ΘΛΙΨΗ! Πέθανε η Ελίζα Μαρέλλι

Ιέρεια του ελαφρού τραγουδιού

ΘΛΙΨΗ! Πέθανε η Ελίζα Μαρέλλι
Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 77 ετών άφησε χθες Τετάρτη μετά από σύντομη νοσηλεία στο Ναυτικό Νοσοκομείο, η Ελίζ�� Μαρέλλι.

Η ιέρεια του ελαφρού τραγουδιού, κορυφαία εκπρόσωπος του είδους,άρχισε να ασχολείται με τη μουσική σε ηλικία 9 ετών, στο Ελληνικό Ωδείο (πιάνο και φωνή).

Από τους πρώτους που την πρόσεξαν ήταν η Δανάη, με την οποία έκτοτε τη συνέδεσε στενή φιλία και εκτίμηση.

Έκανε τον πρώτο της δίσκο σε πολύ νεαρή ηλικία με δύο τραγούδια, το «Τίποτα άσχημο δεν έχεις» και το «Μη φοβάσαι, μη φοβάσαι» - στίχοι Νίκου Φατσέα, μουσική Ζοζέφ Κορίνθιος.

Είναι η εποχή που άρχισαν οι προτάσεις, οι οποίες συνάντησαν τη σθεναρή αντίρρηση των δικών της και της ίδιας: Οχι κέντρα και ξενυχτάδικα - μόνον αίθουσες (όπως ο «Παρνασσός»), αναψυκτήρια (όπως αυτό στην πλατεία του Αρχαιολογικού Μουσείου), δεξιώσεις, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.

elizza05.jpg
(Με τον Γιώργο Κατσαρό)

Και, φυσικά, ραδιόφωνο, από το οποίο έγινε περισσότερο γνωστή, καθώς και από τα μουσικά και λαϊκά περιοδικά, που σε διαγωνισμούς την έφερναν από τις πρώτες στην προτίμηση του κοινού. Ερμήνευσε δημιουργίες των Μιχ. Σουγιούλ, Κορίνθιου, Α. Χατζηαποστόλου κ.α. Aνέδειξε γνωστές επιτυχίες των Γιαννίδη, Χαιρόπουλου και Κυπαρίσση.

Τα πρότυπά της ήταν η Δανάη, η Βέμπο, η Κάκια Μένδρη. «Θαύμαζα κάποιες καλύτερες από εμένα και δεν υπήρξα ποτέ ανταγωνιστική. Νιώθω πως έζησα ευτυχισμένα σαν άτομο και γνώρισα σπουδαίους ανθρώπους και ταλέντα» έλεγε.

Μερικοί τίτλοι τραγουδιών, διαφόρων δημιουργών, που σημαδεύτηκαν με την απαλή, αισθαντική φωνή της (ακόμα και σε δεύτερες εκτελέσεις) και υπάρχουν σε CD των ημερών μας: «Ραμόνα», «Ηρθες σαν την άνοιξη», «Γιατί να ζούμε χωρισμένοι», «Χιλιάδες βράδια», «Οπου κι αν πας θα θυμάσαι», «Ηρθες αργά», «Θα σε πάρω να φύγουμε», «Μόνο κοντά σου», «Αν μου φύγεις και σε χάσω», «Δεν μπορώ να το πιστέψω».

Αυτά ως το 1970, οπότε σταμάτησε γιατί παντρεύτηκε και απέκτησε τρία παιδιά, που της έδωσαν άλλες χαρές. Το τραγούδι, όμως, δεν είχε φύγει από τη ζωή της. Τα τελευταία χρόνια, και καθώς τα παιδιά της μεγάλωσαν, άρχισε και πάλι να εμφανίζεται, αφού και η φωνή της δεν είχε φθαρεί: Σε διάφορες εκδηλώσεις, κάποιες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ξαναβγήκαν μερικοί δίσκοι της -για να διαπιστώσει ότι δεν είχε ξεχαστεί.

Οι τιμητικές πλακέτες, οι διακρίσεις και οι βραβεύσεις της αναρίθμητες, ήρθαν να επισφραγίσουν το ευρύ κοινωνικό, καλλιτεχνικό της έργο που εκδηλώνεται μέσα από την έντονη φιλανθρωπική της δράση. Τραγούδησε επίσης στο Ηρώδειο σε συναυλία αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ και αποθεώθηκε από το κοινό. Επίσης σε εκδήλωση στα Δημήτρια τον Οκτώβριο του 2009, αλλά και στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης, στις εκδηλώσεις εορτασμού του Ολοκαυτώματος στη Νάουσα κ. ά.

Η Ελίζα Μαρέλλι πρωτοστάτησε το 2004 στη δημιουργία του συλλόγου «Φίλοι του Ελαφρού Τραγουδιού» θέλοντας να δώσει σάρκα και οστά σε μια ιδέα της Δανάης. Αφοσιώθηκε από τότε ψυχή τε και σώματι στους στόχους του Συλλόγου που ήταν η διάσωση και η διάδοση του ελαφρού τραγουδιού.

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή η ώρα της κηδείας της, η οποία θα γίνει στην Κόρινθο.


Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top