12 νέα βιβλία Ελλήνων συγγραφέων που αξίζει να διαβάσεις

Διηγήματα ,θεατρικά ,ιστορικά μυθιστορήματα και νουβέλες

Ανακαλύψτε νέες κυκλοφορίες καθώς και επανακυκλοφορίες συναρπαστικών λογοτεχνικών βιβλίων Ελλήνων συγγραφέων που θα σας ταξιδέψουν και θα σας προσφέρουν μοναδική αναγνωστική εμπειρία. Διηγήματα ,θεατρικά ,ιστορικά μυθιστορήματα και νουβέλες ...για να διαλέξετε αυτό που σας ταιριάζει.

Φιλεῖν και Έρᾶν: Ένα βιβλίο αφιερωμένο στον έρωτα

«Τα Αχνά Φώτα της Μάρφα» του Νίκου Τσιπόκα

Από τις εκδόσεις Κέδρος επανακυκλοφορούν σε 2η έκδοση «Τα Αχνά Φώτα της Μάρφα» του Νίκου Τσιπόκα. Το αναγνωστικό κοινό ξεχώρισε τις 21 αυτοτελείς ιστορίες εξαιτίας της αμεσότητας της γραφής αλλά και της μαγευτικής περιγραφής μέσα από σκηνές που θυμίζουν κινηματογραφική ταινία. Χωρισμοί, μυστικά ,έρωτες και ανοιχτές πληγές.Πώς να περιγράψεις το αλλόκοτο, τις συμπτώσεις, τη σημασία των αντικειμένων στις πιο κρίσιμες στιγμές;

Σκηνές σινεμά, είκοσι μία μικρού μήκους ταινίες, ένα αφηγηματικό installation με καταιγιστική δράση, με μια γλώσσα που σε κάνει να θες να ρισκάρεις, να σταματήσεις να μετράς, να κατεβάζεις app, να προσπαθήσεις να της μιλήσεις τελικά. Οι στιγμές αλλάζουν όταν βουτάμε μέσα τους.

« 54 ΗΜΕΡΕΣ- Η πολιορκία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης» του Βασίλη Τσιάμη

Κωνσταντινούπολη, 1452-1453. Ο νεαρός σουλτάνος Μεχμέτ Β’ οργανώνει μεθοδικά και πειθαρχημένα την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης η οποία υπήρξε ανέκαθεν ο διακαής πόθος των μουσουλμάνων. Απέναντί του, ο τελευταίος αυτοκράτορας της υπερχιλιετούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος-Δραγάσης. Από την ημέρα που ο βασιλιάς απαντά αρνητικά στην πρόταση συνθηκολόγησης του σουλτάνου, ξεκινούν οι 54 ημέρες της πολιορκίας της Κωνσταντινούπολης. Παράλληλα, στο Τρύπιο Βαρέλι, το πιο γνωστό καπηλειό στην Κωνσταντινούπολη, ξεδιπλώνεται ένα ψηφιδωτό με σκοτεινούς χαρακτήρες – ραδιούργους, φοβισμένους, ατρόμητους και άπληστους – που τα όνειρά τους συνθλίβονται και η ζωή τους σβήνει στα τείχη της Πόλης. Ένα μυθιστόρημα για την πορεία της σύγκρουσης των δύο μεγάλων πρωταγωνιστών του κοσμοϊστορικού γεγονότος της πτώσης της Βασιλεύουσας. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

