Πώς βιώνει ένα παιδί το διαζύγιο των γονιών του;

Επηρεάζονται τα μέλη της οικογένειας έπειτα από μία τέτοια απόφαση;

Οικογένεια στο δάσος

Σύνταξη: Θεοδοσία Κυριάκου 

Διαζύγιο. Μια λέξη όχι τόσο άγνωστη πλέον στις μέρες μας. Πολλά ζευγάρια επιλέγουν να θέσουν τέρμα στην κοινή τους πορεία, για ποικίλους λόγους. Πώς, όμως, επηρεάζονται τα μέλη της οικογένειας έπειτα μία τέτοια απόφαση; Αρχικά, αφού συνήθως ο ένας εκ των δύο συντρόφων έχει πάρει την απόφαση να προχωρήσει σε αίτηση διαζυγίου, πρέπει να βρει το θάρρος να το ανακοινώσει στο έτερον ήμισυ.

Γιατί δεν πρέπει να φωνάζουμε ποτέ στα παιδιά;

Γιατί, μην νομίζετε πως αυτός που κάνει την αίτηση διαζυγίου δεν νοιάζεται ή δεν αγαπά ακόμη τον/τη σύντροφό του. Καμιά φορά, όμως, η ζωή τα φέρνει με τέτοιον τρόπο που οι σχέσεις φτάνουν σε αδιέξοδο. Συνήθως το άτομο το οποίο προβαίνει στην αίτηση διαζυγίου είναι και πιο έτοιμο συναισθηματικά, αφού έχει δουλέψει μέσα του το σενάριο του χωρισμού. Αφετέρου, ο/η σύντροφος αν και μπορεί να αναγνωρίζει πως υπάρχουν προβλήματα δυσκολεύεται ή αρνείται ακόμη πως η έφτασε η ώρα για τη σχέση να λάβει τέλος.

Πώς να κάνεις το παιδί σου να σέβεται το περιβάλλον

Το διαζύγιο, όπως και το κάθε τέλος, είναι μία απώλεια. Γι' αυτόν τον λόγο, βιώνεται όπως θα βιωνόταν και ένας θάνατος. Ως εκ τούτου, θα περάσουμε συναισθηματικά από τα 5 στάδια του πένθους. Την άρνηση, τον θυμό, τη διαπραγμάτευση, την κατάθλιψη και τέλος την αποδοχή. Όλοι, ανεξαιρέτως, θα περάσουν από όλα τα στάδια, απλώς το μόνο που θα διαφέρει είναι η ένταση και η διάρκεια που θα έχει το κάθε στάδιο σε κάθε άνθρωπο. Ως ενήλικες, είτε εύκολα είτε πιο δύσκολα, θα σταθούμε πάλι στα πόδια μας. Αφού συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή, θα θυμώσουμε, θα στεναχωρηθούμε, αλλά στο τέλος θα προχωρήσουμε.

Oι τοξικές συνήθειες των γονιών που «βλάπτουν» τα παιδιά

Οι σχέσεις μεταξύ των έως πρότινος συζύγων, είναι φυσικό να επηρεαστούν από  το επικείμενο διαζύγιο. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε από την άρνηση να αποχωριστούν τον/τη σύντροφό τους, είτε από τις διαφωνίες που μπορεί να προκύψουν όσον αφορά τα οικονομικά ή την κηδεμονία των παιδιών.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σταθούμε λιγάκι στο θέμα των παιδιών. Τα παιδιά, όσο και να αντιλαμβάνονται τα θέματα που υπάρχουν, ποτέ δεν θα είναι έτοιμα να αποδεχτούν πως η οικογένειά τους δεν θα βρίσκεται πλέον κάτω από την ίδια στέγη. Πάντα θα αναρωτιούνται: «Γιατί να μας συμβεί εμάς αυτό;». Στην πορεία όμως, και αφού οι γονείς δουλεύψουν συλογικά, θα καταφέρετε να κατευνάσετε τους φόβους τους και να τα κάνετε να νιώσουν ξανά ασφάλεια. Ένα διαζύγιο δεν είναι ποτέ μια εύκολη απόφαση και σίγουρα μέχρι τα εμπλεκόμενα μέρη να φτάσουν στην αποδοχή των νέων δεδομένων, θα περάσουν από πληθώρα καταστάσεων και συναισθημάτων. Αυτό είναι απόλυτα λογικό και αναμενόμενο.

Πώς να προφυλάξετε το παιδί σας από τους διαδικτυακούς κινδύνους

Όσο δύσκολο και αν είναι για τους ενήλικες, εκείνα που πλήττονται περισσότερο είναι τα παιδιά, γι' αυτό και οι γονείς είναι αναγκαίο να αποφεύγουν να τα χρησιμοποιούν σαν μοχλό πίεσης μεταξύ τους. Εμείς, αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να κτίσουμε κανάλια επικοινωνίας με τον/την πρώην σύντροφο για χάρη των παιδιών μας. Ό,τι χαραχτεί πάνω στην αθώα ψυχή τους, θα το κουβαλούν μέσα τους για την υπόλοιπη ζωή τους και θα επηρεάζουν τόσο τις διαπροσωπικές σχέσεις τους, αλλά και άλλες εκφάνσεις της ζωής τους, όπως τη σχολική απόδοσή τους.

Πότε ένας γάμος έχει περισσότερες πιθανότητες να κρατήσει;

Ακόμη λοιπόν και αν έχουμε αποφασίσει να τερματίσουμε την κοινή μας πορεία ως σύζυγοι, τα παιδιά μας πάντα θα μας κρατούν ενωμένους. Για εκείνα θα είμαστε όλος τους ο κόσμος τους, συνοδοιπόροι και προστάτες. Αφήστε, λοιπόν, τα πείσματα και τα παιχνίδια ισχύος. Ναι, μπορεί να κάνετε τη ζωή του πρώην σας δυσκολότερη με τις πράξεις σας, αλλά ουσιαστικά πλήττεται τα παιδιά σας και τη σχέση σας με αυτά. Δε λέω να δείχνετε ότι δεν έχετε αισθήματα. Αντιθέτως, αφήστε τα παιδιά σας να δουν τα συναισθήματά σας, γιατί θα τα βοηθήσει να εξωτερικεύσουν και τα δικά τους.

Γονείς, μην ξεχνάτε, τα παιδιά σας είναι το βλαστάρι της αγάπης που βιώσατε με τον/τη σύντροφό σας. Είτε ζείτε είτε όχι κάτω από την ίδια στέγη ως σύντροφοι, αυτό δεν αλλάζει. Για να μπορεί να εξελιχθεί αυτό το βλαστάρι σε ένα όμορφο λουλούδι που θα βλέπετε και θα καμαρώνετε, χρειάζεται την αγάπη και τη φροντίδα και των δύο σας!

Πηγή: mylife.com.cy

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top