Διπλός τάφος γεμάτος χρυσάφι

Aνακαλύφθηκε στην Κρήτη

Ένας διπλός τάφος γεμάτος χρυσό, ένα νεαρό ζευγάρι, λεπτεπίλεπτα αγγεία και τη μοναδική απεικόνιση , που έχει βρεθεί ως σήμερα, της μέλισσας ως θεάς ανακαλύφθηκε στην Ελεύθερνα της Κρήτης.

Κανείς δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι κάτω από ένα απλό ανάλημμα στην καρδιά της αρχαίας Ελεύθερνας, λίγα μέτρα μακριά από τον τάφο των πολεμιστών , οι αρχαιολόγοι θα ανακάλυπταν , έναν διπλό τάφο ηλικίας 2.700 ετών γεμάτο χρυσό.

«Είναι µια μοναδική ανακάλυψη» αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντή�� της ανασκαφής, καθηγητής Νίκος Σταµπολίδης, . «Πρόκειται για έναν τάφο φοβερά περίεργο στην κατασκευή. Όταν διαπιστώσαμε πως οι πέτρες στον τοίχο είχαν την ίδια κόψη και τις αφαιρέσαμε, θα περίμενε κάποιος στο άνοιγμα που δημιουργήθηκε να βρούμε τον τάφο. Σκάβαµε, σκάβαµε και τάφο δεν βρίσκαμε. Εμείς όμως επιμείναμε», λέει ο καθηγητής.

Η επιμονή των αρχαιολόγων έφερε στο φως ένα νεαρό ζευγάρι που έζησε στην πρωτοαρχαϊκή εποχή, τυλιγμένο με ένα «πολύχρυσο» σάβανο, αποτελούμενο από 3.000 φύλλα χρυσού. Η γυναίκα θα πρέπει, σύμφωνα με τον καθηγητή-αρχαιολόγο, να ανήκε στην υψηλή κοινωνική τάξη, ενώ το αγόρι ενδεχομένως να είναι κάτω από 18 ετών, οπότε και δικαιολογείται η ταφή του. «Διότι µόνο οι γέροι και οι δούλοι δεν καίγονταν. Οι σοροί των πολε��ιστών είναι όλοι καμένοι» αναφέρει ο κ. Σταµπολίδης.

Σημαντικότατο εύρημα θεωρείται επίσης ένα χρυσό κόσμημα, το οποίο αν αντιστραφεί, απεικονίζει µία µέλισσα που έχει πρόσωπο και χαρακτηριστική κόμμωση της εποχής που µμοιάζει µε περούκα. «Πρόκειται για µμοναδική απεικόνιση της µμέλισσας ως θεάς, η οποία γονιμοποιεί τους ρόδακες που βρίσκονται στο πλάι», εξηγεί επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top