Παγκόσμια Ημέρα Γάμου: Γιατί γιορτάζουμε (άραγε); 

11 Φεβρουαρίου γιορτάζουν οι παντρεμένοι!

Η Παγκόσμια Ημέρα Γάμου γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Φεβρουαρίου, κυρίως στην Αμερική. Πέρυσι έπεσε την ίδια ημέρα που γιορτάζουν και οι ερωτευμένοι! / Βίντεο ΕΡΤ

Κάθε χρόνο γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα του Γάμου, μία ιδέα που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ το 1981, όταν ένα νεόνυμφο ζευγάρι πρότεινε στον Δήμαρχο, τον τοπικό Επίσκοπο και τον Κυβερνήτη να συμπίπτει με την Hμέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Τελικά, στην Αμερική γιορτάζεται επίσημα από το 1983 κάθε δεύτερη Κυριακή του Φεβρουαρίου η Παγκόσμια Ημέρα Γάμου, θέλοντας να τιμήσει τα ζευγάρια που παίρνουν τη μεγάλη απόφαση.  

Ένας Εντυπωσιακός Bungee Jumping Γάμος

Η αγάπη, η δέσμευση, η αφοσίωση και η οικογένεια είναι έννοιες που μεταβάλλονται και εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου μέσα στις ανθρώπινες κοινωνίες. Ξεκινώντας από Εποχή του Λίθου όπου πρωτοσυναντήθηκε το πρώτο ζευγάρι ανθρώπων -όπου ο άντρας και η γυναίκα συνεργάζονταν για να προστατευτούν από κινδύνους, για να βρουν τροφή και να φροντίσουν τα παιδιά τους-, έως το σήμερα, η Ιστορία του γάμου είναι αρκετά πλούσια. 

Κάθε δεύτερη κυριακή του Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα του Γάμου, μία ιδέα που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ το 1981 / Φωτογραφία unsplash

Ο πρώτος γάμος έγινε 4.000 χρόνια πριν!

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το πρώτο ιστορικά καταγεγγραμμένο γαμήλιο συμβόλαιο, με ηλικία 4.000 χρόνων, στην αρχαία Μεσοποταμία, όπου μέσα αναγράφεται ο γάμος της κόρης του βασιλιά της περιοχής με τον γιο ενός μεγαλοκτηματία. Γενικότερα στον αρχαίο κόσμο, ο γάμος είχε ως στόχο τη δύναμη, την κυριαχία και τη δημιουργία συμμαχιών, οτιδήποτε δηλαδή θα συντελούσε στην περαιτέρω ισχύ και ενίσχυση της οικογένειας.

Ο γάμος τότε και σήμερα

Ο γάμος σαν ευρεία έννοια συναντάται στην ανθρώπινη κοινωνία από τα αρχαία ακόμη χρόνια, όπως π.χ. στην αρχαία Αίγυπτο. Την περίοδο των αρχαϊκών χρόνων ο πατέρας κάθε νεαρής κοπέλας έψαχνε να βρει τον πιο κατάλληλο σύζυγο για την κόρη του. Αυτή η «συνήθεια», με κάποιες παραλλαγές συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια, με τα προξενιά μεταξύ των γονέων των μελλονύμφων, έως ότου όλο αυτό αντικαταστάθηκε από την αγάπη, τον έρωτα και την ελεύθερη επιλογή συζύγου.

Νιώθεις έτοιμη να κάνεις δεύτερο γάμο; Τι πρέπει να σκεφτείς πριν!

Ειναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο θρησκευτικός γάμος ως μυστήριο καθιερώθηκε την εποχή του Βυζαντίου, ενώ το 1982 ο πολιτικός γάμος αναγνωρίστηκε ως ισάξιος του θρησκευτικού και στην Ελλάδα. 

Στο σήμερα τώρα, το ζευγάρι επιλέγει να ενωθεί με τα ιερά δεσμά του γάμου, για να δημιουργήσει οικογένεια και απογόνους και επειδή έχουν επιλέξει ότι θέλουν να ζήσουν για πάντα μαζί με τον άνθρωπο που έχουν δίπλα τους. Έτσι έρχονται «εις γάμον κοινωνία», με το μυστήριο να γίνεται με τα χρόνια όλο και πιο φαντασμαγορικό. Εξάλλου, ο γάμος είναι η γιορτή της αγάπης του ζευγαριού, οπότε και η ημέρα αυτή για κάθε νεόνυμφο είναι μέρα γιορτής!

Ο γάμος θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικές έννοιες της κοινωνίας μας και αποτελεί την αρχή για τη δημιουργία οικογένειας και για τη συνέχιση της ίδιας της ζωής / Φωτογραφία unsplash

Ο γάμος είναι το φάρμακο ενάντια στην κατάθλιψη

Ακόμη και η επιστήμη τάσσεται υπέρ του γάμου και της μακροχρόνιας αγάπης, και είναι η απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα. Μία μελέτη που έγινε σε 6.000 συμμετέχοντες και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Review of General Psychology», έδειξε ότι μπορούμε να είμαστε ερωτευμένοι με το ταίρι μας, ακόμη και 20 χρόνια μετά τον γάμο!   

Love and marriage: Οι μυστικοί γάμοι διάσημων ζευγαριών!

Επιπρόσθετα, μία ακόμη έρευνα του Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνια, έδειξε ότι ο γάμος είναι το καλύτερο... φάρμακο ενάντια στην κατάθλιψη, ενώ επιβεβαιώνει ότι μας κάνει καλό όχι μόνο στη σωματική, αλλά και στην πνευματική μας υγεία. Για 13 έτη μελετητές ερεύνησαν τις ζωές παντρεμένων ζευγαριών που ήταν παντρεμένα για πάνω από 15 έτη και απέδειξαν ότι οι άνθρωποι σε σταθερούς γάμους ήταν πιο χαρούμενοι και εμφάνιζαν μικρότερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης καθώς ωρίμαζαν.

Ο γάμος θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικές έννοιες της κοινωνίας μας και αποτελεί την αρχή για τη δημιουργία οικογένειας και για τη συνέχιση της ίδιας της ζωής! Και αυτό ακριβώς γιορτάζουμε με την Παγκόσμια Ημέρα Γάμου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top