Το πιο «πράσινο» Σαββατοκύριακο έρχεται στο ΚΠΙΣΝ

Αναλυτικά το πρόγραμμα δράσεων που θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους

ΚΠΙΣΝ: To Green Weekend Είναι Εδώ

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) διοργανώνει το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου (24 και 25/09) το πρώτο SNFCC Green Weekend, ένα διήμερο αφιερωμένο στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση με τον γενικό τίτλο «Η κλιματική αλλαγή και εγώ». 

Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, από το Ξέφωτο και τον Πευκώνα μέχρι τον Μεσογειακό Κήπο, τον Θόλο, τον Λαχανόκηπο, αλλά και την Περίμετρο, γεμίζει με δραστηριότητες που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους και περιστρέφονται γύρω από τα ερωτήματα «Τι είναι η κλιματική αλλαγή;» και «Τι μπορώ να κάνω εγώ για την κλιματική αλλαγή;».

Πιο συγκεκριμένα, στις 24 Σεπτεμβρίου, στις 19.00 στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί ομιλία του Κωνσταντίνου Καρτάλη, Καθηγητή στο ΕΚΠΑ στην επιστημονική περιοχή «Φυσική Περιβάλλοντος και Κλίματος», Διευθυντή του Εργαστηρίου Φυσικής Περιβάλλοντος του Τμήματος Φυσικής και μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή, με τίτλο «Γνωρίζοντας την κλιματική αλλαγή και τις προκλήσεις της». Ο Κωνσταντίνος Καρτάλης, σε διάλογο με την Ιφιγένεια Ταξοπούλου, ιδρυτικό μέλος και Γενική Γραμματέας του ευρωπαϊκού θεατρικού δικτύου mitos21, Επιστημονική Συνεργάτιδα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Julie’s Bicycle, θα εξετάσει το ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής παρουσιάζοντας όσα έχουν ήδη συμβεί, εξηγώντας την παρούσα κατάσταση, γιατί πια μιλάμε για Κλιματική Κρίση, πώς αυτή εκδηλώνεται, ποιες είναι οι τάσεις και πρακτικές παγκοσμίως για την αντιμετώπισή της, τι δείχνουν οι μελέτες για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα, και, τελικά, τι μπορεί καθένας από εμάς να κάνει συμβάλλοντας θετικά στη διαχείριση του ζητήματος. 

Στις 25 Σεπτεμβρίου στις 19.00 στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ, θα ακολουθήσει πάνελ συζήτησης με συντονίστρια την Ιφιγένεια Ταξοπούλου. Πέντε ομιλητές επιχειρούν να απαντήσουν στο ερώτημα «Τι μπορώ να κάνω εγώ για την κλιματική αλλαγή;», αλλά και να αναδείξουν πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα υπό το πρίσμα της Πράσινης Αρχιτεκτονικής, της Βιώσιμης Κινητικότητας, της Πλαστικής Ρύπανσης του Νερού, της Υπεραλίευσης, του Φαγητού, της Κλιματικής Δικαιοσύνης. Καθένας από τους πέντε ομιλητές που θα συμμετάσχουν - Λευτέρης Αραπάκης, Συνιδρυτής και Διαχειριστής της ΑΜΚΕ ΕΝΑΛΕΙΑ, Γωγώ Δελογιάννη, Σεφ, Άγις Μουρελάτος, Αρχιτέκτων, Σπύρος Παπαγεωργίου, Διευθυντής Ανάπτυξης του Οργανισμού Πόλεις για Ποδήλατο, Ελίτα Φασούλα, Μέλος του Fridays for Future Thessaloniki- θα εστιάσει στην παρουσίαση του προβλήματος, στις επικρατούσες τάσεις για τη διαχείρισή του και στο πώς μπορεί καθένας από εμάς να συμβάλει ενεργά για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.  

Για τις δύο αυτές ανοιχτές εκδηλώσεις θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.  

Το πρόγραμμα των δύο ημερών συμπληρώνουν προβολές ταινιών, εκπαιδευτικά εργαστήρια και εικαστικές δράσεις για όλες τις ηλικίες, αναγνώσεις βιβλίων για παιδιά, face painting, αλλά και ευρύτερη πληροφόρηση των επισκεπτών μέσω ενημερωτικών περιπτέρων Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων, φορέων και προγραμμάτων, οι οποίοι θέτουν στον πυρήνα των δράσεών τους ζητήματα συναφή με τη θεματολογία του διημέρου: ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Πόλεις για Ποδήλατο, Greenpeace Greece, Fashion Revolution Greece, Healthy Seas, Natura 2000 Εδώ Ζούμε, WWF Greece (24 και 25/09, 10.00-14.00 & 17.00-19.00 στον Πευκώνα του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος).  

