Η «Καραντίνα των στοχασμών» της Ανθής Γεώργα

Η Λημνιά δικηγόρος εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή

η καραντίνα των στοχασμών

Την πρώτη της ολοκληρωμένη ποιητική συλλογή με τον τίτλο «Η Καραντίνα των Στοχασμών», εξέδωσε η δικηγόρος Ανθή Γεώργα και  μίλησε στο star.gr για το νέο της εγχείρημα.

8+1 σημαντικά βιβλία που διαβάζουμε τώρα

Η Ανθή Γεώργα 

1.Σπούδασες νομική αλλά καταπιάστηκες και με τη λογοτεχνία. Πες μας λίγα λόγια για σένα

Σπούδασα Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ασκώ δικηγορία από το 2006. Η επιλογή των σπουδών ήρθε σα φυσική νομοτέλεια των καλών επιδόσεων στο σχολείο, όμως, σπουδάζοντας αγάπησα την επιστήμη και δουλεύοντας τη δικηγορία. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που συνεπάγεται η άσκηση μαχόμενης δικηγορίας, δεδομένης της δύσκολης δημοσιονομικής συγκυρίας και των διαιωνιζόμενων παθογενειών του συστήματος, η δικηγορία είναι μία δουλειά που αγαπώ. Είναι, ωστόσο, σκληρή και απαιτητική, και κάπου ένιωσα ότι με κατάπινε. Η ενασχόληση με τη λογοτεχνία ήρθε σα μία διέξοδος∙ είναι το παράθυρο στον έξω κόσμο, το οξυγόνο που γεμίζει τα πνευμόνια μου.

2.Το 2017 έγραψες "τα Ποιητικά Ίχνη". Πες μας πώς ξεκίνησε η αγάπη σου για την ποίηση και τη λογοτεχνία. Έγραφες από παιδί?

Τα «Ποιητικά Ίχνη» είναι μία συλλογική δουλειά, στην οποία συμμετείχα, με την προτροπή ανθρώπων που συναντηθήκαμε μέσα από τις γραφές μας. Κατάλαβα την ικανότητά μου να σκαρώνω στίχους και να εκφράζομαι με λυρισμό, περίπου στο Λύκειο, σκασιαρχείο από το εντατικό διάβασμα. Ανήκω βέβαια, σε μία γενιά, που λάμβανε ως δώρα λογοτεχνικά βιβλία και όχι ηλεκτρονικά παιχνίδια. Στα φοιτητικά χρόνια αρθρογραφούσα σε κάποια φοιτητικά περιοδικά, αλλά ουσιαστικά η συστηματική ενασχόληση, μέσω της αρθρογραφίας σε ιστολεσίδες λογοτεχνικού περιεχομένου, ήρθε το 2016, και συνιστά ουσιαστικά την έκφραση της συναισθηματικής μου ωρίμανσης.

3.Μέσα στην καραντίνα έγραψες και το "Η Καραντίνα των Στοχασμών". Πες μας λίγα λόγια γι αυτό. Διαβάσαμε πως ήταν συναισθήματα που φωλιάζουν μέσα σου τα τελευταία χρόνια.

Η Καραντίνα των Στοχασμών συνιστά την πρώτη μου ουσιαστικά ολοκληρωμένη ποιητική συλλογή. Εκδόθηκε πρόσφατα και κυκλοφορεί από την  Άνεμος Εκδοτική και περιλαμβάνει 40 (εξ’ ου και το λογοπαίγνιο quarante =
quarantine) ποιήματα που πραγματεύονται τα συναισθήματά μου, αλλά τολμώ να πω συναισθήματα και σκέψεις και παρατηρήσεις που όλοι κάνουμε∙ αφορά τη σχέση του ανθρώπου με μία σειρά από έννοιες : τον ίδιο τον εαυτό του, την οικογένεια, την αλήθεια, το χρόνο, τον έρωτα, τη συμβίωση, τα κατοικίδια, την εικόνα, το ανικανοποίητο, το Θεό. Οι στοχασμοί μου αποτυπώνουν με λυρισμό και αλληγορία προβληματισμούς, αλλά σπάνια μένουν αυτοί μετέωροι και τελματωμένοι, καθώς στην κατακλείδα κάθε στοχασμού υπάρχει ένα δίδαγμα, ένα επόμενο σκαλοπάτι, ένα μήνυμα. Σίγουρα, αν κάτι χαρακτηρίζει το ύφος όλης της συλλογής είναι η αγάπη για τη ζωή στον απόλυτο και αληθινό βαθμό.

4. Θα γράψεις και άλλα ποιήματα? Τι είναι αυτό που σε εμπνέει για να γράψεις κάτι?

Η σχέση μου με τη γραφή και τις λέξεις αποτυπώνεται και σε ένα ομώνυμο ποίημα, είναι διαρκής, άρα για μένα είναι μονόδρομος να συνεχίσω. Τώρα αν βγει σε ποίημα, σε έμμετρο ή πεζό λόγο ή σε κάτι διαφορετικό, είναι θέμα «έμπνευσης» της στιγμής. Και βάζω σε εισαγωγικά τη λέξη , γιατί η έμπνευση περιέχει και λίγο από φαντασία. Εγώ δε θα έλεγα ότι είμαι πολύ καλή στη φαντασία. Είμαι 100% συναισθηματικός άνθρωπος, και οτιδήποτε γράφω είναι απόλυτα αληθινό, και αποτύπωση συναισθημάτων, όχι αναγκαστικά αυτοαναφορικό, δεν αισθανόμαστε μόνο ό,τι συμβαίνει σε εμάς, αλλά και σε ανθρώπους που αγαπάμε.

5. Προσωπικά σε τι σε έχει βοηθήσει η ενασχόληση με τη δημιουργική γραφή;


Αμβλύνει τη σκληράδα που προκαλούν οι απαιτήσεις ενός δύσκολου επαγγέλματος, με βοηθάει να εξωτερικεύω το συναίσθημά μου ώστε να το μεταφέρω και σε άλλους ανθρώπους και είναι μία sui generis μέθοδος ψυχοθεραπείας και αυτοβελτίωσης.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top