Μητσοτάκης: Αγεωγράφητα και ανιστόρητα όσα επικαλείται η Τουρκία

«Το χαρτί της συμφωνίας δεν το αναγνωρίζει κανείς»

Δείτε στο βίντεο τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το φορολογικό

Για την επιθετική στάση της Τουρκίας, αλλά και τη συμφωνία με τη Λιβύη, μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

«Διαμορφώνονται δύο κρίσιμα μέτωπα τα οποία κυριάρχησαν στη συζήτηση που είχα με τον κ. Ερντογάν. Το πρώτο είναι η επιθετική στάση της Τουρκίας η οποία μετά τις παράνομες ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας απλώνεται τώρα και σε άλλες περιοχές. Αιχμή της είναι ένα άκυρο έγγραφο το οποίο η Άγκυρα βάφτισε συμφωνία με τη Λιβύη και αυτό παρά το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή αμφισβητείται ήδη έντονα και στο εσωτερικό της Λιβύης. Το δεύτερο θέμα είναι το μεταναστευτικό όπου η γειτονική χώρα δεν τηρεί ειδικά το τελευταίο διάστημα, όπως επισήμανα στον κ. Ερντογάν, τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την κοινή δήλωσή της με την ΕΕ. Απέναντι σε αυτά τα δύο ζητήματα η Ελλάδα έχει και πολιτική και σχέδιο. Οι κινήσεις μας εξελίσσονται και ήδη αποδίδουν», είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

Απελάθηκε ο πρέσβης της Λιβύης - Δένδιας: Παράνομη η συμφωνία

Επισήμανε ότι «τα κείμενα που επικαλείται η Άγκυρα για τις θαλάσσιες ζώνες δεν παράγουν νομικό αποτέλεσμα ούτε και πρόκειται να κυρωθούν, όχι μόνο γιατί είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα καταργώντας από τον χάρτη ελληνικά νησιά αλλά και γιατί οδήγησαν την Τουρκία σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση. ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, Αίγυπτος, Ισραήλ καταδίκασαν την στάση της Τουρκίας μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα. Ακόμη και μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ που πάντα τηρούσε ίσες αποστάσεις απέναντι στις διαφορές μας με την Τουρκία, ισχυρές χώρες κατέκριναν τη στάση της γειτονικής χώρας, με πρώτο τον Πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος έθεσε φραγμό στην επιθετικότητα των γειτόνων μας».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζετε για τα επόμενα βήματά μας. «Αυτό το χαρτί δεν το αναγνωρίζει κανείς και δεν σημαίνει τίποτα, θα καταρρεύσει. Όχι μόνο γιατί είναι παράνομο αλλά γιατί δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος, με νομιμοποίηση, να το επικυρώσει στη Λιβύη. Και εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας αυτή η συμφωνία να μην ισχύσει» σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, λέγοντας πως η κυβέρνηση θέλει να ξεριζώσει τα δίκτυα διακινητών.

«Η Ελλάδα κάνει καλά τη δουλειά της, να κάνει το ίδιο και η Τουρκία και η ΕΕ», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως το ελληνικό σχέδιο, το οποίο εγκρίνουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπει φύλαξη συνόρων με ενίσχυση λιμενικού, αποσυμφόρηση νησιών, ελεγχόμενα κέντρα, γρήγορες επιστροφές και προστασία ασυνόδευτων παιδιών.

Μιλώντας, δε, για διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, είπε πως «οι πρώτοι είναι ευπρόσδεκτοι, οι δεύτεροι θα επιστρέφουν τάχιστα».

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον pρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «Ενώ εγώ βρισκόμουν απέναντι στον Τούρκο πρωθυπουργό, έγιναν ατυχείς και διχαστικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα. Σε μια κρίσιμη στιγμή ο κ. Τσίπρας έβγαλε τον χειρότερο εαυτό του. Εύχομαι να μην είναι ο μόνος εαυτός του».

Τσίπρας: Προσπαθεί να επιβάλει τετελεσμένα με παράνομο τρόπο

Σκληρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 34ης Διάσκεψης του Αραβικού Ινστιτούτου Επιχειρηματιών.

Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για «δύσκολη σχέση» με την Τουρκία, στέλνοντας μήνυμα για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου, μεταξύ άλλων και σε ό,τι αφορά την «οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και την στήριξη της Ελλάδας στον Πρόεδρο Ερντογάν και την εκλεγμένη κυβέρνηση, κατά την «αποτρόπαια απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία».

«Δυστυχώς, οι σχέσεις μας επιδεινώθηκαν στη συνέχεια, με την τουρκική επιθετικότητα να αυξάνεται ραγδαία τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν διστάσαμε όμως να κρατήσουμε τους διαύλους ανοιχτούς ειδικά αυτές τις δύσκολες στιγμές και καταφέραμε να αποτραπούν τα χειρότερα», σημείωσε αναφερόμενος στην «πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια» και στην επανεκκίνηση του διαλόγου για «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των ΥΠΑΜ και ΥΠΕΞ από τις δύο πλευρές»., είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη του σεβασμού του διεθνές δικαίου ειδικά «αν ο στόχος είναι η διαχείριση του προσφυγικού ή η οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών μας Ζωνών», σημειώνοντας το θέμα της «επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας» το οποίο έθεσε, όπως είπε, «σε κάθε συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν μετά τις αρχές του 2016 που πραγματοποιήθηκε ο τελευταίος γύρος».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία θέτει το ίδιο θέμα από το 2006. Παρότι δεν υπήρξε ουσιαστικό ενδιαφέρον από την Τουρκία, σήμερα η γείτονάς μας τονίζει ότι κινηθήκαμε χωρίς αυτήν στην περιοχή και προσπαθεί με παράνομο τρόπο να επιβάλει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε, επισημαίνοντας: «θα πρέπει οι γείτονές μας να καταλάβουν ότι οι σχέσεις μας δεν μπορούν να οικοδομηθούν με αυτόν τον τρόπο, αλλά μόνο με αμοιβαίο σεβασμό και διάλογο», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν πέρα από τα οικονομικά προβλήματα, η χώρα είχε να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση και την «κρίση αποσταθεροποίησης στην περιοχή».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του ήταν «σημαντικό να δοθεί ένα συνεκτικό μήνυμα σε διεθνές επίπεδο, ότι η Ελλάδα επέστρεψε όχι μόνο ως ισχυρός οικονομικός παίκτης στην περιοχή, αλλά και ως ισχυρός γεωπολιτικός παράγοντας και ως πρότυπο κοινωνίας που αγωνίζεται για συγκεκριμένες αξίες».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top