Οι Γάλλοι τίμησαν τον Αλέκο Φασιανό

Του απονεμήθηκε το γαλλικό παράσημο Τεχνών και Γραμμάτων

Οι Γάλλοι τίμησαν τον Αλέκο Φασιανό
Χαρακτηρίστηκε ως ο ζωγράφος που έσπασε τα δεσμά των συνόρων και άνοιξε το δρόμο για την ελληνική ζωγραφική.

Και οι Γάλλοι -γνωστο�� για τις πολιτισμικές και πολιτιστικές τους ανησυχίες και ευαισθησίες- του το αναγνώρισαν με τον πλέον τιμητικό τρόπο.

Ο Γάλλος πρέσβης, κ Κριστόφ Φαρνώ, τίμησε τον πασίγνωστο Έλληνα ζωγράφο με το γαλλικό παράσημο του Αξιωματούχου των Τεχνών και των Γραμμάτων («Officier dans l’ Ordre des Arts et des Lettres») σε επίσημη τελετή στο κτίριο της γαλλικής πρεσβείας εκ μέρους του γαλλικού κράτους και του -ανιψιού του πρώην προέδρου της Γαλλιάς, Φρανσουά Μιτεράν- Υπουργού Πολιτισμού της χώρας, Φρεντερίκ Μιτεράν.

Ο κ. Φαρνώ μίλησε με ιδιαίτερα εγκωμιαστικό τρόπο για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, ενώ τόνισε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη τιμή που αποδίδεται από τη Γαλλία σε έναν καλλιτέχνη για τη δημιουργία του ανά τον κόσμο.

Ο Έλληνας ζωγράφος, από την άλλη, παίρνοντας το λόγο, ευχαρίστησε τον πρέσβη της Γαλλίας και τόνισε πως «σαν θεϊκή ή μαγική σύμπτωση άρχισα την καλλιτεχνική μου ιστορία του Παρισιού. Γιατί το 1960 από αυτή την ίδια γαλλική πρεσβεία πήρα την καλλιτεχνική γαλλική υποτροφία και έφυγα για το Παρίσι. Και έτσι μπόρεσα να αναπτύξω τις ζωγραφικές μου σκέψεις και αναζητήσεις και να ανταγωνιστώ τους εκεί καλλιτέχνες. Έλεγα “θα μπορέσω ποτέ να δω ένα έργο μου δίπλα στον Dufy ή τον Matisse;”».

Ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος έκλεισε την ομιλία του σημειώνοντας πως «δεν ήθελα στο εξωτερικό να κάνω απλώς μια καριέρα, αλλά να αποδείξω ότι και η ελληνική μου έκφραση μπορούσε να σταθεί παντού».
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top