«Ο Δίσκος της Φαιστού είναι το πρώτο Μινωϊκό CD-ROM»

Το «διάβασαν» 4.000 χρόνια μετά

​Το πρώτο «Μινωϊκό CD-ROM» φαίνεται πως αποκαλεί ένας ειδικός τον δίσκο της Φαιστού λόγω του τρόπου με τον οποίο ε��ναι χαραγμένος, σύμφωνα με το Archaeology News Network.

Σύμφωνα με τον ο Δρ Γκάρεθ Όουενς από το ΤΕΙ Κρήτης, ο Δίσκος της Φαιστού περιέχει μια προσευχή στην μητέρα η οποία έχει «γραφτεί» σε μια αρχαία γλώσσα χρησιμοποιώντας σύμβολα όπως ένα κεφάλι, ένα παιδί και μια κυψέλη.

«Η λέξη η οποία συναντάται στον Δίσκο αρκετές φορές είναι η λέξη μητέρα», δήλωσε ο ίδιος.

Ομαδοποίησε τα σύμβολα που βρίσκονται σε τρία σημεία της μιάς πλευράς του Δίσκου και ανακάλυψε επίσης την φράση «σπουδαία γυναίκα».

1414060633117_wps_6_image001_png.jpg
Στην άλλη πλευρά του Δίσκου, κατάφερε να διαβάσει την λέξη ΑΚΚΑ που σημαίνει σύμφωνα με τον καθηγητή «Έγκυος γυναίκα».

Έτσι, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μια πλευρά του Δίσκου είναι αφιερωμένη σε μια έγκυο γυναίκα και η άλλη σε μια γυναίκα που γεννά.

Όπως εξήγησε ο ίδιος επί έξι χρόνια μαζί με τον συνάδελφό του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Τζον Κόουλμαν προσπαθούσαν να σπάσουν τον κώδικα.

Ο Δίσκος της Φαιστού χρονολογείται στον 17ο αιώνα π.Χ. και ανακαλύφθηκε το 1908 στο Παλάτι της Φαιστού στην Κρήτη. Έχει πάνω του 241 σύμβολα. 122 στην 1η πλευρά και 119 στη 2η, τοποθετημένα σπειροειδώς. Τα σύμβολα είναι χωρισμένα σε ομάδες με τη χρήση μικρών γραμμών που κατευθύνονται προς το κέντρο του δίσκου.

1414059096730_wps_14_Olaf_Tausch_jpg.jpg

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top