Eurovision: Το τραγούδι που έβαλε για πρώτη φορά την Ελλάδα στην πεντάδα

Σαν σήμερα κατέκτησε την 5η θέση η Ελλάδα με το «Μάθημα Σολφέζ»

Ψηφιοποιήθηκε το βίντεο κλιπ της ελληνικής συμμετοχής στη Eurovision του 1977 / Βίντεο ΕΡΤ

Σαν σήμερα την 7η Μαΐου πριν από 46 χρόνια η Ελλάδα είχε εμφανιστεί στον 22ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision στη Μεγάλη Βρετανία. 

Η πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας στη Eurovision - Στη σκηνή η Μαρινέλλα!

Νικήτρια αναδεικνύεται για λογαριασμό της Γαλλίας η Μαρί Μιριάμ με τη σύνθεση «L’ oiseau et l’ enfant» (Το Πουλί και το Παιδί). Η Ελλάδα συμμετέχει με το τραγούδι του Γιώργου Χατζηνάσιου και της Σέβης Τηλιακού «Μάθημα Σολφέζ», το οποίο καταλαμβάνει την 5η θέση με ερμηνευτές τους Πασχάλη, Μαριάνα Τόλη, Ρόμπερτ Ουίλιαμς και Μπέσυ Αργυράκη.

Το τραγούδι ερμηνεύτηκε δέκατο κατά σειρά εμφάνισης εκείνη τη βραδιά (μετά τους Λίνσεϊ ντε Πωλ & Μάικ Μόραν του Ηνωμένου Βασιλείου με το "Rock Bottom" και πριν τους Ilanit του Ισραήλ με το "Ahava Hi Shir Lishnayim"). 

Στο τέλος της ψηφοφορίας έλαβε 92 πόντους, τερματίζοντας στην 5η θέση στον αγώνα ανάμεσα σε 18 χώρες. Αυτή θα ήταν η καλύτερη εμφάνιση της Ελλάδας στον Διαγωνισμό μέχρι το 1992, όταν η Κλεοπάτρα τερμάτισε επίσης 5η με το «Όλου του Κόσμου η Ελπίδα».

Όπως υποδηλώνει ο τίτλος, το τραγούδι διαθέτει αρκετούς μουσικούς όρους, με τους τραγουδιστές να εκφράζουν τη μεγάλη τους αγάπη για την πειθαρχία και τον ισχυρισμό τους ότι μπορεί να χρησιμεύσει ως ενοποιητικός πράκτορας στον κόσμο.

Ο Κάρολος κι η Καμίλα αποκάλυψαν την εντυπωσιακή σκηνή της Eurovision!

Η Μπέσσυ Αργυράκη σε συνέντευξη της τον Μάιο του 2006 στο περιοδικό Day By Day της Πατρινής εφημερίδας «Ημέρα» είχε πει χαρακτηριστικά: «Δε θυμάμαι να είχαμε κάνει ιδιαίτερες προετοιμασίες, θυμάμαι όμως ότι αυτό που είχε γίνει με τα media ήταν το κάτι άλλο. Για 1η φορά όλα τα εξώφυλλα τω περιοδικών ασχολήθηκαν μαζί μας, ερμηνεύσαμε το κομμάτι σε πολλές γλώσσες και γενικά επικρατούσε ένας μεγάλος ενθουσιασμός. Μόλις φτάσαμε στο Λονδίνο δεν είχαμε κάποιον να μας περιμένει, έτσι πήραμε τηλέφωνο το Νίκο Μαστοράκη που έτυχε να βρίσκεται εκείνη την περίοδο στην Αγγλία και μας έστειλε μία υπέροχη λιμουζίνα που μας πήγε στο ξενοδοχείο. Ακουγόταν έντονα ότι το τραγούδι μας ήταν στα φαβορί για το βραβείο».

Eurovision 2023: Οι θέσεις εμφάνισης Ελλάδας & Κύπρου στον ημιτελικό

«Επίσης είχαμε φύγει φορτισμένοι και από την Ελλάδα μιας και περίμεναν τα πάντα από μας και αισθανόμασταν βαρείς τους ώμους μας. Νομίζω ότι το «Μάθημα Σολφέζ» μάλλον αδικήθηκε βαθμολογικά και ίσως θα έπρεπε να έχει πλασαριστεί στα τρία πρώτα. Ίσως το ότι δεν κάναμε την προετοιμασία και promotion που κάνουν σήμερα οι καλλιτέχνες που πάνε στη Eurovision, να έπαιξε το ρόλο του. Πήραμε λοιπόν την 5η θέση, ήμασταν αδικημένοι και οι αδικημένοι καμιά φορά είναι και πιο συμπαθείς».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top