Ανακαλύφθηκε ασύλητος τάφος στη Λάρνακα! Εικόνες απίστευτης ομορφιάς

Βρέθηκαν άθικτα αγγεία και μικρά χάλκινα κοσμήματα

Εικόνες απίστευτης ομορφιάς αντίκρισαν οι αρχαιολόγοι, μετά από ανασκαφή σε ασύλητο τάφο στην Λάρνακα.

Το ταφικό μνημείο όπου ενταφιάστηκαν δεκαεφτά άτομα, βρίσκεται στην νεκρόπολη του αρχαίου Κιτίου, η οποία σήμερα ονομάζεται Περβολιά.

Ο τάφος, χρονολογείται από Κυπρο-Αρχαϊκή Ι περίοδο, ενώ αποτελείτο από ένα μεγάλο δρόμο, έχοντας τις ίδιες διαστάσεις με τους μικρότερους τάφους της κλασικής περιόδου.

Από τις 17 συνολικά ταφές, οι περισσότερες ήταν πρωτογενείς.

Ωστόσο, δευτερογενείς ταφές βρέθηκαν εντός ενός μεγάλου αμφορέα της Δίχρωμης Γραπτής κεραμικής. Ο αμφορέας περιείχε τα οστά δύο ατόμων, ενός ενήλικα περίπου 20 ετών και ενός παιδιού 8-10 ετών.

Στο εσωτερικό του τάφου βρέθηκαν σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, μικρά χάλκινα κοσμήματα κεραμικά αγγεία, αλλά και πολλά λεπτότεχνα, εισηγμένα, φοινικικά αγγεία, όπως αμφορείς, πρόχοι Δίχρωμης και Ερυθρόχριστης κεραμικής και πιάτα τύπου «Samaria ware», όλα άθικτα.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν δυο δρόμοι στα δυτικά του αρχαϊκού τάφου που ανήκουν σε ημιτελείς τάφους. Όταν λαξεύτηκαν στον βράχο στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ., οι άνθρωποι της εποχής φαίνεται ότι είχαν ξεχάσει την ύπαρξη του μεγάλου αρχαϊκού τάφου. Άλλος ένας αρχαϊκός τάφος εντοπίστηκε στη βορειοδυτική πλευρά της ανασκαμμένης περιοχής. Ανασκάφηκε μόνο μερικώς ο δρόμος. Η αρχική επίχωση διατηρήθηκε στην ανατολική πλευρά του δρόμου, αλλά ένας μεγάλος λάκκος καταλάμβανε τη δυτική του πλευρά. Όπως φαίνεται από το υλικό που συλλέχθηκε από το λάκκο, έγινε ήδη σύληση από την αρχαιότητα.

Η ανασκαφή έγινε από Γαλλική Αρχαιολογική Αποστολή υπό την διεύθυνση της δόκτωρος Σαμπινέ Φουριέρ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top