Όταν 20 Αθηναίοι αποφάσισαν να ιδρύσουν το«Σωματείο Ταλαιπωρημένων Συζύγων»

Τα κατάφεραν ή είχε άδοξο τέλος η προσπάθειά τους;

Ήταν σαν σήμερα, πριν από 54 χρόνια, όταν είκοσι Αθηναίοι αποφάσισαν να ιδρύσουν το «Σωματείο Ταλαιπωρημένων Συζύγων», καταθέτοντας αίτημα στο Πρωτοδικείο Αθηνών για την αναγνώρισή του.

3 συμβουλές για να κρατήσεις δυνατή τη σχέση στον γάμο σου

Αθήνα 1970. Μία παρέα ανδρών διασκεδάζουν σε κάποιο μαγαζί στη Γλυφάδα. Η ώρα περνά ευχάριστα για τους φίλους, όμως καθώς το ρολόϊ δείχνει 24:00, ένας-ένας δηλώνει ότι πρέπει να αποχωρήσει, γιατί τους περιμένει στο σπίτι η γυναίκα τους. Ένας χρυσοχόος, μέλος της συγκεκριμένης παρέας, ο Γεώργιος Ρεπούσης, δυσανασχετεί με την κατάσταση, αφού για ακόμη μία φορά η ανδροπαρέα διαλύεται, επειδή έχει περάσει η ώρα. 

Έτσι, λίγες μέρες μετά και συγκεκριμένα στις 12 Οκτωβρίου 1970, πηγαίνει μαζί με ακόμη κάποιους «συναγωνιστές» του στο Πρωτοδικείο Αθηνών με το καταστατικό ενός νέου συλλόγου, με σκοπό να ιδρύσει το «Σωματείο ταλαιπωρημένων συζύγων».

Όταν 20 Αθηναίοι αποφάσισαν να ιδρύσουν το«Σωματείο Ταλαιπωρημένων Συζύγων»

Ποιος ήταν ο σκοπός της ίδρυσης του «Σωματείου Ταλαιπωρημένων Συζύγων»

Μπορεί να φαίνεται αστείο, αλλά αυτοί οι άνδρες πραγματικά αισθανόντουσαν αδικημένοι. Και δεν είχαν πρόθεση να κάνουν κάτι πονηρό ή να βλάψουν τα θεσμά του γάμου.

Συγκεκριμένα, σκοπός του συλλόγου αυτού ήταν: «...η καλλιέργεια φιλικών και ψυχαγωγικών επαφών εις τα πλαίσια της ευθύμου ατμόσφαιρας, μακριά όμως από κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε να βλάψει ή να κλονίσει το θεσμό του γάμου». Με αυτή την πράξη ήθελαν να διεκδικήσουν το δικαίωμα της διασκέδασης και το να συναντιούνται φιλικά και να περνάνε ευχάριστα, χωρίς να έχουν το άγχος να γυρίσουν πίσω έγκαιρα. 

Στο συγκεκριμένο σωματείο εγγράφηκαν αρκετά μέλη, όπως δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές, γιατροί κ.ά., ενώ τα ιδρυτικά μέλη ήταν 20. Επίσης, μέσα στο καταστατικό των 21 άρθρων αναφερόταν ρητώς ότι: «Ο σύλλογος θα είναι ψυχαγωγικός και χιουμοριστικός». 

Πώς βιώνει ένα παιδί το διαζύγιο των γονιών του;

Όταν 20 Αθηναίοι αποφάσισαν να ιδρύσουν το«Σωματείο Ταλαιπωρημένων Συζύγων»

To «Σωματείο Ταλαιπωρημένων Συζύγων» επιζητούσε, μετά την αναγνώρισή του, να ζητήσει την ποινικοποίηση των εξής: Της γυναικείας γκρίνιας, της λεκτικής επίθεσης, του πολέμου νεύρων, της κρεβατομουρμούρας και της παρέμβασης των πεθερικών στον γάμο / φωτογραφία unsplash

Έτσι, τα μέλη του συλλόγου θα είχαν τη δυνατότητα να διοργανώνουν εκδρομές, γιορτές και διάφορες άλλες εκδηλώσεις, όπως φιλανθρωπικά events, στα οποία και θα συμμετέχουν εκείονοι και φυσικά και οι σύζυγοί τους, αναπτύσσοντας φιλικές σχέσεις και συμμετέχοντας σε ποικίλες δραστηριότητες.

Μετά δε τη νομική αναγνώριση του σωματείου, τα μέλη του είχαν σκοπό να ξεκινήσουν πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και συσπείρωσης όλων των αδικημένων παντρεμένων ανδρών της Ελλάδας, ζητώντας την ποινικοποίηση των εξής βασικών:

  • Της γυναικείας γκρίνιας,
  • της λεκτικής επίθεσης,
  • του πολέμου νεύρων,
  • της κρεβατομουρμούρας,
  • της παρέμβασης των πεθερικών στον γάμο.

Όταν 20 Αθηναίοι αποφάσισαν να ιδρύσουν το«Σωματείο Ταλαιπωρημένων Συζύγων»

Η αντίδραση της Αρχιεπισκοπής και του Πρωτοδικείου Αθηνών

Εν τέλει, όλη η προσπάθεια για την ίδρυση του «Σωματείο Ταλαιπωρημένων Συζύγων» είχε άδοξο τέλος. Δέκα ημέρες μετά την κατάθεση του καταστατικού, το Πρωτοδικείο έβγαλε αρνητική απόφαση όσον αφορά τη νομική αναγνώρισή του: «Ο Σύλλογος των ταλαιπωρημένων συζύγων δεν παίρνει το πράσινο φως από το πρωτοδικείο, λόγω "χλευασμού του θεσμού του γάμου"».

Τέλος, την αντίδρασή της στο συγκεγκεκριμένο γεγονός εξέφρασε και η Αρχιεπισκοπή, δηλώνοντας από την πλερά της ότι: «τέτοιες κινήσεις κλονίζουν τα θεμέλια του γάμου και της οικογένειας», καλώντας την ελληνική δικαιοσύνη να αναλάβει τις ευθύνες της.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top