​​«Ο Αργαλειός των Δελφών» της Χλόης Βερίτη

Το νέο θεατρικό έργο της Χλόης Βερίτη είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα  Fugitive's return της Σούζαν Γκλάσπελ. Ένα αριστουργηματικό έργο με μεταφυσικές διαστάσεις και ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, αφού είναι εμπνευσμένο από τα χρόνια που η συγγραφέας έζησε με τον σύζυγό της στους Δελφούς. Χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα σπουδαιότερα έργα της αμερικανικής λογοτεχνίας. Η Χλόη Βερίτη με σεβασμό στο πρωτότυπο έργο φωτίζει σημαντικές πτυχές  σε σχέση με τους Δελφούς ,διατηρώντας τον μύθο. Η πρωταγωνίστρια ,Ιρμα Σρέτερ, θα αναζητήσει το νόημα της ύπαρξής της, θα ανακαλύψει τον εαυτό της πάλι από την αρχή και θα βρει τελικά τη χαμένη της φωνή. Η ιστορία της Ίρμα θα πάρει ζωή στο αρχαίο θέατρο των Δελφών...Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη.

«Γεράκια στο κλουβί» της Κωνσταντίνας Μόσχου

Στο νέο της βιβλίο η Κωνσταντίνα Μόσχου ταξιδεύει τους αναγνώστες με το ιστιοφόρο Νόρφοκ  στην Αυστραλία ,λίγα χρόνια μετά την ελληνική επανάσταση. Μέσα από ένα ταξίδι 96 ημερών παρακολουθούμε την πορεία περίπου διακοσίων καταδίκων, οι οποίοι γλίτωσαν την θανατικοί ποινή και στοιβαγμένοι σε πέντε κλουβιά κάτω από άθλιες συνθήκες....εξορίζονται στην μακρινή ήπειρο. Μαζί τους και μια γυναίκα κατάδικος, η Καρμέλα Μπουχάγιαρ, που έκλεψε πολύτιμα αντικείμενα από το αφεντικό της όταν ξεψυχούσε. Το συναρπαστικό μυθιστόρημα μυστηρίου είναι βασισμένο σε πραγματικό ιστορικό γεγονός.Ένα βιβλίο γεμάτο αντιθέσεις ,άντρες και γυναίκες, πόλεμος και  ειρήνη, φωτιά και θάλασσα. Και ενώ μετά από πολλές δυσκολίες φαίνεται ότι μπαίνει ένα τέλος , τα απρόοπτα γεγονότα καραδοκούν....Θα καταφέρουν τα γεράκια μέσα στο κλουβί να φτάσουν στον προορισμό τους; Μυστήριο, αγωνία, ανατροπές, γκρίζοι χαρακτήρες, παράλληλες πλοκές συνθέτουν το αριστοτεχνικά γραμμένο μυθιστόρημα της Κωνσταντίνας Μόσχου.Kυκλοφορεί από τις εκδόσεις BELL.

«Μυθολογήματα  και έντεκα πλην ένα μικρά πεζά» του Γρηγόρη Τεχλεμετζή

Mπορεί να απελευθερωθεί ο Σίσυφος, να απολαύσουμε την ανέμελη ευτυχία των Kυνικών, να οργώσουμε τη γη με τις Μούσες, να κρυφοκοιτάξουμε τις απαγορευμένες αγάπες μας και να δικαιώσουμε τον αδικημένο μέσα μας;
Τι θα γίνει αν ερωτευτούμε τα αντικείμενα, ψάξουμε για ένα καταφύγιο, αρνηθούμε να πεθάνουμε, φανταστούμε, ονειρευτούμε και πάψουμε να κατακρίνουμε αυτά που μας πονούν;

Έντεκα μικρά πεζά, ως σκόπελοι, υπαινίσσονται περισσότερα από αυτά που λένε.Και, πάνω από όλα, η αισθητική απόλαυση της γραφής και των λέξεων και η υποκειμενική, ασταθής και αντιφατική αντίληψη των όντων, σε ψυχαγωγικά πεζά.Το εγχείρημα είναι μικτό, τόσο θεματικά όσο και τεχνοτροπικά. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

