Οργή στην ΕΕ για τον Ερντογάν και στήριξη στην Ελλάδα

Κριτική στον Τούρκο πρόεδρο και από Γερμανία - ΗΠΑ

Κίνημα στήριξης της Ελλάδας διαμορφώνεται στις Βρυξέλλες και σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με αφορμή το μεταναστευτικό. Αντίθετα ο Ερντογάν έχει μπει στο στόχαστρο  και στο διπλωματικό παρασκήνιο τον παρομοιάζουν με τον «διάβολο»!

«Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της ΕΕ. Υποστηρίζουμε πλήρως τις ελληνικές προσπάθειες και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε» αναφέρεται στο video της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το οποίο στέλνει ηχηρό μήνυμα στήριξης. 

Οι υπουργοί Εσωτερικών συνεδρίασαν εκτάκτως συμφωνώντας ότι η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ παραμένει καθοριστική και καρφώνοντας τον Ερντογάν ότι οι παράνομες διαβάσεις δεν θα γίνουν ανεκτές.

Στήριξη στην Ελλάδα από τους 27 υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ

«Η Τουρκία δεν είναι εχθρός αλλά και οι άνθρωποι δεν είναι όπλα. Ενεργοποιούμε σχέδιο πλήρους στήριξης της Ελλάδας» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε  ειδικό σχέδιο  έξι σημείων για την Ελλάδα.

Σχέδιο έξι σημείων της ΕΕ για τη στήριξη της Ελλάδας στο μεταναστευτικό

Στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα  συνδράμουν τις ελληνικές δυνάμεις εννέα πλοία της Frontex και 530 συνοριοφύλακες.

Με την  αποστολή δύναμης ταχείας επέμβασης θα προστεθούν ένα σκάφος ανοιχτής θαλάσσης, έξι σκάφη παράκτιας περιπολίας, δύο ελικόπτερα, ένα αεροσκάφος, τρία οχήματα με θερμικές κάμερες και 100 επιπλέον συνοριοφύλακες. 

ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΟΙ ΕΥΡΩΠΑIOI ΤΟΥ ΧΡΕΩΝΟΥΝ  ΤΗΝ «ΕΠΙΘΕΣΗ» ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Η Γαλλία βγήκε ανοιχτά  κατά του Ερντογάν ενώ πήρε θέση και η Γερμανία. «Η Ελλάδα κάνει σημαντική δουλειά και η Γερμανία θα τη στηρίξει όπου είναι εφικτό» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ, ενώ ο Ιταλός ΥΠΕΞ Λ. Ντι Μάιο δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχθεί εκβιασμούς

Οι Τούρκοι όμως αμετανόητου ζητούν και τα ρέστα από την Ευρώπη.  «Αλλά είναι τεράστια απογοήτευση.. Είναι προδοσία, υποκρισία, εγωκεντρισμός και δεν είναι τίμιο, δεν είναι δίκαιο» δήλωσε ο Τούρκος πρέσβης στο Λονδίνο Ουμίτ Γιαλτσίν,. 

Όλη η Ευρώπη όμως είναι πια οργισμένη. Κορυφαίος διπλωμάτης είπε για τον Ερντογάν στο Reuters: Κοιμάσαι με τον διάβολο και ξυπνάς στη κόλαση.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τα κόμματα. Όπως τόνισε ο Νίκος Δένδιας  πρόκειται για «οργανωμένη επιχείρηση  που κατευθύνεται από την κυβέρνηση και τις αρχές της γειτονικής μας χώρας». 

Δένδιας: Ελλάδα και Ευρώπη δέχονται οργανωμένη επίθεση στα σύνορά τους

Αλλά και οι Αμερικανοί προειδοποίησαν τον Ερντογάν, μέσω  ανώτερου αξιωματούχου του State Department ότι  «η Τουρκία δεν αντιδρά με καλή πίστη»  και «προβαίνει σε προκλητικές  πράξεις».

Μέχρι και το γερμανικό Spiegel γράφει ότι η Ελλάδα σφραγίζει  τα ευρωπαϊκά σύνορα, ενώ το Ευρωπαϊκό λαϊκό Κόμμα προβάλει το hashtag “stand with Greece” (στηρίζω την Ελλάδα).


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top