Ταζ Μαχάλ, μια ιστορία αγάπης

Από που πήρε το όνομα του

Ταζ Μαχάλ,  μια ιστορία αγάπης

Κοντά στην πόλη Άγκρα της βόρειας Ινδίας, στις όχθες του ποταμού Γιούμα βρίσκεται το περίφημο Ταζ Μαχάλ. Το μνημείο που μέσα του, κρύβει μια ιστορία αγάπης.

Ο Γιαχάν, που βασίλεψε από το 1628 έως το 1658, παντρεύτηκε την Αριουμάντ Μπάνο Μπέγκουμ το 1612. Τη λάτρευε, γι' αυτό και την αποκαλούσε Μουμ-τάζ Μαχάλ, που σημαίνει Κορόνα του Παλατιού.

Η βασίλισσα τον ακολουθούσε παντού, ακόμα και στις στρατιωτικές εκστρατείες. Όμως, κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας η Μουμ-τάζ Μαχάλ πέθανε, λίγα λεπτά αφότου έφερε στον κόσμο το 14ο παιδί τους.

Η τελευταία επιθυμία της ήταν να φτιαχτεί ένα μνημείο προς τιμήν της, τόσο λαμπρό που όμοιό του ο κόσμος δεν θα 'χε ξαναδεί. Και ο ερωτευμένος αυτοκράτορας κράτησε την υπόσχεσή του. Το Ταζ Μαχάλ, που πήρε το όνομα του από τη βασίλισσα, ολοκληρώθηκε 22 χρόνια αργότερα και ένας χρυσός φράχτης τοποθετήθηκε γύρω από το φέρετρο, το οποίο ο αυτοκράτορας το στόλισε με πέρλες και διαμάντια και έβαλε 2.000 φρουρούς για να το φυλάνε.

Ο Σαχ Γιαχάν σκόπευε να χτίσει άλλο ένα μνημείο από μαύρο μάρμαρο, στην αντίπερα όχθη του ποταμού, για να το αφιερώσει στον ίδιο του τον εαυτό. Πριν ξεκινήσει, όμως, το δεύτερο εγχείρημά του, ο γιος του Ορανγκζέμπ κατέλαβε την εξουσία και τον φυλάκισε.

Ο αυτοκράτορας πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του στο οχυρό της πόλης Άγκρα, κοιτώντας το Ταζ Μαχάλ και περιμένοντας τη στιγμή που θα ξανασυναντούσε την πολυαγαπημένη του σύζυγο. Μετά το θάνατό του, το 1666, ετάφη δίπλα της.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top