«Μεσοτοιχίες» του Κωνσταντίνου Μούσσα

Οι Μεσοτοιχίες εξαντλήθηκαν και κυκλοφορούν σε δεύτερη έκδοση. Εννέα ιστορίες , εννέα διαφορετικοί τόποι , εννέα ζωές με επίκεντρο την πανδημία που περιόρισε τις μετακινήσεις και ειδικά την επαφή και επικοινωνία.Μέσα από σελίδες γεμάτες στοχασμό, αλλά και πάθος για τη ζωή, μέσα από την κοινή εμπειρία του εγκλεισμού, μας αποκαλύπτεται η ενιαία ουσία όλων των ανθρώπων, πέρα από τις όποιες πολιτικές, θρησκευτικές και προσωπικές πεποιθήσεις τους. Ταυτόχρονα μας αποκαλύπτεται ο αγώνας του ανθρώπου να μην υποκύψει στον φόβο, στην αποξένωση και στη μοναξιά. Ο αγώνας του ανθρώπου να παραμείνει άνθρωπος. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

​​

Ο ΔΟΚΤΩΡ Ψ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ

Ένας ψυχίατρος που αποφεύγει την παρέα των συναδέλφων του (τους οποίους ωστόσο παρατηρεί αμείλικτα και καταγράφει τα τικ και τις συμπεριφορές τους) και προτιμά τη φιλία με μουσικούς, ζωγράφους, ποιητές, ηθοποιούς, πρεζάκια, φυλακόβιους και θεότρελους.
Ένας ψυχίατρος που γράφει ποιήματα μας μιλάει με χιούμορ και αυτοσαρκασμό για τα μείζονα ψυχιατρικά θέματα: την απώλεια, τον έρωτα, τη φιλία, το σεξ, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, την ευτυχία, τον χρόνο, την αυτογνωσία, και συνταγογραφεί ανύπαρκτα φάρμακα.
Ο αναγνώστης θα ανακαλύψει μόνος του αυτό που γνώριζε ήδη από τον τίτλο: τον ψεύτη και τον ψυχίατρο δόκτορα Ψ στη διαρκή προσπάθεια για αυτογνωσία. Γιατί 2.500 χρόνια ψυχιατρικής προσπαθούν να απαντήσουν στο σωκρατικό ζητούμενο, αυτό το «γνώθι σαυτόν», που παραμένει άλυτο.Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.


«Καλειδοσκόπιο» της Χλόης Βερίτη

Το Καλειδοσκόπιο είναι ένα απλό αλλά μαγικό παιχνίδι που δημιουργεί καινούριους, αμέτρητους συνδυασμούς.Η προσεγμένη έκδοση αποτελείται από είκοσι τέσσερα θεατρικά αφηγήματα και ποιήματα.Δεν είναι καθόλου κουραστικά αντιθέτως είναι ευκολοδιάβαστα. Οι ιστορίες μας ταξιδεύουν σε μακρινές εποχές και μας προβληματίζουν.Η Χλόη Βερίτη ερεύνησε, επέλεξε και –αλλάζοντας το χρώμα του φακού της και της οπτικής της– δημιούργησε κείμενα που φλερτάρουν ανάμεσα στην πρόζα και το θέατρο, που προσφέρονται για νέες αναγνώσεις αλλά και παρουσίαση επί σκηνής. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη.

«Αϊσέ» του Θωμά Τζιωρτζιώτη

Η ανέμελη εργένικη ζωή του αστυνόμου Ανδρέα Φιλίππου αλλάζει ξαφνικά, όταν χτυπά την πόρτα του για να ζητήσει τη βοήθειά του μια Σύρια προσφυγοπούλα που κακοποιείται από τον άντρα της. Το μελαγχολικό βλέμμα της κοπέλας, η εύθραυστη ομορφιά της και η αξιοπρεπής συμπεριφορά της στοιχειώνουν τον Ανδρέα και του προκαλούν πρωτόγνωρα συναισθήματα. Ξαφνικά, τα πάντα φαίνεται να παίρνουν διαφορετικές διαστάσεις. Οι «μπαρότσαρκες» με τους φίλους χάνουν την αίγλη τους, οι γυναίκες γύρω του δεν καταφέρνουν να αγγίξουν την καρδιά του, οι αξίες της ζωής αποκτούν το πραγματικό τους νόημα. Στα όνειρα του Ανδρέα υπάρχει τώρα πια μία μόνο πρωταγωνίστρια και το ανεκπλήρωτο φαντάζει εφικτό. Ωστόσο, υπάρχει κάτι που ο Ανδρέας δεν πρόλαβε να μάθει εγκαίρως: πως το όνειρο πρέπει να το ζεις τη στιγμή που το βιώνεις. Αν το κυνηγήσεις μετά, μπορεί να έχει χαθεί για πάντα...Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος.

