Το πολύχρωμο ψηφιδωτό του 38ου Φεστιβάλ Δράμας

Το Χόλιγουντ έρχεται στην Αθήνα

Το πολύχρωμο ψηφιδωτό του 38ου Φεστιβάλ Δράμας
Ελληνικές ταινίες, διεθνείς παραγωγές, βαλκανικό πανόραμα, μαθητικές κινηματογραφικές προτάσεις, αφιερώματα και μαθήματα κινηματογράφου από μεγάλα ονόματα του ελληνικού και του διεθνούς κινηματογραφικού σύμπαντος αποτελούν τον πολ��χρωμο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον ψηφιδωτό του 38ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και του 21ο Διεθνούς Φεστιβάλ Δράμας ( 14 - 19 Σεπτεμβρίου) με καλλιτεχνικό διευθυντή τον ακούραστο Αντώνη Παπαδόπουλο.

Κόντρα στην ασπρόμαυρη πραγματικότητα 41 μικρομηκάδες με μεγάλη φαντασία θα παρουσιάσουν τις κινηματογραφικές τους προτάσεις. Η φετινή κριτική επιτροπή του ελληνικού τμήματος απαρτίζεται από τον Αχιλλέα Κυριακίδη (συγγραφέας, μεταφραστής, σκηνοθέτης) και μέλη τους Γιάννη Ζουμπουλάκη, (δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου), Νίκος Σέκερης (παραγωγός, σκηνοθέτης), Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, (ηθοποιός), Γιώργος Φρέντζος, (κινηματογραφιστής). Στην θέση του κριτικού σχολιαστή του φετινού ελληνικού προγράμματος η κριτικός κινηματογράφου Βένια Βέργου.

Το 2015 αποτελεί χρονιά - ορόσημο για το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ της Δράμας αφού θα συμπορεύεται πλέον με την Διεθνή Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου, Fipresci που θα απονείμει και το δικό της βραβείο. Στο διεθνές διαγωνιστικό κομμάτι θα προβληθούν 57 ταινίες ( επιλέχθηκαν και τρεις ελληνικές: «Σύκο» του Νικόλα Κολοβού, «Ο Σπόρος» της Ιφιγένειας Κοτσώνη και «Euroman» του Γαβριήλ Τζάφκα) από 47 χώρες.

Στο διεθνές αδερφάκι του φεστιβάλ δεν περνάει απαρατήρητη η παρουσία της ελληνο - Ιταλίδας ηθοποιού Βαλέρια Γκολίνο (από την θέση της παραγωγού) στην ταινία «The time of a young man about to kill» του Νεριταμ Ζιντζίρια. Ευχάριστη έκπληξη η συμμετοχή της ανερχόμενης ηθοποιού Ζωής Χωραφά (κόρης του διεθνούς Έλληνα Γιώργου Χωραφά) στη Γαλλική ταινία «Talio» των Μπομπ Φόκουα, Ινές Τζία.

Ο κινηματογράφος όμως είναι και … γονιδιακή υπόθεση. Ο Νίκος Τσεμπερόπουλος ακολουθεί τα χνάρια του πατέρα του, του σπουδαίου σκηνοθέτη Γιώργου Τσεμπερόπουλου (Πίσω Πόρτα, Άντε Γεια), και παρουσιάζει την ταινία Simon Says… Ο Αντρέας Ιγνατίου ( γιος του έγκυρου ερευνητή - δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου) υπογράφει το φιλμ Ναρκισσα.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις ξεχωρίζουν: το masterclass από τον σπουδαίο διευθυντή φωτογραφίας του ελληνικού αλλά και του γαλλικού σινεμά Γιώργο Αρβανίτη (η πορεία του έχει σφραγιστεί από την πολυετή συνεργασία του με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο) και το τιμητικό αφιέρωμα στον διευθυντή φωτογραφίας και μοντέρ Νίκο Καβουκίδη για τα 60 χρόνια προσφοράς του στο ελληνικό σινεμά.

Από τις 29 Οκτωβρίου - 4 Νοεμβρίου η Δράμα μετακομίζει στην Αθήνα, οι βραβευμένες ταινίες του διεθνούς φεστιβάλ θα προβληθούν στον κινηματογράφο «Τριανόν».
Το Χόλιγουντ έρχεται στην Ελλάδα μέσω της Δράμας. Ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Bobby Roth που έχει υπογράψει τις σειρές «Lost», «Prison Break», «Grey's Anatomy», «The Mentalist» θα ξεναγήσει το κοινό στην μαγεία της μικρής και της μεγάλης οθόνης…

Έλγκα Νταϊφά
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top