Φιλεῖν και Έρᾶν: Ένα βιβλίο αφιερωμένο στον έρωτα

Κάθε έρωτας είναι μοναδικός και μας μεταμορφώνει

Γιώτα Βάσση

Για το βιβλίο της «Φιλεῖν και Έρᾶν». που είναι αφιερωμένο στον έρωτα που μας μεταμορφώνει, μετατοπίζει τις σταθερές μας, αλλάζει τον προσανατολισμό μας, μάς παιδεύει, μάς εξάπτει και μάς πονά, και, εντέλει, μάς καταξιώνει ως υπάρξεις, μίλησε στο star.gr η Δρ Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφέας και εκπαιδευτικός Γιώτα Βάσση.

13 βιβλία που διαβάζουμε τώρα!

Πρόκειται για ένα βιβλίο αφιερωμένο στον έρωτα που μας μεταμορφώνει, μετατοπίζει τις σταθερές μας, αλλάζει τον προσανατολισμό μας, μας παιδεύει, μας εξάπτει και μας πονά, και, εντέλει, μας καταξιώνει ως υπάρξεις.

Κάθε έρωτας είναι μοναδικός, διαφορετικός, έχει τη δική του δυναμική. Ταυτόχρονα, ο έρωτας είναι καθολικός, άχρονος και πανανθρώπινος· συνάμα, εξαρτώμενος, σε κάποιον βαθμό, από την εποχή-πλαίσιο, καθώς ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι οι άνθρωποι ερωτεύονται σε ιστορικό, πολιτικό και πολιτισμικό κενό.

1.Πείτε μας δυο λόγια για το περιεχόμενο του βιβλίου σας.

Το βιβλίο είναι ένα δοκίμιο για τον έρωτα. Διατρέχει επιλεκτικά τους αιώνες της φιλοσοφικής σκέψης πάνω στο επίμαχο θέμα και, αναπόφευκτα, διαλέγεται με τη λογοτεχνία και την κοινωνιολογία στην πραγμάτευσή του. Από τον Πλάτωνα ως τον Badiou και τη διερώτηση για το μέλλον του έρωτα στη μετανεωτερική πραγματικότητα και την ψηφιακή εποχή, πρόκειται για μία περιήγηση στη φιλοσοφία για το ερωτικό φαινόμενο. Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης ένα απάνθισμα φιλοσοφικών αποσπασμάτων ερωτικού λόγου. Έτσι, ο αναγνώστης μπορεί να αναστοχαστεί εμπλουτίζοντας την προσέγγισή του ή να αναζητήσει τα πρωτότυπα έργα των φιλοσόφων που αποτέλεσαν το υλικό του απανθίσματος.

Γιατί ένα βιβλίο για τον έρωτα από φιλοσοφική σκοπιά; Μπορεί να προσπελάσει τις έννοιες ένας απλός αναγνώστης;
Θα αντιτείνω ερωτώντας «Γιατί, όχι;». Σχετικά με τις ανθρωπιστικές επιστήμες, το ζήτημα δεν αφορά μόνο την ψυχολογία, την κοινωνιολογία ή τη φιλολογία που έχουν ασχοληθεί με τον έρωτα. Η φιλοσοφία συνιστά συνεχή διερώτηση για όλα τα ανθρώπινα, πόσο μάλλον για θεμελιακά ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως είναι ο έρωτας. Το ζήτημα του έρωτα είναι εξίσου σοβαρό με άλλα ζητήματα, όπως ο θάνατος, η ευδαιμονία, η αξία της ζωής…
Δεν πρέπει να μας τρομάζει η φιλοσοφία, επειδή διαθέτει τη δική της ορολογία ή την απαιτούμενη προπαίδεια. Το βιβλίο, διατηρώντας την ακαδημαϊκή εγκυρότητα και τη βιβλιογραφική τεκμηρίωση, δεν είναι αυστηρό σύγγραμμα, υπό την έννοια ότι δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε ένα μυημένο φιλοσοφικά κοινό, αλλά σε κάθε ανήσυχο αναγνώστη. Το στοίχημα είναι να έχω επιτύχει αυτή την ισορροπία και το βιβλίο να αρέσει και ως προς το περιεχόμενο και ως προς τη μορφή του (ως δοκιμιακός λόγος).

