Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τη γιόγκα - Ειδικοί εξηγούν στο star.gr

Ποια είναι τα οφέλη της;

Γιόγκα

Η γιόγκα με ιστορία πάνω από 5.000 χρόνια,  κερδίζει όλο και περισσότερο χώρο στην καρδιά του δυτικού κόσμου και χρόνο από την καθημερινότητά του.

Ποια είναι όμως τα οφέλη που ανακάλυψαν όλοι όσοι πάτησαν το στρωματάκι (το γνωστό yoga mat ) που τους έκαναν να γυρίζουν ξανά σε αυτό ;

Το πρώτο πράγμα που θα ανακαλύψετε ξεκινώντας τη γιόγκα είναι η αναπνοή... Αυτός ο άγνωστος, με την τεράστια δύναμη πάνω στο σώμα μας. Η αναπνοή, που συνήθως γίνεται ασυναίσθητα, ρηχά και χωρίς να δίνουμε καμία σημασία σε αυτή, είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία που έχουμε.

Μαθαίνοντας να αναπνέουμε συνειδητά και κάνοντας ασκήσεις αναπνοών (pranayama) θα δούμε τις πρώτες αλλαγές. Ηρεμία, συγκέντρωση, καλύτερη διάθεση, μνήμη και διαύγεια, ένα εργαλείο για καλύτερη υγεία σωματική, ψυχική και πνευματική.

γιόγκα

Σε συνδυασμό με τις στάσεις (asana) το σώμα ξεκινάει και αλλάζει από τα πρώτα μαθήματα.

Η ισορροπία και η ευλυγισία έρχεται αργά, ειδικά στην αρχή. Αυτοί οι παράγοντες όμως θα βελτιώσουν τη στάση του σώματος και θα μας απαλλάξουν από πόνους που πολλές φορές έχουμε στη μέση, την πλάτη, τον αυχένα και τα γόνατα. Μαζί με την ευλυγισία, έρχεται και η μυική δύναμη, που χτίζεται μέσα από τις στάσεις της yoga και αυτά τα δυο σε συνδυασμό με την ισορροπία χτίζουν ένα σώμα προστατευμένο από τραυματισμούς και πτώσεις, πράγμα που άλλα είδη γυμναστικής που δουλεύουν σε βάρος της ευλυγισίας δεν μπορούν να κάνουν.

Συνειδητότητα και αυτοσυγκέντρωση είναι πράγματα που θα μάθετε να εξασκείτε. Θα σας βοηθήσουν να απολαμβάνετε την κάθε στιγμή. Χωρίς να κάνετε τίποτα μηχανικά, θα νιώθετε με όλες τις αισθήσεις σας κάθε στιγμή της ζωής χωρίς να αποσπάστε από εξωτερικούς ή εσωτερικούς παράγοντες. Αυτό θα βοηθήσει στην βελτίωση της κρίσης, της αυτοσυγκράτησης, της διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων και της ψύχραιμης αντιμετώπισης κάθε προβλήματος.

Πολλές φορές ακούμε να λένε “δεν είναι για μένα, εγώ θέλω κάτι πιο έντονο” ή “εγώ δεν μπορώ να παραμένω σε μια στάση για πολύ ώρα, θέλω κίνηση”.

Τελικά η yoga είναι για όλους;

Φυσικά και είναι και αυτό γιατί δεν υπάρχει μόνο ένα είδος yoga.

Υπάρχουν είδη στατικά, όπως η Hatha yoga, είδη με συνεχή κίνηση, όπως η Vinyasa, είδη μεγάλης έντασης και δυσκολίας όπως η Ashtanga και είδη πιο ήπια όπως η Yin yoga και ο κατάλογος δεν τελειώνει εδώ. Ο κάθε άνθρωπος, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του και την φυσική του κατάσταση μπορεί να βρει το είδος που του ταιριάζει.

Η yoga ακόμα δεν περιορίζεται σε άτομα κάποιας ηλικίας ή ικανότητας. Yoga μπορείς να κάνεις από πολύ μικρή ηλικία, μέχρι τα βαθιά γεράματα. Ακόμα κι αν είσαι έγκυος μπορείς να κάνεις prenatal yoga, που πολλοί γυναικολόγοι πλέον συστήνουν στις πελάτισσές τους.

Yoga κάνεις ακόμα κι αν έχεις μυοσκελετικά προβλήματα. Ο B.K.S. Iyengar, ίσως ο μεγαλύτερος δάσκαλος όλων των εποχών, ανέπτυξε την Iyengar yoga, μια μέθοδο που με τη χρήση βοηθημάτων, μπορείς να μπεις στις στάσεις και να βελτιώσεις τη στάση και τη λειτουργικότητα του σώματος ακόμα και όταν υπάρχουν μυοσκελετικά προβλήματα ή δυσλειτουργίες.

Τέλος, η yoga έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Το μόνο που χρειάζεσαι για να την εξασκήσεις, είναι διάθεση και ένα στρωματάκι.

Κι όμως μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή. Ευλυγισία, δύναμη, ισορροπία σώματος και νου, ευεξία, διαύγεια, αυτογνωσία, είναι λίγα μόνο από τα οφέλη που θα σου δώσει. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνεις την αρχή.

 

See you on the mat
Namaste
Μιχάλης Ντουμπάκης

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top