Η απάντηση του ΥΠΕΞ στην Τουρκία: «Η διαρκής διαστρέβλωση σας εκθέτει»

Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του

Δείτε στο video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star το χρονικό της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία με αφορμή τη συμφωνία της Λιβύης

Να σταματήσει τις προκλήσεις γιατί εκτίθεται, καλεί το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών την Τουρκία μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Άγκυρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντάς του να μην ξεχνάει πως «σας ρίξαμε στο Αιγαίο».

Τσαβούσογλου: Δε θέλω πόλεμο, αλλά αν χρειαστεί θα προστατεύσω τα πλοία μου

Αφορμή για την πρόκληση αυτή είχε σταθεί η  ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Διεθνές Συνέδριο της Παμποντιακής Ομποσπονδίας Ελλάδος, όπου είχε κάνει λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του ποντιακού ελληνισμού, τονίζοντας πως η Γενοκτονία των Ποντίων «δεν έχει αναγνωριστεί μόνο από την ελληνική Βουλή. Έχει αναγνωριστεί από πλήθος ξένων πολιτειών».

Toυρκία σε Μητσοτάκη: «Μην ξεχνάτε ότι σας ρίξαμε στο Αιγαίο»

«Δεν μπορείτε να αποδεχτείτε την ιστορία σας»

Το ελληνικό ΥΠΕΞ, διά του εκπροσώπου του, Αλέξανδρου Γεννηματά, σήκωσε το γάντι και απάντησε στην Τουρκία, λέγοντας πως «η ύβρις ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί. Εκείνου που αρνείται πεισματικά να σεβαστεί του κανόνες που ισχύουν έναντι όλων και που αξιώνει, αυθαιρέτως, ειδική μεταχείριση».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμα πως «η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα προκαλεί θλίψη και την εκθέτει. Όπως και η χρήση, από πλευράς της, ανοίκειων εκφράσεων. Δε θα την ακολουθήσουμε».

Τέλος, καλεί την Άγκυρα να «αποστεί από περαιτέρω προκλήσεις και να εργαστεί προς την κατεύθυνση του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Ας αντιληφθεί ότι η καλή γειτονία, η ασφάλεια και η σταθερότητα, καθώς και η ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας, θα ωφελήσουν και την ίδια».

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ: «Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης δεν έχει καμία αξία!»

Η επίθεση του Τουρκικού ΥΠΕΞ στον Έλληνα Πρωθυπουργό

Είχε προηγηθεί δήλωση-πρόκληση από τον κπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τις δηλώσεις που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός την Παρασκευή για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

«Απορρίπτουμε ως αβάσιμους, ψευδείς και συκοφαντικούς τους εχθρικούς ισχυρισμούς του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά της ιστορίας μας.

Eρντογάν: «Υπέγραψα τη συμφωνία με Λιβύη – Τη στέλνουμε στον ΟΗΕ»

«Αν η ελληνική ηγεσία, που δεν μπορεί να ξεχάσει ότι τη ρίξαμε στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας και θέλει να έρθει αντιμέτωπη με την ιστορία, θα πρέπει πρώτα να κοιτάξει τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία καταδίκασε την Ελλάδα να καταβάλει αποζημίωση για τις σφαγές, τις θηριωδίες και τα εγκλήματα πολέμου, που, σύμφωνα με την έκθεση της Διερευνητικής Επιτροπής των Συμμαχικών χωρών, διέπραξε ο ελληνικός στρατός εναντίον των Τούρκων κατά τη διάρκεια της κατοχής της Ανατολίας.

Μητσοτάκης: «Είδα έναν ηγέτη που είχε υποστεί διπλωματική ήττα»

Καλούμε την ελληνική ηγεσία, όπως έκανε κι ο Έλληνας πρωθυπουργός Βενιζέλος, που υπέδειξε υποψήφιο για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το μεγάλο ηγέτη Ατατούρκ, τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας και αγωνιστή κατά του κατοχικού ελληνικού στρατού, να αφήσει στην άκρη την ουτοπική ιδεολογία και να ακολουθήσει τις αρχές της φιλίας και της καλής γειτονίας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top