Όταν η Κύπρος μάτωσε: 47 χρόνια από την τουρκική εισβολή

Τα ξημερώματα της 20ης Ιουλίου του 1974, ξεκίνησε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Τα ξημερώματα της 20ης Ιουλίου του 1974, ξεκίνησε η βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Υπό τη διοίκηση του αντιστράτηγου Νουρετίν Ερσίν, περίπου 40.000 άνδρες έπιασαν στον ύπνο την ελληνική πλευρά, που αντέδρασε με καθυστέρηση.

Σκληρή απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στις προκλήσεις Ερντογάν

Όταν η Κύπρος μάτωσε: 47 χρόνια από την τουρκική εισβολή

Η Τουρκία υποστήριξε τότε ότι επρόκειτο για «ειρηνική επέμβαση» κι όχι για εισβολή.

Στην περιοχή Πέντε Μίλι, τουρκικά αποβατικά σκάφη αποβίβαζαν ανενόχλητα δυνάμεις από τις 5 το πρωί και μετά. Παράλληλα, αμέτρητα τουρκικά αεροπλάνα ξεκίνησαν να επιτίθενται σε Κερύνεια και Λευκωσία, όσο αλεξιπτωτιστές έπεφταν σε καίρια σημεία.

Συνάντηση Δένδια, Χριστοδουλίδη, Μπορέλ για την επίσκεψη Ερντογάν σε Βαρώσι

Τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Πολίτες δολοφονήθηκαν, γυναίκες βιάστηκαν και αιχμάλωτοι εκτελέστηκαν

Τα μηνύματα της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας για την Κύπρο

Χιλιάδες άοπλοι πολίτες δολοφονήθηκαν, γυναίκες βιάστηκαν και αιχμάλωτοι εκτελέστηκαν.

Το ελληνικό Πεντάγωνο γνώριζε τις βλέψεις των Τούρκων, θεώρησε, όμως, ότι μπλοφάρουν και γι' αυτό καθυστέρησε να αντιδράσει. Από την Αθήνα, η εντολή δόθηκε στις 8:40 το πρωί, ενώ η είδηση μεταδόθηκε από το ελληνικό ραδιόφωνο στις 11 το πρωί.

Όταν η Κύπρος μάτωσε: 47 χρόνια από την τουρκική εισβολή

Εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης, οι εισβολείς πρόλαβαν να παγιωθούν και να δημιουργήσουν προγεφύρωμα από το Πέντε Μίλι της Κερύνειας προς τον Άγιο Ιλαρίωνα, με στόχο να το συνδέσουν με τον τουρκοκυπριακό θύλακο της Λευκωσίας.

Όταν κινητοποιήθηκαν οι μονάδες της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ, πολέμησαν με απίστευτη αυτοθυσία και ηρωισμό, χωρίς να διαθέτουν ούτε σύγχρονο οπλισμό ούτε αεροπορική κάλυψη. Αποτελούνταν από περίπου 12.000 άνδρες, υπό τον ταξίαρχο Μιχαήλ Γεωργίτση. Στη συνέχεια, ο ελληνοκυπριακός ανδρικός πληθυσμός είχε αρχίσει να κινητοποιείται και να συμμετέχει στον αγώνα, με όποιον τρόπο μπορούσε.

 

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Κάλεσε σε κατάπαυση του πυρός

Το ίδιο βράδυ, αργά, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε το υπ’ αριθμόν 353 ψήφισμα, με το οποίο καλούσε σε σε κατάπαυση του πυρός και σε αποχώρηση από την Κύπρο του «ξένου στρατιωτικού δυναμικού». Αν και το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα, η Τουρκία το αγνόησε πλήρως και συνέχισε απτόητη το πρόγραμμά της. Σε γενικότερο πλαίσιο, η διεθνής αντίδραση στην τουρκική εισβολή μπορεί να χαρακτηριστεί χλιαρή.

 

Όταν η Κύπρος μάτωσε: 47 χρόνια από την τουρκική εισβολή

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top