7 tips για να καθαρίσεις τον αέρα σπίτι σου

Εύκολοι τρόποι για να βελτιώσεις την υγεία σου

καθαρός αέρας

Ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο λόγω κορωνοϊού θα πρέπει να φροντίζεις τον εαυτό σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Xρειάζεται να ανανεώνεις τον αέρα στο χώρο σου συχνά και καθημερινά.

Διατροφή στις μέρες του κορωνοιού: Πέντε tips για να μην πάρουμε βάρος
 

Υιοθέτησε τις παρακάτω συνήθειες για να καθαρίζεις τον αέρα του σπιτιού σου αποτελεσματικά.

Βεβαιώσου ότι οι κοινόχρηστοι χώροι στο σπίτι αερίζονται καλά και άνοιγε τα παράθυρα να μπαίνει φρέσκος αέρας.

Ο στάσιμος αέρας γίνεται τοξικός και εγκυμονεί κινδύνους για το αναπνευστικό σύστημα, ακόμη και για την υγεία του δέρματός σου. Για την ακρίβεια, πολλές λοιμώξεις και αλλεργίες οφείλονται στη συσσώρευση των βλαβερών σωματιδίων τα οποία βρίσκονται γύρω σας και καταλήγουν στον οργανισμό σας.

Tροφές που νομίζουμε υγιεινές και όμως έχουν ζάχαρη
 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) τα πολύ μικρά σωματίδια που βρίσκονται στον αέρα που αναπνέουμε, μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του άσθματος και άλλων πνευμονικών παθήσεων.

Τα πιο ευπαθή άτομα στις αρνητικές επιπτώσεις του τοξικού αέρα είναι:

•    Άτομα που πάσχουν από καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις
•    Μωρά και μικρά παιδιά
•    Ηλικιωμένοι
•    Οποιοσδήποτε υποφέρει από ασθένεια του ανοσοποιητικού
•    Έγκυες
•    Άτομα με διαβήτη
•    Παρότι ίσως να καθαρίζεις συχνά, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να καθαρίσεις τον αέρα μέσα στο σπίτι. Πολλές επιφάνειες συγκρατούν, μέχρις ενός βαθμού, ρυπογόνα σωματίδια.

Καθαριστής αέρα

•    Οι καθαριστές αέρα μειώνουν την πνιγηρότητα του περιβάλλοντος στο σπίτι. Υπάρχουν πολλά είδη καθαριστών αέρα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες καθαρισμού του αέρα ενός σπιτιού. Αυτές οι συσκευές έχουν τη δυνατότητα να εξουδετερώνουν τα ρυπογόνα σωματίδια που βρίσκονται στο σπίτι.

Απέφυγε τη χρήση διακοσμητικών χώρου και κεριών

•    Εξαιτίας των χημικών στοιχείων που περιέχουν τα αρωματικά κεριά και τα αποσμητικά χώρου, είναι πιθανό να εμφανιστούν αλλεργίες, ειδικότερα σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Ναι, κάποια από αυτά μυρίζουν υπέροχα, αλλά δε συμβάλλουν στον καθαρισμό του αέρα. Αντ’ αυτών, προτιμήστε φυσικές επιλογές ή φτιάξτε τα δικά σας.

Kαθάρισε τα φίλτρα των κλιματιστικών

Αρκετοί άνθρωποι δεν έχουν κατά νου ότι τα φίλτρα των κλιματιστικών και των θερμαντικών σωμάτων μαζεύουν σκόνη και ρυπογόνα σωματίδια. Αυτά, με τον καιρό, μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα.  Βεβαίωσου ότι τα καθαρίζεις τακτικά.

Χρησιμοποίησε ηλεκτρική σκούπα για να καθαρίσεις τον αέρα στο σπίτι σου

Οι ηλεκτρικές σκούπες αποτελούν τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο μείωσης της σκόνης από τα έπιπλα και άλλες επιφάνειες. Η ηλεκτρική σκούπα είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος για να καθαρίσεις τον αέρα του σπιτιού σου. Μπορεί να αφαιρέσει, με μεγάλη ευκολία, όλων των ειδών τα σωματίδια όπως σκόνη, νεκρούς ιστούς, και τρίχες από κατοικίδια. Όλα αυτά συσσωρεύονται σε κάθε γωνία του σπιτιού.

Πλύσιμο κλινοσκεπασμάτων και λούτρινων παιχνιδιών

Τα κλινοσκεπάσματα, τα ρούχα, οι πετσέτες, και τα λούτρινα παιχνίδια γίνονται το τέλειο σπίτι για τη σκόνη και τα ακάρεα. Και τα δύο μπορούν να χειροτερέψουν τα αναπνευστικά προβλήματα που ίσως ήδη έχεις, αλλά και να δημιουργήσουν δερματολογικά προβλήματα. Αν ήρθε η ώρα να κάνεις βαθύ καθαρισμό και να καθαρίσεις τον αέρα στο σπίτι σου, τότε δοκίμασε να προσθέσεις και ένα απολυμαντικό κατά την πλύση τους.

 Σκούπισε τη μούχλα από τις περιοχές με υγρασία

Όλα τα σπίτια συγκεντρώνουν πολλή υγρασία. Μπάνια και κουζίνες προσβάλλονται, συχνότερα, από τη μούχλα. Το κακό με αυτό το είδος μύκητα δεν περιορίζεται στην άσχημη εμφάνιση και στη δυσάρεστη οσμή, αλλά επηρεάζει και την υγεία του αναπνευστικού συστήματος καθώς οι σπόροι του ταξιδεύουν, μέσω του αέρα, στους πνεύμονές σου.

Η μούχλα είναι έντονη σε περιοχές με υγρασία. Αν λοιπόν δεν υπάρχει υγρασία, δεν υπάρχει μούχλα. Για να την αντιμετωπίσεις ρίξε μαγειρική σόδα απευθείας στα σημεία με μούχλα, και σκούπισε έπειτα από μερικές ώρες. Επανέλαβε τη διαδικασία αν το κρίνεις απαραίτητο.

Άνοιξε πόρτες και παράθυρα για λίγες ώρες

Θα πρέπει να αερίζεις καθημερινά το σπίτι σου ανοίγοντας πόρτες και παράθυρα για τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα. Έτσι, θα μειώσεις το πνιγηρό περιβάλλον και θα ανανεώσεις τον αέρα του σπιτιού. Πρόκειται για ένα απλό μέτρο το οποίο όμως θα διευκολύνει τη κυκλοφορία του αέρα, ενώ ταυτόχρονα αποτοξινώνει το περιβάλλον σου. 

Επιμέλεια:  MylifeTeam
Πηγή: mylife.com.cy
 

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top