωστή διατροφή δεν έχει να κάνει με τον διαχωρισμό των φαγητών σε καλά ή κακά, αλλά έχει να κάνει με τη συχνότητα και την ποσότητα που δικαιούμαστε να τρώμε από κάθε φαγητό.

1. Μην παραλείπεις το πρόγευμα

Οι παλιοί έλεγαν “Το πρωί να τρως σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος”. Έχει λεχθεί εκατοντάδες φορές πως το πρόγευμα είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας αφού βοηθά στην αναπλήρωση της ενεργείας που έχει χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτοί που δεν παραλείπουν το πρόγευμα έχουν πιο ισορροπημένη διατροφή, μπορούν αν χάσουν πιο εύκολα περιττά κιλά και έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων ασθενειών σε σύγκριση με αυτούς που το παραλείπουν. Το πρόγευμα πρέπει να περιλαμβάνει το 25% της ημερήσιας πρόσληψης μας σε θερμίδες.

2. Ενίσχυσε τον μεταβολισμό σου

Μερικοί άνθρωποι κληρονομούν ένα γρήγορο μεταβολισμό ενώ άλλοι ένα πιο αργό. Οι άνδρες τείνουν να καίνε περισσότερες θερμίδες από ό, τι οι γυναίκες. Ενώ για τους περισσότερους ανθρώπους, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται σταθερά μετά την ηλικία των 40. Αφού δεν μπορείς να ελέγξεις την ηλικία σου το φύλο, ή το γενετικό υπόβαθρο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να βελτιώσεις το μεταβολισμό σου. 

Ο πρώτος είναι η ενίσχυση της μυϊκής μάζας. Το σώμα καίει συνεχώς θερμίδες, ακόμα και όταν δεν κάνει τίποτα. Ο μεταβολισμός ηρεμίας είναι πολύ υψηλότερος σε άτομα με περισσότερο μυ. Κάθε κιλό μυ χρησιμοποιεί περίπου 6 θερμίδες την ημέρα μόνο για να συντηρηθεί, ενώ κάθε κιλό λίπους καίει μόνο 2 θερμίδες καθημερινά.

Ο δεύτερος είναι τα πολλά και μικρά γεύματα. Η σημασία των μικρών γευμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι καταλυτικής σημασίας όταν κάποιος προσπαθεί να χάσει βάρος. Τα μικρά γεύματα ή σνακ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του μεταβολισμού αφού όταν τρώς μικρότερες ποσότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα έχεις μια μεταβολική ώθηση από την πέψη, την επεξεργασία και την αποθήκευση ενέργειας από το φαγητό. Τα σνακ μπορούν να ικανοποιήσουν την πείνα σου κατά τη διάρκεια της ημέρας και έτσι να αποτρέψουν την υπερκατανάλωση τροφής. Επέλεξε ποικιλία στα σνακ σου, όπως αμύγδαλα, φρούτα, γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά και μαύρη σοκολάτα που περιέχει 70% κακάο.

3. Κατανάλωσε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες

Αυτά είναι τα όσπρια, φρούτα και λαχανικά τα οποία όχι μόνο περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά αλλά είναι και πλούσια σε φυτικές ίνες αυξάνοντας έτσι το αίσθημα του κορεσμού. Φυτικές ίνες υπάρχουν επίσης στα ολικής αλέσεως δημητριακά. Tο ψωμί ολικής αλέσεως έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες και της ακατέργαστης μορφής του. Aυτό σημαίνει ότι, μετά την κατανάλωσή του, εκκρίνεται σταδιακά και σε μικρότερη ποσότητα η ινσουλίνη από το πάγκρεας, δηλαδή δεν αυξάνονται απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

4. Μείωσε την κατανάλωση έτοιμων φαγητών

Απόφυγε τα έτοιμα φαγητά που και στην πιο απλή τους μορφή πάλι περιέχουν αυξημένες ποσότητες αλατιού, λίπους και συνήθως μαγειρεύονται με βούτυρο, φρέσκες κρέμες και διάφορες σάλτσες. Περιόρισε επίσης την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε μια κάθε δεκαπενθήμερο.

5. Αύξησε τη φυσική δραστηριότητα

Μία ώρα γυμναστική είναι το 4% της ημέρας, δεν χωράει καμία δικαιολογία. Γυμναστική δεν είναι μόνο να γραφτείς στο γυμναστήριο. Μπορείς να πας ένα περπάτημα στην παραλιακή ή στο πάρκο ή ακόμα μπορείς να κάνεις λίγους κοιλιακούς και επιτόπιες ασκήσεις κατά τη διάρκεια του αγαπημένου σου προγράμματος στη τηλεόραση.

6. Απόφυγε την υπερ-φαγεία το σαββατοκύριακο

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των πλείστων όταν θέλουν να χάσουν βάρος είναι ότι κάνουν πολύ αυστηρή δίαιτα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας με αποτέλεσμα να πέφτουν οι «άμυνες» και να καταλήγουν σε υπέρ-φαγία κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Μην αρνηθείς στον εαυτό σου τρόφιμα που ποθείς. Αν το κάνεις, θα τα θελήσεις περισσότερο. Αυτό θα οδηγήσει σε υπερκατανάλωση σε αυτά τα τρόφιμα αργότερα. Επίτρεψε στον εαυτό σου μια μικρή μερίδα από το αγαπημένο σου φαγητό.

7. Μη φέρεις την κατσαρόλα στο τραπέζι 

Ετοίμασε το πιάτο σου στην κουζίνα. Θα αποφύγεις έτσι τον πειρασμό να ξαναγεμίσεις το πιάτο. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να αποφευχθεί η υπερκατανάλωση τροφής. Σταμάτησε να τρώς  μπροστά από την τηλεόραση. Τρώγοντας ενώ παρακολουθείς τηλεόραση ή διαβάζοντας την εφημερίδα μπορεί να είναι καταστροφικό. 

Επιμέλεια: MyLife Team

Πηγή:mylife.com.cy

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top