Oι «Θεσμοφοριάζουσες» και ο χορός γίνονται ένα

Oι μέρες και οι ώρες προβολής

θεσμοφοριάζουσες

Ο Πάνος Λουκαΐδης με μια ομάδα νεότερων ηθοποιών επιλέγει να σκηνοθετήσει τις Θεσμοφοριάζουσες σε μετάφραση Τάσου Ρούσσου, ένα από τα τρία «γυναικεία» έργα του Αριστοφάνη το οποίο έγραψε εκμεταλλευόμενος την «αντιπάθεια» του Ευ-ριπίδη ως προς τις γυναίκες και το μοναδικό του έργο στο οποίο «πρωταγωνιστεί» ο Ευριπίδης. Ένα έργο που με όπλο το χιούμορ μιλά ανοιχτά για την θέση των γυναι-κών, το δικαίωμα τους στην ισότητα και την διεκδίκηση της προσωπικής τους ταυτό-τητας σε καιρούς ανδροκρατούμενης κοινωνίας.

Λίγα λόγια για το έργο:

Οι γυναίκες τελώντας την μεγάλη τους γιορτή, τα Θεσμοφόρια, αποφασίζουν να τι-μωρήσουν τον Ευριπίδη επειδή τις δυσφημίζει στα έργα του. Ο ίδιος ταραγμένος, προσπαθεί να αποτρέψει τον κίνδυνο αποστέλλοντας στην γιορτή τον Μνησίλοχο ντυμένο γυναικεία για να τον υπερασπιστεί.

Αρχικά προσχηματικά επιτίθεται και ε-κείνος στον Ευριπίδη ωστόσο έπειτα προσπαθεί να τον υποστηρίξει λέγοντας πως εί-ναι και οι ίδιες οι γυναίκες είναι υπεύθυνες για πολλά περισσότερα από όσα τους προσάπτει ο τραγικός ποιητής. Αγανακτισμένες οι γυναίκες του Χορού, μαθαίνουν από τον Κλεισθένη πως κάποιος άνδρας με γυναικεία περιβολή κυκλοφορεί ανάμεσά τους. Ο Μνησίλοχος αποκαλύπτεται και κατηγορείται για παραβίαση τελετουργικών κανόνων ενώ παράλληλα ο Ευριπίδης στην προσπάθεια να σώσει τον υπερασπιστή του, εμφανίζεται στην γιορτή των Θεσμοφορίων και ζητά από τις γυναίκες να απε-λευθερώσουν τον Μνησίλοχο με την προϋπόθεση πως θα σταματήσει να τις κακολο-γεί.

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Πάνος Λουκαΐδης
Μετάφραση: Τάσος Ρούσσος
Εκδόσεις : ΚΑΚΤΟΣ Αρχαία Ελληνική Γραμματεία ΄΄Οι Έλληνες΄΄
Βοηθός Σκηνοθέτη : Βαγγέλης Πρασσάς
Σκηνικά-Κουστούμια : Ειρήνη Πετράκη Χορογραφίες: Χρυσηίς Λιατζιβίρη
Βοηθός Χορογράφου: Χριστίνα Σκλαβάκη Μουσική: Άγγελος Καλογιάννης
Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Αγιαννίτης
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Παίζουν:
Γιώργος Δουργούτης
Σοφία Κεσίδου
Αγγελική Κιντώνη
Μυρτώ Μπέρνχαρτ
Ειρήνη Πετράκη
Ειρήνη Τζαβάρα
Θωμάς Χαβιανίδης
Παναγίωτης Τσουκάτος
Παίζουν
Γιώργος Δουργούτης
Σοφία Κεσίδου
Αγγελική Κιντώνη
Μυρτώ Μπέρνχαρτ
Ειρήνη Πετράκη
Ειρήνη Τζαβάρα
Θωμάς Χαβιανίδης
Παναγίωτης Τσουκάτος

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Δευτέρα και Τρίτη στις 18:00
Διάρκεια: 90΄

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top