«130 χρόνια Νίκος Καζαντζάκης»: Έκθεση -αφιέρωμα στο σπουδαίο Έλληνα συγγραφέα

Προσωπικά αντικείμενα και χειρόγραφα από τη ζωή και το έργο του

​Μία έκθεση - αφιέρωμα, με τίτλο «130 χρόνια Νίκος Καζαντζάκης» πραγματοποιείται στις 6 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι το Μάιο του 2013, στον «Ελληνικό Κόσμο», σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καζαντζάκη και το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη.

Η έκθεση γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 130 χρόνων από τη γέννηση του Νίκου Καζαντζάκη και παρουσιάζει τη ζωή, τα ταξίδια και το έργο του οικουμενικού συγγραφέα, μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό, χειρόγραφα και προσωπικά του αντικείμενα.

Μεταξύ άλλων, το κοινό θα μπορεί να δει για πρώτη φορά το δακτυλογραφημένο πρωτότυπο κείμενο του παιδικού βιβλίου «Ο Μέγας Αλέξανδρος» με χειρόγραφες διορθώσεις του συγγραφέα, τα χειρόγραφα σημειώματα που αντάλλασσε με τον πρώτο του έρωτα την Kathleen Forde (δασκάλα του των αγγλικών), το λεύκωμα με φυτά της θάλασσας που είχε στο γραφείο του - δώρο φίλης του, το σημειωματάριο - λεύκωμα που είχε από κοινού με τον Αγγελο Σικελιανό, την carte postale του Ζορμπά κ.ά..
Από τα κυριότερα εκθέματα της έκθεσης είναι το γραφείο, η καρέκλα και γραφομηχανή όπου η γυναίκα του, Ελένη Σαμίου, δακτυλογράφησε επί επτά φορές το μεγαλύτερο έργο του Καζαντζάκη, την «Οδύσσεια», η βαλίτσα του, οι χάρτες που χρησιμοποιούσε, δώρα που λάμβανε από την Κίνα, χειρόγραφα καθώς και προσωπικά του σημειωματάρια, όπως το σημειωματάριο από τα ταξίδια του και το σημειωματάριο όπου κατέγραφε τα όνειρά του.
Η έκθεση διαθέτει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό όπως μία προβολή - δημιουργία του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού που παρουσιάζει 20 βασικούς σταθμούς των ταξιδιών του με προσωπικό φωτογραφικό υλικό από τα ταξίδια του, ένα βίντεο που παρουσιάζει τον Καζαντζάκη, την Ελένη και τον Κίμωνα Φράιερ από το Μουσείο Καζαντζάκη κ.ά..
Ακόμη, η Η έκθεση «130 χρόνια Νίκος Καζαντζάκης» θα συνοδεύεται από εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου για να ταξιδεύουν τα παιδιά στο έργο του Καζαντζάκη για να ανακαλύψουν το σπάνιο νου, την απαράμιλλη γραφίδα του και τα αξεπέραστα κείμενά του που στις μέρες μας ηχούν πιο επίκαιρα από ποτέ.
Πληροφορίες
Έκθεση «130 χρόνια Νίκος Καζαντζάκης»
6 Δεκεμβρίου 2012 - Μάιος 2013
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»,
Πειραιώς 254, Ταύρος, Τηλ. 212 254 0000, (για κρατήσεις σχολείων: 212 254 0100).
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 09.00-13.30, Παρασκευή 09.00 - 20.00, Σάββατο 11.00 - 16.00, Κυριακή 10.00-18.00
Τιμές εισιτηρίου: 5 ευρώ ενήλικες, 3 ευρώ παιδιά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top