Σε πρόγραμμα διάσωσης τα δύο ναυάγια σε Ζάκυνθο και Ρόδο

Αυτά επέλεξαν οι επιστήμονες από το ερευνητικό πρόγραμμα "Θαλής"

Σε πρόγραμμα διάσωσης τα δύο ναυάγια σε Ζάκυνθο και Ρόδο
Το ερευνητικό πρόγραμμα «Θαλής», με τίτλο «Διάσωση ξύλινων ναυαγίων στο μεσογειακό θαλάσσιο οικοσύστημα: ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων για την κατά χώραν προστασία τους» επέλεξε να διασώσει τα δύο ναυάγια σε Ζ��κυνθο και Ρόδο.

Το πλοίο στη Ζάκυνθο, που μάλλον είναι ισπανικής προέλευσης, ναυάγησε τον 16ο αιώνα και βρίσκεται λίγο έξω από το λιμάνι σε βάθος 10 μέτρων. Έχει εξερευνηθεί περίπου κατά τα δύο τρίτα από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων -σε συνεργασία αρχικά και με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Εδώ και χρόνια έχει σκεπαστεί με γεωΰφασμα για να προστατευτεί.

Το ναυάγιο της Ρόδο χρονολογείται τον 13ο αιώνα και βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από τον περίφημο θησαυρό της Ρόδου, ο οποίος εκτιμάται ότι προέρχεται από ναυάγιο του 18ου αιώνα. Τα απομεινάρια του ξύλινου καραβιού βρίσ��ονται στο βυθό της Ρόδου, εκτεθειμένα και δεν έχουν ερευνηθεί επαρκώς.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τα ΤΕΙ Αθηνών, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ κι έχει Το πρόγραμμα εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και στόχος του είναι αφενός να αξιολογηθεί η προστατευτική χρήση των γεωϋφασμάτων στο ναυάγιο της Ζακύνθου και αφετέρου να προστατευτεί το ξύλινο σκαρί του ναυαγίου του 13ου αιώνα που βρίσκεται στη Ρόδο, αλλά είναι εκτεθειμένο και απειλείται από τις άγκυρες μεγάλων πλοίων.
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top