«Ποιος είναι υπουργός Πολιτισμού της χώρας;»

Μόλις το 9,9% γνωρίζει

Ποιος είναι υπουργός Πολιτισμού της χώρας;» Ήταν μία από τις ερωτήσεις της πανελλαδικής έρευνας για τον Πολιτισμό και μόλις το 9,9% των ερωτηθέντων απάντησε σωστά, αναγνωρίζοντας τον Παύλο Γερουλάνο. Οι υπόλοιποι δεν ξέρουν.

Σύμφωνα με την έρευνα, «Σφυγμός Πολιτισμού» που διενήργησε η εταιρεία Άποψις SRM, με πρωτοβουλία της εταιρείας «Διεθνείς σχέσεις πολιτισμού» και την υποστήριξη του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου , οι Έλληνες στη συντριπτική πλειοψηφία τους, 94,6%, δεν συμμετέχουν ενεργά στην πολιτιστική ζωή του τόπου κατοικίας τους, ενώ σε μεγάλο ποσοστό 81,4% εμφανίζονται να μην είναι ικανοποιημένοι από την πολιτιστική παραγωγή της χώρας.

Το 61,7% δηλώνει ότι επισκέπτεται σπάνια τους αρχαιολογικούς χώρους και το 12,1% ποτέ.

Οι περισσότεροι δεν πηγαίνουν ποτέ σε διαλέξεις και σεμινάρια (76,6%), δεν διαβάζουν καθόλου λογοτεχνία και ποίηση (70,9%), δεν παρακολουθούν χορό (68,3%), ούτε επισκέπτονται εκθέσεις (66,8%). Το κοινό ενδιαφέρεται συγκριτικά περισσότερο για μουσικές εκδηλώσεις και σινεµά. Το θέατρο το προτιµούν οι γυναίκες και τις συναυλίες οι άνδρες. Στον κινηματογράφο οι βασικές κατηγορίες είναι φοιτητές και μισθωτοί, ηλικίας 25-34 ετών.


Η ψυχαγωγία με 79,2%, η εκπαίδευση με 30,4% και το προσωπικό ενδιαφέρον με 25,3% αποτελούν τους σημαντικότερους λόγους παρακολούθησης κάποιας πολιτιστικής εκδήλωσης.

Στην ερώτηση της έρευνας, αν τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αναβάθμιση του πολιτιστικού προϊόντος της χώρας, οι περισσότεροι απάντησαν αρνητικά, ενώ αρκετοί δήλωσαν άγνοια. Το 54,6% των ερωτηθέντων θεωρούν πως πρέπει να αλλάξει το μοντέλο των κρατικών επιχορηγήσεων των διαφόρων πολιτιστικών παραγωγών. Το 66,3% θεωρεί πως η Ελλάδα δεν επενδύει επαρκώς στον πολιτιστικό τουρισμό, ενώ 64,7% εκτιμά ότι η χώρα δεν προωθεί επαρκώς τον πολιτισμό της στο εξωτερικό.

Σε ποσοστό 86,6% θεωρούν πως το κράτος δεν επενδύει επαρκώς στη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία, ενώ σε ποσοστό 80% υποστηρίζουν πως υπάρχει διαπλοκή και διαφθορά στον χώρο του πολιτισμού. Όσον αφορά την προοπτική η Ελλάδα να επενδύσει στον πολιτισμό ακόμη και σε περιόδους οικονομικής στενότητας, το 89,2% των ερωτηθέντων εμφανίζεται θετικό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top