Επιπλέον, στην Περίμετρο του ΚΠΙΣΝ ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται η έκθεση φωτογραφίας του Athens Photo World «Φύση και Περιβάλλον» με έργα των φωτογράφων του πρακτορείου Reuters που θα διαρκέσει έως και τις 30/09. Όλες οι δράσεις του SNFCC Green Weekend πραγματοποιούνται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Οι δράσεις αναλυτικά έχουν ως εξής:

Προβολές ταινιών:
Σάββατο 24/09, 20.30 | Ξέφωτο

Bee Movie / Η Ταινία μιας Μέλισσας (2007) 
Σκηνοθεσία: Simon J. Smith και Steve Hickner

Η ταινία θα προβληθεί μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.

Ο Μπάρι είναι μια φιλόδοξη νεαρή μέλισσα που μόλις έχει αποφοιτήσει από το κολλέγιο και βγαίνει στον κόσμο αναζητώντας νέκταρ και… περιπέτεια. Όταν παραβιάζει έναν από τους βασικούς κανόνες των μελισσών και μιλάει σε ανθρώπους, μπλέκει σε μία σειρά από γεγονότα που αποδεικνύουν ότι ακόμη και μία μικρή μέλισσα μπορεί να κάνει τη διαφορά. 

Κυριακή 25/09, 20.30 | Ξέφωτο
Going Circular (2021) 

Σκηνοθεσία: Nigel Walk και Richard Dale

Εστιάζοντας σε τέσσερις οραματιστές από όλο τον κόσμο το ντοκιμαντέρ των Nigel Walk και Richard Dale εξερευνά λύσεις που θα μας φέρουν πιο κοντά στην κυκλική οικονομία. Το Going Circular ξεκλειδώνει τα μυστικά της κυκλικής οικονομίας και οραματίζεται ένα μέλλον στο οποίο η ανθρωπότητα όχι μόνο επιβιώνει αλλά και ακμάζει σεβόμενη τα όρια των φυσικών πόρων. 

Εκπαιδευτικά Εργαστήρια – Εικαστικές Δράσεις:

Face Painting
Σάββατο 24 & Κυριακή 25/09 | 10.00-14.00 
Park Kiosk
Με σειρά προτεραιότητας
Τα πρόσωπα μικρών και μεγάλων γεμίζουν με τα χρώματα και τα σχέδια του SNFCC Green Weekend. 
Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Moutzoures 

Ακτιβιστής για μια μέρα
Σάββατο 24/09 & Κυριακή 25/09 | 11.00 - 14.00
Ξέφωτο
Εργαστήριο ανοιχτής ροής με σειρά προτεραιότητας
Ζωγραφίζοντας, γινόμαστε ακτιβιστές για μια μέρα! Εκφράζουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας για την κλιματική αλλαγή, δημιουργώντας μια δυνατή εικόνα και γράφουμε το δικό μας motto. 
Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Χριστίνα Τσινισιζέλη, εικαστικός
Υποστήριξη εργαστηρίου: Κατερίνα Φωτοπούλου, εικαστικός

Κουρελού: Ένα μικρό εικαστικό έργο
Σάββατο 24/09 & Κυριακή 25/09 | 11.00, 11.50, 12.40 & 13.30
Μεσογειακός Κήπος 
Με σειρά προτεραιότητας
Για παιδιά 7 ετών και άνω, με συνοδό 
Οι παραδοσιακές κοινωνίες της υπαίθρου μετέτρεπαν τα άχρηστα υλικά σε καλαίσθητα χειροτεχνήματα. Ένα από αυτά ήταν και η κουρελού. Σε αυτό τo εργαστήριο, η κουρελού μας εμπνέει να υφάνουμε με πλαστικά σκουπίδια και παλιά υφάσματα μίνι κουρελούδες δημιουργώντας μικρά, πρωτότυπα έργα τέχνης. 
Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Very Young Contemporary Art - VYCA & Μαργαρίτα Γεωργουλοπούλου, crochet artist και γυμνάστρια

Upcycling ρούχου: Δημιουργώ τα δικά μου patches
Σάββατο 24/09  | 16.00, 17.00 & 18.00
Μεσογειακός Κήπος
Με σειρά προτεραιότητας

Για ενήλικες
Δίνουμε δεύτερη ζωή σε ένα χρησιμοποιημένο ρούχο με στόχο ένα μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Εξοικειωνόμαστε με την τεχνική patch applique και αποκτούμε βασικές δεξιότητες για τη δημιουργία και την προσθήκη διακοσμητικών μοτίβων. Χρησιμοποιούμε ρετάλια και τα εφαρμόζουμε στα ρούχα χωρίς καθόλου ράψιμο. Θα χρειαστεί μόνο να επιλέξουμε και να φέρουμε μαζί μας το ρούχο πάνω στο οποίο θα εφαρμόσουμε τα patches που θα δημιουργήσουμε. 
Σχεδιασμός: Romina Karamanea Fashion School
Υλοποίηση εργαστηρίου: Ρομίνα Καραμανέα, Σωτηρία Καρασιώτου, Ασημίνα Κουτσογιάννη, Δανάη Ντανάκα,  σχεδιάστριες μόδας/ εκπαιδευτικοί

