Ημερίδα στους Δελφούς για το αρχαιολογικό έργο στη Φωκίδα

Το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου

Ημερίδα με θέμ�� τα νέα πορίσματα της αρχαιολογικής έρευνας για την περίοδο 2010- 2014, διοργανώνει το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015, στις 17:00, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας- Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, σκοπός της ημερίδας είναι η παρουσίαση του έργου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος σε συνεργασία με συναρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου και άλλους επιστημονικούς φορείς, και συγκεκριμένα τη Διεύθυνση Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, την 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για την προστασία και ανάδειξη των μνημείων της Φωκίδας κατά τη διάρκεια των ετών 2010- 2014, μίας περιόδου ιδιαίτερα δύσκολης λόγω της οικονομικής κρίσης που γνώρισε η χώρα.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην παρουσίαση των νέων αρχαιολογικών ευρημάτων, τα οποία έχουν απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα αλλά και τα ΜΜΕ, ακόμη και σε διεθνές επίπεδο, όπως ο μυκηναϊκός τάφος της Άμφισσας και ο εντοπισμός του αρχαίου Ιπποδρόμου του δελφικού μαντείου.

Επίσης, θα προβληθούν για πρώτη φορά αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία αλλάζουν τον αρχαιολογικό χάρτη της Φωκίδας και παράλληλα προσφέρουν νέες δυνατότητες ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, όπως η προσφάτως ανασκαμμένη βασιλική των βυζαν��ινών χρόνων στην περιοχή του Χρισσού, τα Νεώρια της Κίρρας και ο καμαροσκεπής τάφος ρωμαϊκών χρόνων από τη Στρώμη.

Σημαντικό μέρος της ημερίδας είναι αφιερωμένο στα έργα ΕΣΠΑ που εκτελούνται στην ευρύτερη περιοχή των Δελφών και χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπως το έργο της Πυρόσβεσης Δελφών, το έργο «Ψηφιακοί Δελφοί», το έργο της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου Δελφών και τα υποέργα της άρδευσης του Παραδοσιακού Ελαιώνα και της αποχέτευσης της Κίρρας.

Αυτά τα έργα συμβάλουν όχι μόνο στην ανάδειξη και αξιοποίηση του μνημειακού αποθέματος της περιοχής, αλλά και στην εξασφάλιση θέσεων εργασίας για περισσότερες από 40 οικογένειες.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top