Προς Σλοβενία με μια στάση στην "Ελλάδα του Μίκη"

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τρίτη 9 Ιουνίου

Προς Σλοβενία με μια στάση στην "Ελλάδα του Μίκη"

Ο εικαστικός Αριστείδης Χρυσανθόπουλος, επελέγη να συμμετέχει με δύο έργα του στη διεθνή Biennale Castra 2015, στη Σλοβενία. Η επιλογή έγινε από κριτική επιτροπή στην οποία συμμετείχαν επιφανείς εικαστικοί και γκαλλερίστες και θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2015.

Παράλληλα συμμετέχει με έργο του στην ομαδική έκθεση "Η Ελλάδα του Μίκη", η οποία διοργανώνεται από την IANOS αίθουσα τέχνης κι είναι αφιερωμένη στον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, γιορτάζοντας έτσι τα 90 χρόνια από τη γέννησή του.

Την έκθεση επιμελείται η γνωστή ιστορικός Τέχνης Ίρις Κρητικού και κατά τη διάρκεια του 2015 θα ταξιδέψει στη γκαλερί του ΙΑΝΟΥ στη Θεσαλονική και σε άλλες ελληνικές πόλεις.

Οι συμμετέχοντες εικαστικοί καλλιτέχνες δημιουργούν, εμπνεόμενοι από το κολάζ της ζωής και του έργου του Μίκη Θεοδωράκη, τοπία της ζωής και της έμπνευσης, απόπειρες προσωπογραφίας-πορτρέτου του ιδίου, σκηνές από την Ελλάδα του 1960-70 και της ταραχώδους πολιτικής και κοινωνικής καθημερινότητας, αγαπημένα τραγούδια.

Χρυσανθόπουλος Αριστείδης.jpg
(Ο εικαστικός Αριστείδης Χρυσανθόπουλος)

Ο ίδιος, μιλώντας για τα παραπάνω, σημειώνει: "Δε μπορώ να κρύψω τη χαρά μου, που επιλέχτηκα μαζί με άλλους καταξιωμένους συναδέλφους και από την Ελλάδα κι από ολόκληρο τον κόσμο να συμμετέχω στη Biennale Castra 2015. Η χαρά μου είναι ακόμη μεγαλύτερη, όταν πληροφορήθηκα ότι η επιλογή μου έγινε από μια επιτροπή στην οποία συμμετείχαν επιφανή ονόματα της Τέχνης στη Σλοβενία, όπως είναι ο Lucijan Bratuš με πάνω από 70 και 170 ατομικές και ομαδικές εκθέσεις αντίστοιχα στη Σλοβενία και το εξωτερικό, ο οποίος έχει τιμηθεί για το έργο του με 15 βραβεία και επαίνους. Θα συμμετέχω με δύο υδατογραφίες (ακουαρέλες) μου, με τίτλους "spontaneous kiss" και "paradise" αντίστοιχα, μια και η Biennale Castra 2015 αφορά έργα ακουαρέλας, μια τεχνική που με εκφράζει και αποτυπώνει κάθετι που με εμπνέει. Φυσικά κι ευελπιστώ, τα έργα μου να ξεχωρίσουν και να βραβευτούν, αν και πρέπει να υπογραμμίσω, πόσο σημαντική για μένα είναι ήδη η επιλογή τους, καθώς και το γεγονός ότι το πρώτο βήμα μου στο εξωτερικό συνδέεται με την παρουσία έργων μου σε μια Biennale.


Παράλληλα όμως ιδιαίτερα τιμητικό είναι να σε καλούν να συμμετέχεις σε μια ομαδική έκθεση με αφορμή τον κορυφαίο μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Είναι αμέτρητοι οι λόγοι που μπορείς να εμπνευστείς και να δημιουργήσεις στο άκουσμα του ονόματός του. Αμέτρητα τραγούδια, σπουδαία και πολυσήμαντη η προσωπικότητά του. Το έργο μου ονομάζεται "Ποιος τη ζωή μου..." και είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο τραγούδι σε στίχους του σπουδαίου Μάνου Ελευθερίου. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της ιστορικού Τέχνης κας Ίριδας Κρητικού την οποία ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία, που μου έδωσε να εκφράσω το θαυμασμό μου και να γιορτάσω μαζί με καταξιωμένους εικαστικούς τα 90 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη."

Ας αφήσουμε λοιπόν τους στίχους του Μάνου Ελευθερίου να "μιλήσουν" στη ψυχή μας, ενώ ακολουθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την ομαδική έκθεση "Η Ελλάδα του Μίκη".

Ποιος τη ζωή μου ποιος την κυνηγά
να την ξεμοναχιάσει μες στη νύχτα
Ουρλιάζουν και σφυρίζουν φορτηγά
σαν ψάρι μ' έχουν πιάσει μες στα δίχτυα
Για κάποιον μες στον κόσμο είναι αργά
Ποιος τη ζωή μου, ποιος την κυνηγά;
Ποιος τη ζωή μου, ποιος την κυνηγά;

Ποιος τη ζωή μου, ποιος παραφυλά
στου κόσμου τα στενά ποιον σημαδεύει
Πού πήγε αυτός που ξέρει να μιλά
που ξέρει πιο πολύ και να πιστεύει
Για κάποιον μες στον κόσμο είναι αργά
Ποιος τη ζωή μου, ποιος την κυνηγά;
Ποιος τη ζωή μου, ποιος την κυνηγά;



Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ
ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
90 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΣΥΝΘΕΤΗ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Τρίτη 9 Ιουνίου 2015, 20:30
Διάρκεια: 9 Ιουνίου - 11 Ιουλίου 2015

ΙANOS Αίθουσα Τέχνης
Αθήνα: Σταδίου 24, 210-3217917, www.ianos.gr
Ώρες λειτουργίας: Δευ - Παρ: 9:00 - 21:00, Σαβ: 9:00-18:00
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μικρή Άρκτος
Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top