8+1 σημαντικά βιβλία που διαβάζουμε τώρα

Αποκαλυπτικά βιβλία που σε ταξιδεύουν

βιβλία

Η νέα εκδοτική χρονιά ξεκινάει δυναμικά με αξιόλογους τίτλους σε προσεγμένες εκδόσεις που αξίζει να διαβάσεις. Αποκαλυπτικά βιβλία που αγγίζουν, συγκινούν και ταξιδεύουν . Κλασική και σύγχρονη λογοτεχνία, ποίηση και ιστορικό μυθιστόρημα.

Oι τελευταίες σπουδαίες εκδοτικές προτάσεις του 2021

«Americana» του Ντον ΝτεΛίλο

Μετά την προφητική «Σιωπή» οι εκδόσεις Gutenberg μάς παρουσιάζουν το πρώτο μυθιστόρημα του κορυφαίου Αμερικανού συγγραφέα Ντον ΝτεΛίλο. Το «Americana» είναι το ντεμπούτο του Ντον ΝτεΛίλο , γράφτηκε το 1971 και παρουσιάζει την αποσύνθεση του αμερικανικού ονείρου. Κάτω από τη λαμπερή επιφάνεια της Αμερικής φανερώνει την πραγματική χώρα με αρκετή ειρωνεία και τολμηρές δόσεις καυστικής σάτιρας.
Στο επίμετρο ο Λευτέρης Καλοσπύρος αναφέρει ότι το «Americana» θα μπορούσε να λογιστεί ως το απόμακρο ακρωτήρι απ' το οποίο εκτοξεύτηκε στο λογοτεχνικό στερέωμα ένας από τους τρεις- τέσσερις καλύτερους μεταπολεμικούς συγγραφείς της Αμερικής... Ο ΝτεΛίλο είναι ένας  πρωτότυπος καλλιτέχνης με απεριόριστες δυνατότητες. Ένας πεζογράφος που λύγιζε τη γλώσσα και της έδινε όποιο σχήμα επιθυμούσε..
Ο κεντρικός ήρωας του «Americana» είναι ο  νεαρός Ντέιβιντ Μπελ, ευκατάστατος, εμφανίσιμος εργάζεται ως παραγωγός σε τηλεοπτικό σταθμό. Oι συνεχείς ίντριγκες, οι συκοφαντίες και η μωροφιλοδοξία του επαγγελματικού του περιβάλλοντος, του έχουν δημιουργήσει τεράστιο εσωτερικό κενό και τον έχουν φέρει στα όρια της κατάρρευσης. Αποφασίζει να φύγει για τις Μεσοδυτικές Πολιτείες με μια κάμερα στο χέρι και να κινηματογραφήσει την Αμερική πίσω από την απατηλή εικόνα της την κατασκευασμένη από τα ΜΜΕ.
Κυκλοφορεί στη σειρά Aldina σε μετάφραση της Άννας Παπασταύρου. Το έργο εξωφύλλου είναι του Χρήστου Μηλιώνη, με τίτλο «Παλιό ξενοδοχείο, 2014».


«Περί έρωτος» του Αντόν Τσέχοφ

 

Οι εκδόσεις Ροές παρουσιάζουν 9 σπουδαία διηγήματα του Αντόν Τσέχοφ, ιστορίες που βιώνουμε καθημερινά με κεντρικό άξονα τον έρωτα. Στα έργα του αποτυπώνεται η διαρκής φθορά της καθημερινής ζωής ενώ ο συγγραφέας αναζητά αγωνιωδώς τη σημασία του έρωτα...

Από την αχανή ρωσική επαρχία, των πλούσιων γαιοκτημόνων και της αργόσχολης ζωής τους, ως τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, της ανούσιας, όλο κίνηση και βεγγέρες καθημερινότητας των ανθρώπων των σαλονιών, ο συγγραφέας, με οδηγό το χάρισμα της ευαισθησίας του, αποτυπώνει στις σελίδες του –εξ αφορμής του έρωτα– έναν ολόκληρο κόσμο.

Μέσα από έρωτες μοιραίους και καταδικασμένους, απρόσμενους, ανεκπλήρωτους, άλλους ανόητους κι άλλους γεμάτους πάθος, ο Τσέχοφ, με τη γνωστή του μαεστρία, ανατέμνει τις ψυχές των χαρακτήρων του, αναλύει, παρατηρεί νηφάλια ή και κρίνει –με ένα πάντοτε φίνο άγγιγμα–, μετατρέποντας τις αφηγήσεις του τόμου σε μιαν ενδελεχή, κομψή, γεμάτη χάρη και χρώμα λογοτεχνική μελέτη περί έρωτος.

