Τιμή σε όσους μετείχαν στο Κίνημα Ναυτικού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σε κλίμα συγκίνησης η τελετή στο θωρηκτό Αβέρωφ

Με μια τελετή αντάξια της λαμπρής ιστορίας και των παραδόσεων του Πολεμικού μας Ναυτικού, τιμήθηκαν χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όλοι οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και οι ιδιώτες που συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού, το οποίο εκδηλώθηκε το Μάιο του 1973 κατά της δικτατορίας.

«Μας θυμίζει το Κίνημα του Ναυτικού ότι δεν ήταν οι Ένοπλες Δυνάμεις δίπλα στη δικτατορία κάποιων αφρόνων αξιωματικών.  Αποδείχθηκε ότι το μεγάλο τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων παρέμεινε δημοκρατικό» τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Διαβάστε ακόμη: Τιμητική εκδήλωση για τους πρωταγωνιστές του θρυλικού κινήματος του ναυτικού ενάντια στη δικτατορία

Η τελετή έγινε πάνω στο ανακαινισμένο θωρηκτό «Αβέρωφ», παρουσία δεκάδων αποστράτων αξιωματικών και ιδιωτών που βοήθησαν ποικιλοτρόπως στο Κίνημα του Ναυτικού. Ανάμεσά τους, ο Επίτιμος Ναύαρχος Βαρδής Βαρδινογιάννης, με τη σύζυγό του Μαριάννα. Το «παρόν» έδωσαν επίσης και συγγενείς ανθρώπων του Κινήματος που δεν βρίσκονται πια εν ζωή.

«Εκφράζουμε το θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη μας  στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που αντιστάθηκαν. Αφήνουν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας ενώνουν» επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.   

Η Ιστορία ζωντανεύει μέσα από το βιβλίο του αντιναυάρχου ε.α. Ιωάννη Παλούμπη, με τίτλο «Οι άνθρωποι του Κινήματος του Ναυτικού, Μάιος 1973», που εκδόθηκε από το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, με τη χορηγία του κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη.

«Λαμπροί φάροι που μας καθοδηγούν οι συμμετέχοντες στο Κίνημα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Ναύαρχο Βαρδή Βαρδινογιάννη για τη ευγενική χορηγία του στην έκδοση του βιβλίου και βέβαια αναγνωρίζουμε την έμπρακτη συμμετοχή του Ναυάρχου Βαρδή Βαρδινογιάννη στο Κίνημα του Ναυτικού, καθώς επίσης και τη στήριξη που διαχρονικά παρέχει στο Πολεμικό Ναυτικό» ανέφερε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ενώ ο Αρχηγός του ΓΕΝ,  Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, υπογράμμισε:   «Οι συμμετέχοντες στο Κίνημα τήρησαν τις παραδόσεις του Πολεμικού Ναυτικού και εμπνέουν όλους εμάς τους νεότερους».  

Ο αντιναύαρχος ε.α. Ιωάννης Παλούμπης, ο οποίος συμμετείχε στο Κίνημα του Ναυτικού, τόνισε: «Το παράδειγμα της γενναιότητας, της ανιδιοτέλειας και της μετριοφροσύνης των μετασχόντων στο Κίνημα του Ναυτικού, προβάλει μια διαφορετική στάση ζωής και ένα άλλο πρότυπο συμπεριφοράς».

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν και η έκθεση στο θωρηκτό «Αβέρωφ», των σκιαγραφημένων προσωπογραφιών όσων συμμετείχαν στο Κίνημα, φιλοτεχνημένων από τον σκιτσογράφο Γεώργιο Ψαρρόπουλο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top