Κι άλλες αποκαλύψεις στην Αμφίπολη: Πιθανές αρχαίες κατασκευές στο λόφο Καστά

Τι δείχνει η γεωφυσική διασκόπηση

Η αγωνία στην Αμφίπολη κορυφώνεται, καθώς σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα μία σημαντική ανακοίνωση σε ότι αφορά την έρευνα που διεξάγει η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με τον επικεφαλής τον καθηγητή, Γρηγόρη Τσόκα.


Οι υπεύθυνοι λοιπόν, κάνουν λόγο για πιθανές αρχαίες κατασκευές, ενώ δεν παραλείπουν να τονίσουν πως τα σημεία, στα οποία αυτές εμφανίζονται χρειάζονται αρχαιολογική διερεύνηση.


Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Π��λιτισμού και Αθλητισμού:

Η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με τη συντονιστική ευθύνη του καθηγητή Γρηγ. Τσόκα, η οποία διεξάγει τη γεωφυσική διασκόπηση και τη γεωλογική χαρτογράφηση του λόφου Καστά, στην Αμφίπολη, κατασκεύασε ψηφιακό προσομοίωμα (μοντέλο) του εδάφους της εποχής, πριν από την παρέμβαση για την ανέγερση της θόλου. Από τη σύγκριση του προσομοιώματος με την σημερινή κατάσταση και την κατάσταση, πριν από τις πρόσφατες ανασκαφές, προέκυψε ότι το μεγαλύτερο μέρος του λόφου συνίσταται από φυσικούς σχηματισμούς.

Το προσομοίωμα αναμένεται να γίνει πληρέστερο μετά την ενσωμάτωση στοιχείων από τις γεωτρήσεις που θα διανοιχθούν για γεωτεχνικούς σκοπούς.
Οι απεικονίσεις του εσωτερικού του λόφου, μέσω των ηλεκτρικών το��ογραφιών, εντόπισαν αντιστατικές δομές, οι οποίες πιθανόν να είναι αρχαίες κατασκευές. Επομένως, τα σημεία, στα οποία αυτές εμφανίζονται χρειάζονται αρχαιολογική διερεύνηση.


Δυτικά της θόλου, και σχεδόν παράλληλα, σε οριζόντια τομή, που προέκυψε από τις τομογραφίες και απεικονίζει την κατανομή της ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης, εντοπίστηκε περιοχή υψηλών τιμών, η οποία πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω με ανασκαφική διερεύνηση.


Στο παρακάτω σχήμα φαίνεται η οριζόντια τομογραφική εικόνα, όπου ανατολικό της τμήμα διακρίνεται η ανωμαλία των υψηλών αντιστάσεων.

θολος.jpg


ΔΙ��ΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αμφίπολη: Αποκαλύψεις για το φύλο και την ηλικία του νεκρού!


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top