Η Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στις 24/7/1974 

Πτώση της δικτατορίας και επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή   

Το διάγγελμα Κωνσταντίνου Καραμανλή στον ελληνικό λαό στις 24/7/1974 

Στις 24 Ιουλίου 1974, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η στρατιωτική χούντα βρίσκεται ενώπιον των αποτελεσμάτων της άφρονος πολιτικής της.

Όταν η Κύπρος μάτωσε: 47 χρόνια από την τουρκική εισβολή

Λίγους μήνες πριν το Κίνημα του Ναυτικού και η εξέγερση στο Πολυτεχνείο είχαν αποδείξει ότι η ελληνική κοινωνία βρισκόταν σε ευρύτατη  αναταραχή, την οποία δεν μπόρεσε να κατευνάσει η αποκαλούμενη απόπειρα «φιλελευθεροποίησης», με την ανατροπή της κυβέρνησης Μαρκεζίνη – Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη, ο οποίος μετατράπηκε σε «αόρατο δικτατορα».      

Τιμή σε όσους μετείχαν στο Κίνημα Ναυτικού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας     

Ο τότε «Πρόεδρος της Δημοκρατίας» Φαίδων Γκιζίκης συγκαλεί σύσκεψη στις 23/7/1974  με τη συμμετοχή της στρατιωτικής ηγεσίας και τη συμμετοχή κορυφαίων πολιτικών της προδικτατορικής περιόδου από την ΕΡΕ και την Ένωση Κέντρου, κατά την οποία αποφασίζεται να κληθεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να επιστρέψει στην Ελλάδα, ως επικεφαλής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, μέχρι τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών εκλογών.          

Ο  Κωνσταντίνος Καραμανλής επιστρέφει θριαμβευτικά στην Ελλάδα,[με το αεροπλάνο της γαλλικής προεδρίας το οποίο διέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ'Εσταίν, στενός προσωπικός του φίλος. Φθάνει αργά το βράδυ στην Αθήνα, στην οποία έχουν ξεχυθεί χιλιάδες πολίτες με ελληνικές σημαίες από το απόγευμα και πανηγυρίζουν την πτώση της δικτατορίας. 

Ορκίσθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες πρωθυπουργός και σχημάτισε αμέσως κυβέρνηση εθνικής ενότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση της Κύπρου και  να αποκαταστήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς στην Ελλάδα. Την 1η Αυγούστου 1974 επανέφερε σε ισχύ το Σύνταγμα του 1952, με εξαίρεση τις διατάξεις για τη βασιλεία, η οποία αποφασίσθηκε να κριθεί σε δημοψήφισμα.

Λίγο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 1974, ο Κωσταντίνος Καραμανλής αποφάσισε να νομιμοποιήσει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το οποίο παρέμενε εκτός νόμου από τον Εμφύλιο Πόλεμο στην Ελλάδα.

Η χώρα οδηγήθηκε σε κοινοβουλευτικές εκλογές στη συμβολική ημερομηνία της 17ης Νοεμβρίου 1974, ανήμερα της πρώτης επετείου του Πολυτεχνείου, στην οποία το κόμμα που ίδρυσε, η Νέα Δημοκρατία, θριάμβευσε με ποσοστό 54%.       
    
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top