Κικίλιας στο Star: Ελπίζουμε να κάνει τον κύκλο του ο COVID-19 τον Απρίλιο

Το ενδεχόμενο νέων μέτρων και η κατάσταση στην Ελλάδα

 «Η προετοιμασία που έγινε και τα μέτρα  που πάρθηκαν βοήθησαν ώστε να έχουμε  τη σημερινή εικόνα της καμπύλης» τόνισε ο Υπουργός  Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στη Μάρα Ζαχαρέα για τον κορωνοϊό.  

Κορωνοϊός: Στους 50 οι νεκροί - 81 νέα κρούσματα, 1415 συνολικά   

Όσον αφορά το αν ελπίζουμε σε μεγάλη βελτίωση στη χώρα μας μέχρι το τέλος Απριλίου με βάση τα σημερινά στοιχεία, ανέφερε:   

«Ο κ. Τσιόδρας μαζί με τους συνεργάτες του, καθημερινά ανανεώνουν τα στοιχεία τους. Αν προσέξουμε και αν σεβαστούμε ο ένα τον άλλον, μπορούμε να έχουνε παρόμοια αποτελέσματα και τον Απρίλιο να κάνει η ασθένεια τον  κύκλο της στην Ελλάδα».
Ο Υπουργός Υγείας πρόσθεσε όμως ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. «Ζητούμε από τον κόσμο να μείνει στο σπίτι. Ελάτε  να κάνουμε μια προσπάθεια ακόμα,  τον μήνα Απρίλιο,  για αυτούς που νοσηλεύθηκαν και νοσηλεύονται και για τους γιατρούς και νοσηλευτές. 

Δασκαλάκης: «Αν δεν παίρναμε μέτρα θα είχαμε δεκάδες χιλιάδες θύματα»

ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΕΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ  

Για το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων ο κ. Κικίλιας απάντησε στη σχετική ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι εξαιρετικά ικανοποιημένος με την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας: «Βλέπουμε ότι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της στιγμής και τους ευχαριστούμε όλους πολύ. Αυτούς  που δεν πειθαρχούν θα ήθελα να  τους παρακαλέσω να δουν εικόνες από τα νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο και τις ΜΕΘ και τα στοιχεία με τους χιλιάδες νέους.  Ο κορωνοϊός δεν είναι παιχνιδάκι και αυτή τη μάχη αξίζει να τη δώσουμε  Πιστεύω πολύ στον πατριωτισμό του Έλληνα». 

Συμπλήρωσε ο κ. Κικίλιας για το ενδεχόμενο μέτρων:  

«Πρέπει να δούμε πώς εξελίσσεται τις πρώτες ημέρες του Απριλίου και ανάλογα θα κινηθούμε. Δεν προτρέχω και δε θέλω να δημιουργούνται εντυπώσεις. Οτιδήποτε αποφασίσουμε θα βασίζεται σε επιστημονικά κριτήρια και σε εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων. 

Η ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΕ ΜΈΣΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ

Όσον αφορά την επάρκεια σε μέσα, προστατευτικό υλικό και χορηγούμενες αγωγές, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι χωρίς να αποτελεί μομφή για την προηγούμενη κυβέρνηση παρελήφθησαν  438  κλίνες στη ΜΕΘ και σήμερα  υπάρχουν 870 . 

Για τις φαρμακευτικές αγωγές (χλωροκίνη  κ.α.) τόνισε ότι ακολουθούνται οι εισηγήσεις του ΠΟΥ και των επιστημονικών φορέων.  

Σχετικά με την προμήθεια φαρμακευτικού υλικού ο κ. Κικίλιας παραδέχθηκε ότι διεξάγεται «ένας παγκόσμιος πόλεμος για την προμήθεια  μέσων ατομικής προστασίας» αλλά χάρη στη μέριμνα και του Υπουργείου Εξωτερικών όπως και του  Γραφείου του Πρωθυπουργού το ελληνικό κράτος μπορεί να έχει πρόσβαση στην προμήθεια υλικών. «Είναι ένας συγκλονιστικός αγώνας» σημείωσε χαρακτηριστικά  

Για το ζήτημα της επιφυλακτικότητας των ιδιωτών γιατρών να μεταβούν σε οικίες για να εξετάσουν ασθενείς και πότε πρέπει οι πολίτες να  πηγαίνουν στο  νοσοκομείο, ο κ. Κικίλιας ανέφερε: «Έχει τοποθετηθεί ο κ. Τσιόδρας με βάση συγκεκριμένα πρωτόκολλα, πώς πρωτοβαθμίως οι γιατροί επικοινωνούν με τους ασθενείς. Μόνο τα ελαφριά περιστατικά μένουν σπίτι. Υπάρχει συνεργασία σε αυτό,  θα φροντίσουμε να την τονώσουμε και να την ενισχύσουμε  κι άλλο»  
    
 
  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top