«Στο σκοτάδι κράτα με» του Απόλλωνα Σκαμπαβία

Μια συνωμοσία στα όρια της ψύχωσης που διαπερνά τη λογική. Δυο πανομοιότυπα δίδυμα αδέρφια, ο Αλέξανδρος και ο Κωνσταντίνος.
Ο Αλέξανδρος ένιωθε πάντα κάτι διαφορετικό μέσα του, κάτι που δεν μπορούσε να το προσδιορίσει. Κάποια στιγμή διαβάζει το βιβλίο του πασίγνωστου ψυχίατρου πατέρα του που αναφέρεται σ’ εκείνον. Οι λέξεις αποκτούν τρομακτικές διαστάσεις. Και τότε ξεκινά ο όλεθρος.Ένας θάνατος και μια αναπότρεπτη θυσία. Ένας παππούς φύλακας άγγελος. Μήπως όλα είναι στη φαντασία του Αλέξανδρου; Ή πράγματι τον καταδιώκουν; Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος.

«Μαρίκα-Ένα έργο βασισμένο στη ζωή της Μαρίκας Κοτοπούλη» του Πέτρου Ζούλια

Η βιογραφική αφήγηση της Μαρίκας Κοτοπούλη ξεκινά  από το 1936, χρονιά των εγκαινίων του Θεάτρου Ρεξ-Κοτοπούλη, όταν το όνειρο της μεγάλης πρωταγωνίστριας να στήσει ένα υπερσύγχρονο θέατρο που θα ανταγωνιζόταν το Εθνικό παίρνει σάρκα και οστά, και την ακολουθεί μέχρι τον θάνατό της, το 1954. Η Μαρίκα, η αθυρόστομη, η ερωτικά απελευθερωμένη, η παθιασμένη με το θέατρο, η δαιμόνια επαγγελματίας, η αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια κάθε ρεπερτορίου, η θιασάρχισσα που αναδεικνύει νέα ταλέντα είναι όχι μόνο μια σπάνια καλλιτέχνιδα αλλά και μια πανίσχυρη προσωπικότητα με ενεργή συμμετοχή στο πολιτικό, πνευματικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής της. Και βέβαια υπάρχει και η Μαρίκα-γυναίκα· κυρίως με τον πολύκροτο δεσμό με τον Ίωνα Δραγούμη. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη.

«Δεισιδαιμονία» του Άρη Δεληγιαννίδη

Ένα ελληνικό χωριό, σύσσωµο κρατάει καλά κρυµµένο το σκοτεινό του µυστικό. Η µαύρη νύχτα διαδίδει ψίθυρους σχετικά µε την άφιξη του µεταφυσικού. Μια δαιµονική οντότητα λαθροβιεί στις µισοκοιµισµένες συνειδήσεις των χωρικών. Το ρολόι στο καµπαναριό γυρίζει τους δείκτες απειλητικά, καθώς η καµπάνα χτυπάει πένθιµα. Ποιος θα βρίσκεται εκεί όταν το Κτήνος θα ξυπνήσει; Ποιος θα καταφέρει να ορθώσει ανάστηµα απέναντι στις δυνάµεις της Κόλασης αλλά και στους δαίµονες που κάθονται στον θρόνο της ανθρώπινης ψυχής; Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top