6+1 βήματα για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου

Για να νιώθουμε καλύτερα

γυμνασμένο σώμα

Ως μεταβολισμό ορίζουμε τις χημικές διεργασίες που συμβαίνουν στο σώμα και οι οποίες μας κρατούν ζωντανούς και λειτουργικούς.

Παρ’ όλα αυτά αρκετές φορές η λέξη μεταβολισμός χρησιμοποιείται αντί του ορθότερου «μεταβολικός ρυθμός», ή αλλιώς το πόσες θερμίδες καίμε.

Όσο υψηλότερος είναι, τόσο περισσότερες θερμίδες καίει το σώμα, και τόσο πιο εύκολο είναι να χάσει κανείς βάρος και να διατηρήσει τη σιλουέτα του.

Παράλληλα ο υψηλός μεταβολικός ρυθμός δίνει ενέργεια και μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα.

Πώς μπορείς λοιπόν να τον ενισχύσεις;

Φάε περισσότερη πρωτεΐνη

Η θερμογέννεση από την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνη είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με την κατανάλωση υδατανθράκων ή λιπαρών κατά 15-30%. Αυτό σημαίνει πως καταναλώνοντας πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα, καις έξτρα θερμίδες.

Πιες νερό

Η κατανάλωση νερού ανεβάζει στιγμιαία τον μεταβολικό ρυθμό. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση μισού λίτρου νερού, αυξάνει τον μεταβολισμό ηρεμίας κατά 10-30% για περίπου μία ώρα.

Κάνε διαλειμματική προπόνηση

Αυτό το είδος προπόνησης μπορεί να σε βοηθήσει να κάψεις περισσότερες θερμίδες και να αυξήσεις τον μεταβολικό σου ρυθμό ακόμα και μετά το τέλος της. Για να δεις πως γίνεται κάνε κλικ εδώ.

Σήκωσε… βαριά πράγματα

Οι μυς είναι πιο μεταβολικά… ανήσυχοι σε σχέση με το λίπος στο σώμα, επομένως η αύξηση της μυϊκής μάζας αυξάνει και τον μεταβολισμό. Κατά συνέπεια, μέσα στη μέρα το σώμα καταναλώνει περισσότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας. Η άσκηση με αντιστάσεις λοιπόν (βάρη, μηχανήματα, βάρος του σώματος) είναι η ιδανικότερη επιλογή για αυτό.

Στάσου όρθιος περισσότερο

Το καθισιό θεωρείται από επιστήμονες ως «νέο κάπνισμα». Πολλές ώρες σε μια καρέκλα προκαλούν αύξηση του βάρους και μείωση του μεταβολισμού. Αντιθέτως, κάνοντας μια βόλτα ανά τακτά χρονικά διαστήματα μπορείς να κάψεις μέχρι και 174 θερμίδες.

Πιες πράσινο τσάι

Χωρίς να έχει θεαματικά αποτελέσματα, το πράσινο τσάι είναι ένας καλός τρόπος για ενίσχυση του μεταβολισμού μιας και φαίνεται να τον αυξάνει κατά 4-5%.  Οι ουσίες που περιλαμβάνει το πράσινο τσάι, αλλά και το είδος τσαγιού oolong βοηθούν στην μετατροπή ενός μέρους του λίπους που αποθηκεύεται στο σώμα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, κάτι που αυξάνει την καύση λίπους κατά 10-17%.  

Κοιμήσου καλά

Ο κακός ύπνος συνδέεται άμεσα με την παχυσαρκία, ενώ οι επιπτώσεις του στον μεταβολισμό είναι ιδιαίτερα αρνητικές. Ιδανικά, οκτώ ώρες ποιοτικού ύπνου την ημέρα μπορούν να οφελήσουν σημαντικά τον μεταβολισμό.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top