Η μετάφραση είναι της Νανάς Κιρσανίδου και του Πάνου Σταθογιάννη ενώ το εισαγωγικό σημείωμα και η επιμέλεια του Γιάννη Μπαρτσώκα.

«Μια αχνογάλαζη γυναικεία γραφή» του Φραντς Βέρφελ

Οι εκδόσεις Ροές στη σειρά Γερμανόφωνοι συγγραφείς παρουσιάζουν τη νουβέλα του Φραντς Βέρφελ.Πρόκειται για ένα ξεχωριστό μυθιστόρημα αφοσίωσης ,αγάπη και αγωνίας.
 Στην Αυστρία του 1936, δύο χρόνια περίπου πριν από το Άνσλους, ο 50χρονος Λεωνίδας κάνει τον απολογισμό της έως τότε ζωής του και φουσκώνει από περηφάνια. Ο πατέρας του ήταν ένας φτωχός καθηγητής Γυμνασίου. Ο γιος, δεινός χορευτής, κληρονομεί αναπάντεχα ένα φράκο και εμφανίζεται στα βιεννέζικα σαλόνια προκαλώντας αίσθηση. Μέσα από τον γάμο του με την όμορφη και πλούσια Αμελί Παραντίνι αποκτά πρόσβαση στους κύκλους της καλής κοινωνίας της εποχής. Και, ως τμηματάρχης στο Υπουργείο Πολιτισμού και Παιδείας, ανήκει πλέον στην πολιτική ελίτ της χώρας.

Στα πεντηκοστά του γενέθλια λαμβάνει μια επιστολή με αχνογάλαζα γράμματα που μαρτυρούν γυναικείο γραφικό χαρακτήρα. Είναι ένα γράμμα της Εβραίας Βέρα Βόρμσερ, του έρωτα της ζωής του. Μια σύντομη αλλά έντονη ερωτική σχέση δεκαοκτώ χρόνια πριν, στη Χαϊδελβέργη, συνδέει τον Λεωνίδα με τη Βέρα. Η παρουσία του συγκεκριμένου γράμματος ανάμεσα στις πάμπολλες ευχετήριες κάρτες παρασύρει τον ήρωα σε μια καταιγιστική ροή αναμνήσεων, προβλέψεων, υποθέσεων και σεναρίων, ξυπνά μια από καιρό ξεχασμένη ενοχή του, κυρίως όμως φαίνεται να θέτει σε κίνδυνο όλα όσα έχει πετύχει, τον γάμο του, την κοινωνική του θέση, την υπόληψή του, την οικονομική του επιφάνεια – τις βάσεις της ίδιας του της ύπαρξης... Η μετάφραση είναι του Βασίλη Πατέρα ενώ το επίμετρο της Πελαγίας Τσινάρη.

«Ο Γιος του Αφέντη των Ορφανών» του Adam Johnson

Το συναρπαστικό μυθιστόρημα του Adam Johnson που απέσπασε το βραβείο Πούλιτζερ είναι εν μέρει θρίλερ, εν μέρει μυθιστόρημα ενηλικίωσης, ρομαντικό, ρεαλιστικό αλλά και σκοτεινό. Πρόκειται για ένα  λογοτεχνικό επίτευγμα που χρειάστηκε 7 ολόκληρα χρόνια σκληρής και επίπονης έρευνας για να ολοκληρωθεί.

Ο πρωταγωνιστής μας ο Πακ Τζουν Ντο, είναι ένα φτωχό ορφανό από τη Βόρεια Κορέα που βρίσκει δουλειά ως αντικαταστάτης κάποιου ήρωα της Αιώνιας Επανάστασης. Γίνεται επαγγελματίας απαγωγέας , αντιμετωπίζει εξωφρενικές καταστάσεις και αντιτάσσεται στον Κιμ Γιονγκ Ιλ  για να σώσει τη γυναίκα που αγαπάει.

Στο τολμηρό αυτό μυθιστόρημα  ο κόσμος είναι γεμάτος καχυποψία , βουτηγμένος στην παράνοια και στην καχυποψία....Επιχειρηματίες στρατολογούνται για χειρωνακτικές εργασίες στους ορυζώνες με φόντο μια χώρα που μαστίζεται από τη διαφθορά ,τη βία και την πείνα. Ο Τζόνσον περιγράφει αυτά τα ταραχώδη και τρομακτικά κεφάλαια στη ζωή του Τζουν Ντο με εξαιρετική μαεστρία. Είναι σίγουρα ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που καθιερώνει τη Βόρεια Κορέα ως ένα φρικτό χώρο διασκέδασης, παράνοιας και παραλογισμού. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος σε μετάφραση της Ιωάννας Ηλιάδη.