Αστικός Κήπος: Ένα εργαστήριο για ενήλικες
Κυριακή 25/09 | 16.00, 17.00 & 18.00
Λαχανόκηπος 
Με σειρά προτεραιότητας
Με στόχο την ευαισθητοποίησή μας για την κλιματική αλλαγή, θα πειραματιστούμε  με την διαδικασία φύτευσης, μεταφύτευσης και κλαδέματος. Ενημερωνόμαστε για τους σωστούς τρόπους ποτίσματος αλλά και για το πότε και πώς χρειάζεται να χρησιμοποιούμε λίπασμα. Οι συμμετέχοντες, φεύγοντας, θα πάρουν μαζί τους ένα φυτό που θα έχουν φροντίσει οι ίδιοι. 
Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Ανδρέας Παπασταύρου, Γεωπόνος, MSc., PhD

Κομποστοποίηση: Ένα εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους
Σάββατο 24/09 | 17.00, 17.50 & 18.40
Λαχανόκηπος
Με σειρά προτεραιότητας 
Για οικογένειες με παιδιά 5 έως 10 ετών
Σε αυτό το εργαστήριο η διαδικασία της κομποστοποίησης γίνεται παιχνίδι! Μικροί και μεγάλοι συνεργάζονται για την παρασκευή κομπόστ και μαθαίνουν για τη λειτουργία αυτής της φυσικής διαδικασίας, αλλά και για τους τρόπους αξιοποίησής της στο σπίτι. 
Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Η Παρέα του Δάσους

Το Τραπέζι της Ανακύκλωσης: Εικαστική Δράση 
Κυριακή 25/09 | 17.00, 17.40, 18.20 
Μεσογειακός Κήπος
Με σειρά προτεραιότητας

Για παιδιά 8 έως 16 ετών 

Αντλώντας έμπνευση από έργα τέχνης με θέμα το φαγητό, δημιουργούμε μία ομαδική κατασκευή από ανακυκλώσιμα υλικά. Όλοι μαζί συμβάλλουμε στην ολοκλήρωση ενός μεγάλου, εικαστικό έργου και φεύγουμε με πολλές ιδέες για την ανακύκλωση, την συνεργασία, αλλά και την έννοια της προσφοράς. 
Σχεδιασμός: Μπλε Τελεία
Υλοποίηση: Αιμιλία Μπαντούνα,  εικαστικός/ εκπαιδευτικός, Αναστασία Αγγλοπούλου, διακοσμήτρια, Μάτα Γαβρόγλου, γραφίστας

Εργαστήριο μεταξοτυπίας: Μία αφίσα για την βιωσιμότητα
Σάββατο 24/09 & Κυριακή 25/09 | 17.00-19.30
Park Kiosk
Ανοιχτής ροής, με σειρά προτεραιότητας
Οι Tind συμμετέχουν στο SNFCC Green Weekend και σε συνεργασία με τους επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ σχεδιάζουν και τυπώνουν μια αφίσα μεταξοτυπίας για τα πέντε R της βιωσιμότητας: REFUSE, REDUCE, REUSE, REPURPOSE, RECYCLE. Η αφίσα θα τυπώνεται σε ανακυκλωμένο χαρτί με υδατοδιαλυτά μελάνια.
Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Tind

Αναγνώσεις Βιβλίων

Storytelling για παιδιά
Σάββατο 24/09 & Κυριακή 25/09 
Park Kiosk
Με σειρά προτεραιότητας 
Η συντονίστρια της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ, Άρτεμις Μάνου, υποδέχεται παιδιά 6 έως 10 ετών στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος και διαβάζει συναρπαστικές ιστορίες γύρω από την κλιματική αλλαγή και τον ακτιβισμό. 

