Άκης Πάνου: Η μέρα που σκότωσε τον σύντροφο της κόρης του

Σαν σήμερα πέθανε ο ταλαντούχος λαϊκός συνθέτης

Ν. Νικόλιζας: Ο Άκης Πάνου μου έδωσε την τελευταία του συνέντευξη στη φυλακή / βίντεο ΑΝΤ1

Σαν σήμερα, στις 07 Απριλίου του 2000, πέθανε ένας από τους τους πιο σπουδαίους λαϊκούς συνθέτες, στιχουργούς και τραγουδιστές, του οποίου το όνομα δυστυχώς στιγματίστηκε, αφού έπειτα από καβγά σκότωσε τον 30χρονο σύντροφο της τότε 19χρονης κόρης του. Ο λόγος για τον Άκη Πάνου.

Στέλιος Καζαντζίδης: Η απώλεια που τον στιγμάτισε και η μάχη με τον καρκίνο

Συνεργάστηκε με τα πιο λαμπρά ονόματα του αθηναϊκού πάλκου, όπως τους Γρηγόρη Μπιθικώτση, Στράτο Διονυσίου, Μιχάλη Μενιδιάτη, Πόλυ Πάνου, Καίτη Γκρέυ, Βίκυ Μοσχολιού, Μαρινέλλα, Δημήτρη Μητροπάνο, Τόλη Βοσκόπουλο κ.ά., οι οποίοι ερμήνευσαν με τεράστια επιτυχία τραγούδια του, κυρίως ερωτικά.

Το 1973, σε συνεργασία με τον Στέλιο Καζαντζίδη, μπήκαν στο στούντιο και έβγαλαν έναν τεράστιο δίσκο, τον  «Η ζωή μου όλη», ο οποίος έγραψε Ιστορία, ενώ αργότερα με τον Μανώλη Μητσιά και τον «Τρελό» γνώρισε τεράστια αναγνώριση. Παρ' όλα αυτά, ο εμπορικότερος δίσκος του, ήρθε το 1982, όταν με ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα ηχογράφησε το «Θέλω να τα πω» και ξεσήκωσε όλη τη χώρα.

Η δολοφονία που στιγμάτισε τον Άκη Πάνου

Ο Άκης Πάνου κρατούσε πάντα χαμηλούς τόνους σε ό,τι αφορούσε την προσωπική και οικογενειακή του ζωή, αφού ήταν της άποψης ότι αυτά τα θέματα δεν αφορούν κανέναν, παρά εκείνον και τους κοντινούς του ανθρώπους. Έτσι, έδινε σπάνια συνεντεύξεις, ακόμη και για θέματα που αφορούσαν στα επαγγελματικά του. 

Όλα άλλαξαν το καλοκαίρι του 1997, όταν ο Άκης Πάνου έγινε πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες της Ελλάδας και όχι για καλό λόγο.

Η κόρη του, Ελευθερία, η οποία τότε ήταν 19 χρόνων ήταν σε σχέση με τον 30χρονο Σωτήρη Γιαλαμά, μία σχέση που ο Άκης Πάνου δεν ενέκρινε. Η νεαρή κοπέλα έφυγε για κάποιο διάστημα από το σπίτι, με αποτέλεσμα ο Άκης Πάνου να βγει στα κανάλια και να την αναζητά, αφού θεωρούσε ότι κάποιος την είχε απαγάγει.

Η Ελευθερία επέστρεψε σπίτι της ύστερα από μερικές μέρες, παρ' όλα αυτά κρατούσε ακόμα επαφή με τον σύντροφό της. Όλοι πίστευαν πως το ζήτημα είχε λήξει. Έως εκείνη τη «μαύρη» καλοκαιρινή μέρα της 1ης Αυγούστου του 1997, όταν ο Σωτήρης Γιαλαμάς αποφάσισε να πάει στο σπίτι της οικογένειας Πάνου στην Ξάνθη, για να λήξει από κοντά την παρεξήγηση με τον πατέρα της συντρόφου του και να ζητήσει σε γάμο την Ελευθερία, η οποία ήταν στον δεύτερο μήνα της εγκυμοσύνης της... 

Ο Άκης Πάνου δεν ήθελε να συζητήσει μαζί του και του ζήτησε να φύγει, εκείνος αρνήθηκε και τότε ο διάσημος στιχουργός προέβη σε μία κίνηση που δεν περίμενε κανείς: Μπήκε μέσα, πήρε το 45αρι όπλο του και πυροβόλησε τον άτυχο άνδρα τρεις φορές. Η τελευταία, σφαίρα, μάλιστα, βρήκε τον σύντροφο της κόρης του στο κεφάλι. Ο Σωτήρης Γιαλαμάς πέθανε ακαριαία.

Μιχάλης Μενιδιάτης: Η λαμπρή καριέρα, η προσωπική ζωή & το πρόβλημα υγείας

Το έγκλημα, η δίκη και η καταδίκη του Άκη Πάνου

Το γεγονός της δολοφονίας του 30χρονου Σωτήρη Γιαλαμά σκόκαρε τη χώρα και όλα τα ΜΜΕ της εποχής έγραφαν και ασχολούντουσαν συνεχώς με αυτό το θέμα. Η δίκη του Άκη Πάνου έγινε τον Μάρτιο του 1988. Δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό και καταδικάστηκε σε εισόβια κάθειρξη. 

Εκείνος ισχυρίστηκε ότι δεν ήθελε να σκοτώσει τον σύντροφο της κόρης του, αλλά να τον τρομάξει, υποστηρίζοντας ότι: «Η κατηγορία, έτσι όπως διατυπώνεται, δεν ευσταθεί. Μου καταλογίζουν πρόθεση, αλλά θα διαπιστώσετε όλοι σας πως δεν είχα δόλο. Ήθελα απλά να φοβίσω τον άνθρωπο που κατέστρεψε το σπίτι και την κόρη μου». Δυστυχώς, δεν έπεισε ούτε τους δικαστές, ούτε και την κόρη του Ελευθερία, η οποία σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, αρνούνταν πεισματικά να τον κοιτάξει στα μάτια.

Στη δίκη του πατέρα της η Ελευθερία ήταν 8 μηνών έγκυος στο παιδί του θύματος.

Η δίκη του Άκη Πάνου έγινε τον Μάρτιο του 1988. Δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό και καταδικάστηκε σε εισόβια κάθειρξη / Φωτογραφία eurokinissi

Η αναστολή της ποινής και ο θάνατος

Μετά την καταδίκη του, ο Άκης Πάνου μεταφέρθηκε στις φυλακές Κομοτηνής. Λίγους μήνες αργότερα, όμως, διαγνώστηκε με καρκίνο σε τελικό στάδιο και στις 7 Απριλίου του 1999 το Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά διέταξε την αναστολή της ποινής του, εξαιτίας της επιδείνωσης της υγείας του.

Στις 7 Απριλίου 2000 άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 67 ετών στα Πατήσια. Η κόρη του, Ελευθερία, δεν παρευρέθηκε στην κηδεία του.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top