Πέθανε η εκδότρια Μάγδα Κοτζιά

Σε ηλικία 75 ετών

Πέθανε η εκδότρια Μάγδα Κοτζιά

​Η Μάγδα Κοτζιά, μια από τις σημαντικές εκδοτικές προσωπικότητες της ελληνικής εκδοτικής αγοράς, έφυγε από την ζωή τα ξημερώματα της Τρίτης 14 Απριλίου ύστερα από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια, σε ηλικία 75 ετών.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1940 και σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Το 1968, διέφυγε στο Παρίσι ως μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας, όπου και γνώρισε τη Χρύσα Ρωμανού και τον Νίκο Κεσσανλή και τον σημαντικό τεχνοκριτικό Pierre Restany που συγκέντρωνε γύρω του όλες τις πρωτοποριακές τάσεις του Παρισιού και της Ευρώπης.

Με τον Νίκο Κεσσανλή δημιούργησε το MECART, μια εικαστική ομάδα που στόχευε στην δημιουργία τέχνης μέσω μηχανών και όχι χειρωνακτικά. Αγόρασαν ένα τεράστιο επαγγελματικό μηχάνημα παραγωγής μεταξοτυπιών. Το μηχάνημα και το ατελιέ λειτούργησαν από το 1968 και μετά, στο «100, rue de l' Ouest», όπου δημιουργήθηκαν έργα, μέσα από την συνεύρεση μεγάλου μέρους Ελλήνων και ξένων αντιστασιακών διανοούμενων.

Το 1973, η Μάγδα Κοτζιά επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, ιδρύοντας το βιβλιοπωλείο Κοτζιά, ενώ, το 1974, ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο Εξάντας, ο οποίος αριθμεί περισσότερους από 1.000 τίτλους, περιλαμβάνοντας βιβλία ψυχολογίας, ελληνικής και ξένης πεζογραφίας, παιδικής λογοτεχνίας, λευκώματα και άλλα, εκπροσωπώντας συγγραφείς, όπως οι Βασίλης Αλεξάκης, Κώστας Ταχτσής, Ερνέστο Σάμπατο, Φερνάντο Πεσσόα, Χόρχε Σεμπρούν.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top