Από πού εμπνευστήκατε τον τίτλο; Ποια η δική σας άποψη για τον έρωτα;

Ο τίτλος «Φιλεῖν και Έρᾶν» συνιστά αριστοτελικό δάνειο και είναι ένας τίτλος- προτροπή, διότι ο έρωτας είναι ενέργεια. Το βιβλίο γράφτηκε μέσα στην καραντίνα και σε συνθήκες που έθεσαν σε δοκιμασία ή επαναπροσδιόρισαν σχέσεις και συναισθήματα.
Η άποψή μου συνοψίζεται στη φράση ότι ο έρωτας είναι (διαχρονικά) ένα καταφύγιο για την ύπαρξη. Ομοίως και η φιλία. Ένας άλλος άνθρωπος είναι ένα άλλο σύμπαν. Η «συνάντηση» των ερωμένων, αυτών των «ξένων» που μοιράζονται, ενώνονται και επικοινωνούν ουσιαστικά, είναι από τις ομορφιές της ζωής που δεν αξίζει να παραβλέψουμε, να υποτιμήσουμε ή να αναβάλλουμε, ακόμη κι αν η σχέση διαρραγεί στην πορεία. Η φιλία και έρωτας συνιστούν βασικά, θεμελιακά στοιχεία της ανθρωπινότητάς μας και αποτελούν το προνόμιο και συνάμα σταυρό της ελευθερίας μας.

Και ο φόβος του τραύματος; Η προδοσία, η εγκατάλειψη, ο ανεκπλήρωτος έρωτας;

Όπως διατείνεται ο Badiou, ο έρωτας είναι διακινδύνευση. Κανείς δεν γνωρίζει εκ των προτέρων την εξέλιξη της σχέσης, της συνάντησης με τον άλλο. Για αυτό είπα προηγουμένως ότι η ελευθερία είναι προνόμιο και σταυρός συνάμα. Το θέμα είναι να υπάρξει αυθεντικότητα στην προσέγγιση. Να μην αποτελέσει ο φόβος του τραύματος τη ματαίωση του βιώματος. Το ζήτημα είναι ευρύτερο, διότι, αν επεκτείνουμε αυτόν τον φόβο γενικά στη ζωή μας, τότε η εκχώρηση κάθε δυνατότητας/ ελευθερίας χάριν της ασφάλειας, συνιστά διακύβευση και απεμπόληση της ανθρωπινότητάς μας. Μία αξιοβίωτη ζωή είναι μια ζωή με φωταψίες και τραύματα. Τα «σισύφεια» βάρη μας να τα κουβαλούμε σαν μέρος του παιχνιδιού που λέγεται ζωή κι όχι αρνούμενοι το παιχνίδι. Αυτή είναι η άποψή μου. Και μιλώ για τον έρωτα με την ευρεία έννοια, για αυτό το υπαρξιακό κίνητρο που μας κάνει να γευόμαστε τη ζωή με όλα της τα περιεχόμενα.

Σε λίγες μέρες έρχονται Χριστούγεννα. Θεωρώ ότι το βιβλίο σας είναι ένα ωραίο δώρο στο πνεύμα των ημερών. Κάντε, αν θέλετε, μία ευχή για τους αναγνώστες μας.

Πολύ ευχαρίστως! Να αγαπάτε και να ερωτεύεστε, να δίνετε περιεχόμενο σε κάθε σας στιγμή. Και να είσαστε ουσιαστικοί, αυθεντικοί στη σχέση σας με τους άλλους, που θα πει πρωτίστως στη σχέση σας με τον εαυτό σας.

Πληροφορίες βιβλίου

Γιώτα Βάσση, Φιλεῖν και Έρᾶν. Το ερωτικό φαινόμενο χθες και σήμερα.Εκδόσεις Παρισιανού. Η Γιώτα Βάσση είναι Δρ Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφέας και εκπαιδευτικός

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top