Eρντογάν: «Υπέγραψα τη συμφωνία με Λιβύη – Τη στέλνουμε στον ΟΗΕ»

Δένδιας: Η Ελλάδα δεν κάνει εκπτώσεις στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας

Ρεσιτάλ προκλήσεων δίνει η Άγκυρα μετά την αυθαίρετη και παράνομη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη και η οποία στην ουσία δεν αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στα ελληνικά νησιά.

Μετά τις προκλήσεις Τσαβούσογλου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι υπέγραψε τη συμφωνία με τη Λιβύη, ενώ τα αρμόδια όργανα την έστειλαν στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

«Θα διατηρήσουμε την ίδια αποφασιστική στάση στο θέμα της Λιβύης. Το παιχνίδι που είχε εγκαθιδρυθεί στη Μεσόγειο, χάλασε με αυτή τη συμφωνία» ανέφερε σχετικά ο Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας «σκανδαλώδη» την απόφαση της Ελλάδας να απελάσει τον Λίβυο πρέσβη.

Τσαβούσογλου: Δε θέλω πόλεμο, αλλά αν χρειαστεί θα προστατεύσω τα πλοία μου

Σε ομιλία του στον Κεράτιο Κόλπο στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε ακόμα ότι «έχει δημιουργηθεί μια ωραία γραμμή μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. Έχει υπογραφεί ένα κείμενο συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης και η βουλή μας πέρασε τη συμφωνία. Εγώ το υπέγραψα».

Παράλληλα διεμήνυσε ότι «θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας (στην ανατολική Μεσόγειο), όποια και να είναι, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και το διεθνές δίκαιο, θα παρακολουθούμε την κατάσταση». 

Μητσοτάκης: «Είδα έναν ηγέτη που είχε υποστεί διπλωματική ήττα»

«Πάντοτε σταθήκαμε όρθιοι και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε για τον αγώνα που δίνουμε για την κυριαρχία της χώρας μας, το δίκαιο, τα συμφέροντα της και για την προστασία των δικαιωμάτων του έθνους μας και των φίλων μας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «εξάπτονται επειδή πλέον δεν μπορούν να ζορίζουν την Τουρκία όπως έκαναν στο παρελθόν, δεν μπορούν να την κατευθύνουν και να τη διοικούν. Επειδή εκνευρίζονται χάνουν το έλεγχο». 

Λιβύη: «Αν είχατε κι εσείς εδώ πρέσβη θα αναταποδίδαμε»

Τσαβούσογλου: «Δε θέλω πόλεμο, αλλά αν χρειαστεί θα προστατεύσω τα πλοία μου»

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος όταν ρωτήθηκε αν η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει βία κατά τις δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο», απάντησε σε οξύ τόνο οΤούρκος Υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Διεθνές Ινστιτούτο Πολιτικών Εργασιών (ΙSPI) στη Ρώμη:

«Εμείς δε θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα όποια και να είναι».

Η Κομισιόν... «ξεσκονίζει» το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε πως «εμείς είμαστε εγγυήτρια δύναμη της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Εμείς κάναμε τα πάντα για να βρούμε λύση. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά δε θέλει να κάνει συμφωνία».

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα δεν επιθυμεί να γίνονται μονομερείς δραστηριότητες έρευνας για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι τα έσοδα (σ.σ. γεωτρήσεων) πρέπει να διαμοιραστούν μέσω επιτροπής που θα ιδρυθεί.

«Εμείς αυτό το προωθήσαμε στους Ελληνοκύπριους, στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι και τα Ηνωμένα Έθνη. Σε όλους. Αλλά αν δε θέλουν συνεργασία κι εγώ θα στείλω τα πλοία μου».

Μητσοτάκης: Αγεωγράφητα και ανιστόρητα όσα επικαλείται η Τουρκία

Δένδιας: «Η Ελλάδα δεν κάνει εκπτώσεις στην προάσπιση της εθνικής της κυριαρχίας

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, έστειλε μήνυμα να μη «συγχέουμε τη σύνεση και την υπευθυνότητα που επιδεικνύει η χώρα μας έναντι της προκλητικής, παράνομης συμπεριφοράς των γειτόνων μας, με τον κατευνασμό».

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως «θα προασπίσουμε και το τελευταίο χιλιοστό εθνικού εδάφους, όπως δεσμευόμαστε από το Σύνταγμα, το οποίο ορκιστήκαμε να τηρούμε», προσθέτονας πως «το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων εξασφαλίζει την αποτροπή κάθε επιβουλής».

Παυλόπουλος: Ανυπόστατο θεσμικώς το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

Τόνισε τέλος ότι «η Ελλάδα δε θα κάνει εκπτώσεις στην προάσπιση της εθνικής της κυριαρχίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών εκτιμά ότι η Τουρκία δε θα διακινδυνεύσει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, προσθέτει όμως ότι «ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου, έστω και ακούσιου, δεν μπορεί να αποκλειστεί από τη στιγμή που καταγράφονται, σχεδόν καθημερινά, εμπλοκές οπλισμένων μαχητικών στον ουρανό του Αιγαίου».

Απελάθηκε ο πρέσβης της Λιβύης - Δένδιας: Παράνομη η συμφωνία

Η τουρκική εθνοσυνέλευση ψήφισε τη συμφωνία με τη Λιβύη

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων Σαββατοκύριακου του STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top