Σάββατο 24/09 
14.30-15.10 | Ζοέλ Ζολιβέ, 365 πιγκουίνοι
15.30-16.10 | Αποσπάσματα από το βιβλίο της Ελένης Ανδρεάδη, Γίνε πράκτορας του πλανήτη
Κυριακή 25/09
14.30-15.10 | Αποσπάσματα από το βιβλίο των Ροζάλμπα Τροϊάνο και Ματέο Μπενεντέτι, 20 Σπουδαίοι πράσινοι ήρωες σώζουν τον πλανήτη 
15.30-16.10 | Τζορτζίνα Στίβενς, Ίζι Μπάρτον, Η Στέλλα και ο γλάρος 

Εκπαιδευτικές Δράσεις Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων

Κυνηγοί του ανθρακικού αποτυπώματος
Σάββατο 24/09 & Κυριακή 25/09 | 10:00-12:00
Πευκώνας
Με σειρά προτεραιότητας
Για οικογένειες με παιδιά 6 έως 12 ετών 

Στο πλαίσιο του SNFCC Green Weekend, το WWF Greece μεταφράζει την πολυσχιδή δράση του για την κλιματική κρίση σε μια δράση για όλη την οικογένεια. Σας περιμένουμε, μικρούς και μεγάλους, να κυνηγήσουμε… το ανθρακικό αποτύπωμα της ζωής μας! Τι είναι αυτό; Είναι το φανερό αλλά είναι και το κρυφό, αυτό που ξεγλιστρά ανάμεσα στη συνήθεια και την άγνοια για τη σχέση της καθημερινής μας ζωής με την κλιματική κρίση. Όλοι μαζί θα «τσακώσουμε» αυτόν τον δραπέτη, και θα τον «συρρικνώσουμε».
Σχεδιασμός - Υλοποίηση: WWF Greece

Προστατεύουμε την άγρια ζωή! Αντιμετωπίζουμε την κλιματική αλλαγή!
Σάββατο 24/09 & Κυριακή 25/09 | 12.30 -14.30
Πευκώνας
Ανοιχτής ροής, με σειρά προτεραιότητας
Για παιδιά όλων των ηλικιών
Με διάθεση για παιχνίδι δημιουργούμε όμορφα δώρα μαζί με τα παιδιά: αρκούδα, λύκο και λύγκα. Φτιάχνουμε οριγκάμι, μάσκες που τις φοράμε και μιμούμαστε τα άγρια ζώα, αλλά και σελιδοδείκτες για τα βιβλία μας. Παράλληλα, μαθαίνουμε πόσο σπουδαία είναι αυτά τα ζώα για την ελληνική φύση, γιατί απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και πώς μπορούμε να τα προστατεύσουμε. 
Σχεδιασμός - Υλοποίηση: ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Ήρωας του βυθού για μια μέρα
Σάββατο 24/09 & Κυριακή 25/09 | 17:00 – 19:00
Ξέφωτο
Με σειρά προτεραιότητας
Για παιδιά από 6 ετών και άνω

Χαμένα δίχτυα φαντάσματα στοιχειώνουν το βυθό. Κυνηγήστε τα μαζί μας! 

Πόσο εύκολα μπορούμε να απεμπλέξουμε ένα ζωάκι παγιδευμένο σε δίχτυ; Παίζοντας, μαθαίνουμε για το πρόβλημα της αλιείας, για τα δίχτυα φαντάσματα που απειλούν το θαλάσσιο περιβάλλον, τη θαλάσσια ζωή και τον άνθρωπο. Ενημερωνόμαστε για το πώς τα αλιευτικά δίχτυα μπορούν να ανακυκλωθούν μαζί με άλλα νάιλον απορρίμματα σε νήμα και να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία νέων βιώσιμων προϊόντων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. 
Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Healthy Seas

Kλεψυδρόγειος
Σάββατο 24/09 & Κυριακή 25/09 | 17:00 – 19:00
Μεσογειακός Κήπος
Ανοιχτής ροής, με σειρά προτεραιότητας 

Η Κλεψυδρόγειος της Greenpeace Greece είναι ένα εικαστικό έργο του Collectif MASI που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο πλαίσιο του SNFCC Green Weekend στον Μεσογειακό Κήπο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. 

Σε ένα κυνήγι θησαυρού οι συμμετέχοντες πρέπει να ανακαλύψουν πού είναι κρυμμένες οι οργανικές μπίλιες και στη συνέχεια να τις τοποθετήσουν μέσα στη μεγάλη κλεψύδρα, προκειμένου να αυξήσουν τον χρόνο ζωής του πλανήτη μας. Η κόκκινη μπίλια συμβολίζει τη θερμοκρασία του πλανήτη, η μπλε τη θάλασσα, η κίτρινη την άγρια ζωή, η πράσινη τη χλωρίδα και η καφέ το χώμα. 

Οι εθελοντές της Greenpeace θα δίνουν μια κάρτα με μια ιδέα ατομικής ή συλλογικής δράσης που θα επηρεάσει θετικά τον πλανήτη μας σε όλους τους συμμετέχοντες σε αυτό το βιωματικό κυνήγι θησαυρού. Η Κλεψυδρόγειος της Greenpeace Greece είναι ένα εικαστικό έργο του Collectif MASI (Μαντλέν Ανηψητάκη και Simon Riedler).
 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top