«Μαραθών - Σαλαμίς» στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Ανεβαίνει 2.500 χρόνια μετά την ιστορική μάχη

«Μαραθών - Σαλαμίς» στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Το ιστορικοτραγικό μελόδραμα «Μαραθών - Σαλαμίς» ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή 2.500 χρόνια από τη συμπλήρωση της ιστορικής μάχης του Μαραθώνα.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει σε τέσσερις παραστάσεις την όπερα του Καρρέρ, η οποία ολοκληρώθηκε το 1886 με σκοπό να εγκαινιάσει το Δημοτικό Θέατρο Αθηνών (1888) αλλά παρουσιάστηκε για πρώτη φόρα to 2003, δηλαδή 115 χρόνια μετά τη σύνθεσή της.

Βασίζεται σε ιταλικό ποιητικό κείμενο του Μέμνονα Μαρτζώκη. Η σκηνοθεσία του Ισίδωρου Σιδέρη, καθώς και τα σκηνικά και κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ θα ξετυλίξουν το μίτο της ελληνικής ιστορίας, υπό την διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή.

H πρεμιέρα θα γίνει στις 29 Οκτωβρίου και οι παραστάσεις ξεκινούν στις 20:00.

Η υπόθεση του έργου

Στον απόηχο της νίκης των Ελλήνων επί των Περσών στον Μαραθώνα, η Φεντίμα από την Περσία ερωτεύτηκε τον Αλέξανδρο, έναν Μακεδόνα στρατιώτη. Τον ακολούθησε ως την Ελλάδα, αλλά εκείνος την εγκατέλειψε. Την ώρα που τον αναζητά στην Αθήνα μαζί με το παιδί τους, ο Αλέξανδρος αναγγέλλει στους Αθηναίους πως ο Ξέρξης προτείνει ειρήνη. Ο Θεμιστοκλής απαντά ότι οι Έλληνες προτιμούν το θάνατο παρά τη σκλαβιά. Η Μυρτώ, κόρη του Θεμιστοκλή, ερωτεύεται αμέσως τον Αλέξανδρο. Τότε η Φεντίμα απελπίζεται, όμως ο Θεμιστοκλής την περιθάλπει.

Πριν από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, η Φεντίμα προσχωρεί στο περσικό στρατόπεδο και πείθει τον Ξέρξη πως οι Έλληνες έχουν χάσει κάθε ελπίδα. Αμέσως μετά ο Αλέξανδρος επιτίθεται στη Φεντίμα με ένα στιλέτο. Αργοπεθαίνοντας, εκείνη του λέει ότι δεν πρόδωσε τον Θεμιστοκλή: Ο ίδιος ο στρατηγός την έστειλε στον Ξέρξη για να τον παραπλανήσει. Γεμάτος τύψεις, ο Μακεδόνας βυθίζει το στιλέτο στη δική του καρδιά.

Οι Έλληνες θριαμβεύουν. Ο Θεμιστοκλής, μαζί με τη Μυρτώ και το παιδί της Φεντίμας, βλέπουν το νεκρό Αλέξανδρο και τη νεαρή Περσίδα ετοιμοθάνατη. Η Φεντίμα λέει πως ξεψυχά ευτυχισμένη πλάι στον αγαπημένο της και πως το παιδί της βρήκε επιτέλους πατέρες, αφού η Ελλάδα έχει νικήσει.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top