Το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βέρνης αποδέχθηκε τη συλλογή Γκούρλιτ

Συνολικά, 1.280 έργα που βρίσκονταν στην κατοχή του γερμανού συλλέκτη Κορνήλιους Γκούρλιτ

Το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βέρνης αποδέχθηκε τη συλλογή Γκούρλιτ

Να αποδεχθεί τα 1.280 έργα που βρίσκονταν στην κατοχή του Γερμανού συλλέκτη Κορνήλιους Γκούρλιτ και τα οποία είχαν κλέψει οι ναζί από τους εβραϊκής καταγωγής ιδιοκτήτες τους στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αποφάσισε το Μουσείο Καλών Τεχνών στη Βέρνη της Ελβετίας, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα σήμερα, Δευτέρα 24 Νοεμβρίου.

κορν.jpg
(Ο Γερμανός συλλέκτης, Κορνήλιους Γκούρλιτ)


Πάντως, ο πρόεδρος του συμβουλίου του Μουσείου Κρίστοφ Σόιμπλιν διευκρίνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι το Μουσείο θα συνεργαστεί με τις γερμανικές αρχές για να εντοπίσει κλεμμένα ή βιαίως αποσπασμένα από τους κατόχους τους έργα με στόχο την επιστροφή τους στους νομίμους ιδιοκτήτες τους.

Ανάμεσα στα αριστουργήματα βρίσκονται πίνακες των Πικάσο, Σαγκάλ, Ματίς, Τουλούζ-Λωτρέκ και πολλών άλλων.

Ο Κορνήλιους Γκούρλιτ, ο οποίος πέθανε τον περασμένο Μάιο σε ηλικία 81 ετών, ήταν γιος ενός εμπόρου έργων τέχνης που συνεργαζόταν με τους ναζί. Στη διαθήκη του, ο Κορνήλιους Γκούρλιτ
ανέφερε ότι αφήνει τους πίνακες στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βέρνης.

Το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο έχει προειδοποιήσει το μουσείο για πληθώρα μηνύσεων εάν αποδεχτεί τα έργα. Προκειμένου να περιοριστούν ορισμένοι νομικοί κίνδυνοι, το μουσείο έχει τη δυνατότητα να αφήσει κάποια από τα έργα στη Γερμανία έως ότου προσδιοριστεί η προέλευσή τους.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top