«Φάκελος Απόδρασης» της Τζούλι Όριντζερ

Ο πολυαναμενόμενος «Φάκελος Απόδρασης» έχει σίγουρα μια σημαντική θέση στα βιβλία που αξίζει να διαβάσεις με θέμα το Ολοκαύτωμα. Παρουσιάζει τον  Βάριαν Φράι  έναν αληθινό ήρωα...Είναι ένας Αμερικανός δημοσιογράφος που  πρωτοστάτησε το 1941 στη διάσωση σχεδόν 2.000 καλλιτεχνών, διανοουμένων και πολιτικών ακτιβιστών—συμπεριλαμβανομένων  των Αντρέ Μπρετόν, Μαρκ Σαγκάλ, Χάνα Άρεντ,  Μαξ Ερνστ και  Χάινριχ Μαν την ώρα που οι στρατιές του Χίτλερ κατακτούσαν  την Ευρώπη.

Για έναν ολόκληρο χρόνο και μέσα από παράτολμες ενέργειες κάνει το αδύνατο δυνατό. Την ίδια ώρα όμως στις σελίδες του βιβλίου ξετυλίγεται και ο έρωτας του για έναν παλιό συμφοιτητή του. Μέσα από τις περίπου 600 σελίδες του βιβλίου ο Φράι ταλαντεύεται ... από τη μια  το  δύσκολο καθήκον του να φυγαδεύσει.....να σώσει ζωές και από την άλλη να αρπάξει μια δεύτερη ευκαιρία για ευτυχία.
Η Τζούλι Όριντζερ μέσα από μια ενδελεχή έρευνα, από τη βιογραφία του Φράι μας παραδίδει ένα άψογα τεκμηριωμένο  ιστορικό μυθιστόρημα που συναρπάζει. Κυκλοφορεί στη σειρά Aldina σε μετάφραση της Θεοδώρας Δαρβίρη.

«Κονσέρτο για μια Πριγκίπισσα» της Όλγας Λιάρατζη

Οι εκδόσεις Πηγή παρουσιάζουν ένα ιστορικό ιστορικό μυθιστόρημα για τη μουσική, τον έρωτα και την Τέχνη.
Η Μαρία Βοναπάρτη, απόγονος του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, επισκέπτεται τα Ανάκτορα µε τον σύζυγό της, Πρίγκιπα Γεώργιο, δευτερότοκο γιο του βασιλιά των Ελλήνων, Γεωργίου του Α΄. Εκεί γνωρίζεται µε τον σταβλίτη Μάρκο Αυγερινό, δεξιοτέχνη του βιολιού, γοητεύεται από το παίξιµό του και αναλαµβάνει να χρηµατοδοτήσει τις σπουδές του στο Ωδείο των Παρισίων. Μέσα από τις συναντήσεις τους ένας έρωτας θα γεννηθεί, ρευστός και απροσδιόριστος, αλλά όµως  καταδικασµένος να µην τους οδηγήσει στην ευτυχία, πράγµα που αυξάνει την ένταση και το πάθος των συναισθηµάτων των δύο προσώπων.
Ένα µυθιστόρηµα για τον έρωτα και τη µουσική, τα ψυχικά τραύµατα και την ψυχανάλυση, το τυχαίο και απρόσµενο που έρχεται να αλλάξει τις ζωές  των ανθρώπων, οδηγώντας τους σε αποφάσεις καθοριστικές.

Έχοντας ως ιστορικό πλαίσιο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη των αρχών του εικοστού αιώνα, δύο ξεχωριστές προσωπικότητες  ζουν µε τον δικό τους µοναδικό τρόπο τα ιστορικά γεγονότα, τις συγκρούσεις των πολιτικών ιδεολογιών, τα καινούργια ρεύµατα στην Τέχνη, καθώς  διχάζονται ανάµεσα στο πάθος και τη λογική, στις ανάγκες του ψυχισµού τους  και τα κοινωνικά πρέπει.

«Νυχτολόγιο» της Παυλίνας Παμπούδη

 

50 ποιήματα αποτελούν τη νέα ποιητική συλλογή της Παυλίνας Παμπούδη με θέμα τα μεγάλα μυστικά της νύχτας.
Ο Βάλτερ Πούχνερ αναφέρει στο οπισθόφυλλο : «Σ’ αυτό το βιβλίο επισκεπτών στον ύπνο (και την αγρυπνία), στα πρωτόκολλα της νύχτας, γίνεται λόγος για το πάνδημο των ονείρων, την κοσμογονική μνήμη των κυττάρων, την τεκτονική διαστρωμάτωση του υποσυνείδητου, τις εκφάνσεις του άγνωστου σε πολλαπλές μεταλλάξεις.
Η Παμπούδη, με τη μοναδική, ιδιότυπη γλώσσα της, περιγράφει προσωπικές και αρχέτυπες νύχτες, περιγράφει τον άλλο κόσμο μέσα μας, αυτόν ο οποίος ξυπνά όταν ο εγκέφαλος υπολειτουργεί.Και εξυφαίνει ένα ποιητικό πανδαιμόνιο όπου οι ανώνυμες δυνάμεις της εξέλιξης συντίθενται με τις πολλές εκφάνσεις τού εγώ και δημιουργούν αναπαραστάσεις εξαιρετικής τολμηρότητας και έντασης.
Ακολουθεί η Νύχτα Διάσπαρτη από τη νέα ποιητική συλλογή της Παυλίνας Παμπούδη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροές:

