Ο θεσμός της Μελίνας «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» συμπλήρωσε 30 χρόνια

Πραγματοποιήθηκε διημερίδα στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Ο θεσμός της Μελίνας «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» συμπλήρωσε 30 χρόνια

Η ιδέα της Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, ένα μεγαλόπνοο όραμα της Μελίνας Μερκούρη όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού, που έγινε θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια ζωής.

Με αφορμή αυτή την επέτειο πραγματοποιήθηκε διημερίδα στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, την οποία διοργάνωσε ο Οργανισμός «Ορίζοντες -Πολιτιστικές και Ανθρωπιστικές Δράσεις» και ο Πρόεδρός του Σπύρος Μερκούρης, αδερφός της αείμνηστης Μελίνας και διευθυντής του Αθήνα 1985.

Ο κύριος Μερκούρης έκανε μια συγκινητική ιστορική αναδρομή στην ιστορία του θεσμού και πρόβαλε βίντεο με τα πιο λαμπρά πολιτιστικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα, όταν η Αθήνα έγινε η πρώτη στην ιστορία πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Η πρέσβυς καλής θελήσεως της Ουνέσκο κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, αναφέρθηκε στο όραμα της Μελίνας να ενώσει τους λαούς της Ευρώπης μέσα από τον πολιτισμό και τις τέχνες και έκλεισε την ομιλία της με λόγια της Μελίνας που 30 χρόνια μετά είναι πιο επίκαιρα από ποτέ.

«Ο πολιτισμός είναι η ψυχή της κοινωνίας. Και ο καθορισμός της ευρωπαϊκής ταυτότητας βρίσκεται ακριβώς στο σεβασμό της ιδιαιτερότητας και στο να δημιουργήσουμε ένα παράδειγμα ζωντανό μέσα από ένα διάλογο των πολιτισμών της Ευρώπης. Η φωνή μας είναι καιρός να ακουστεί με την ίδια δύναμη όπως αυτή των τεχνοκρατών. Ο πολιτισμός η τέχνη και η δημιουργία δεν είναι λιγότερο σημαντικά από το εμπόριο, την οικονομία και την κοινωνιολογία» τόνισε η κυρία Βαρδινογιάννη.

Το παρών στη διημερίδα έδωσαν μεταξύ άλλων ο κ.Ντουσαν Σιντάνκσι, επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Πρέσβεις, εκπρόσωποι από Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης, άνθρωποι του πνεύματος, της τέχνης και του πολιτισμού.

«Η πολιτιστική κληρονομιά είναι ένα σύνολο πραγμάτων. Δεν είναι μόνο τέχνη, δεν είναι μόνο η λογοτεχνία, δεν είναι μόνο η φιλοσοφία. Είναι ένας ολοκληρωμένος τρόπος ζωής και αξιών μαζί», ανέφερε ο κ. Σιντάνκσι.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top