ΝΥΧΤΑ ΔΙΑΣΠΑΡΤΗ από γαβγίσματα και άστρα
Σαν από χρόνια παιδικά και σαν στο ύπαιθρο
Πυκνοκατοικημένη όμως, σφύζοντας
Υβριδικά όντα από μελάνι, που
Με τη μουσική αλλάζουν σχήμα αδιάκοπα
Σαν κάποιος να τα ονειρεύεται
Όμως τον ονειρεύονται αυτά
Και άθελά τους μεγαλώνουν εκτοπίζοντας
Καταστροφή μεγάλη–

«Ικανοί για όλα» του Κλας Εκμαν

Μπορεί μια κακιά στιγμή να γίνει αιτία να γυρίσεις την πλάτη σου σε ό,τι είχες ιερό;
Θα θυσίαζες την ψυχή σου για να σώσεις το τομάρι σου;
Όταν οι παράνομοι εραστές Γιούχαν και Άνα καταφεύγουν σ’ ένα απόμερο ξενοδοχείο στη σουηδική επαρχία για ένα ρομαντικό Σαββατοκύριακο, δεν ξέρουν πως η ζωή τους πρόκειται να αλλάξει για πάντα. Ο Γιούχαν έχει χωρίσει μόλις με τη σύζυγό του για χάρη της Άνα και είναι έτοιμος να το γιορτάσει. Η Άνα, από την άλλη, έχει αποφασίσει πως αυτή θα είναι η τελευταία τους συνάντηση ̶ η οικογένειά της είναι πολύ πιο σημαντική από την προσωπική της ευτυχία. Τίποτε από αυτά που ακολουθούν δεν ήταν στα σχέδιά τους. Ένα τραγικό λάθος τούς οδηγεί σε μια μοιραία απόφαση και από κείνη τη στιγμή βρίσκονται σ’ ένα εφιαλτικό μονοπάτι… προς την Κόλαση.
Ο Κλας Έκμαν στήνει ένα σφριγηλό και απίστευτα εθιστικό ψυχολογικό θρίλερ, στο οποίο πρωταγωνιστούν συνηθισμένοι άνθρωποι που καλούνται να αντιμετωπίσουν εξαιρετικά ασυνήθιστες καταστάσεις. Με χιτσκοκική μαεστρία φωτίζει τις σκοτεινότερες γωνιές της ανθρώπινης ψυχής, στοιχειώνοντας τον νου του αναγνώστη.Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση της Αγγελικής Νάτση.

«Τα απαγορευμένα βιβλία του 1821»

«Τα απαγορευμένα βιβλία του 1821» αποτελούν ένα συλλογικό έργο τριών κειμένων, τα οποία γράφτηκαν μέσα σε διάστημα είκοσι δύο ετών, από το 1797 έως το 1819. Πρόκειται για τη «Νέα Πολιτική Διοίκηση» (Βιέννη, 1797) του Ρήγα Βελεστινλή, τον «Λίβελλο κατά των αρχιερέων», γραμμένο από ανώνυμο συγγραφέα στη Σμύρνη του 1810, και το «Κρίτωνος Στοχασμοί», εκδιδόμενο επίσης από ανώνυμο συγγραφέα στο Παρίσι του 1819. Η μελέτη των τριών αυτών «απαγορευμένων» έργων, επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά το γεγονός ότι το τρίπτυχο Ελευθερία, Γνώση και Ορθός Λόγος, αντιμετωπίστηκε προεπαναστατικά με μεγάλη εχθρότητα από την ανώτατη ηγεσία της Εκκλησίας, ο ρόλος και η δράση της οποίας είναι επιτακτικό να επαναξιολογηθούν από τις νεότερες γενιές.

Το βιβλίο προλογίζει ο καταξιωμένος ομότιμος καθηγητής Ιστορίας στο Ιόνιο πανεπιστήμιο, Πέτρος Πιζάνιας, ενώ στο τέλος παρατίθεται το επίμετρο του Δρ. Ιστορίας, Θανάση Γάλλου, αφιερωμένο στη σημασία της πρώτης έκδοσης του «Λιβέλλου» στην ελληνική βιβλιογραφία.Κυκλοφορεί στη σειρά Lux Orbis των εκδόσεων iWrite.

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top