Απελάθηκε ο πρέσβης της Λιβύης - Δένδιας: Παράνομη η συμφωνία

Με όπλο τη διπλωματία η ελληνική κυβέρνηση απέναντι σε Τουρκία-Λιβύη

«Persona non grata», δηλαδή ανεπιθύμητος, κηρύχθηκε ο πρέσβης της Λιβύης, ο οποίος απελάθηκε το πρωί της Παρασκευής από την Ελλάδα, αφού το τελεσίγραφο, που είχε δώσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, για να φέρει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης εξέπνευσε.

Η κυβέρνηση του έδωσε διορία 72 ωρών για να αποχωρήσει από τη χώρα.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα αυξάνει την πίεση προς την Τρίπολη, καθώς την Πέμπτη θα περάσει το κατώφλι της ελληνικής βουλής ο Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Agile Saleh Issa Gwoider για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα.

Δένδιας: Παράνομη η συμφωνία

«Οι συντεταγμένες της απόπειρας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του δικαίου της θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Πέραν των τυπικών της ελαττωμάτων η απόπειρα αυτή είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης, τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Ως εκ τούτου, καταδικάζεται απερίφραστα. Ο επικεφαλής της Βουλής των αντιπροσώπων της Λιβύης αναφέρει σε επιστολή του προς τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών πως η συμφωνία είναι «παράξενη», καθώς η Λιβύη «δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία», και πως η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο μέσο των συνόρων που προσπαθεί να καθορίσει η συμφωνία. Τόνισε επιπλέον πως ο πρωθυπουργός της Λιβύης δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει το κείμενο αυτό», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Καταλήγοντας, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Ο λίβυος πρέσβης κλήθηκε στο υπουργείο όπου ενημερώθηκε για την απόφαση της απέλασής του. Του δόθηκε διορία 48 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα. Η απόφαση ελήφθη αφού η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει. Το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του ΥΠΕΞ της Λιβύης, ο οποίος παρέσχε τον Σεπτέμβρη στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Ερντογάν: Ηλιθιότητες ότι η συμφωνία με τη Λιβύη είναι παράνομη

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις προκλήσεις σε υψηλούς τόνους, χαρακτηρίζοντας ηλιθιότητες όσα λέγονται περί παράνομης συμφωνίας Τουρκίας και Λιβύης.

«Βρέθηκαν στην δυσάρεστη θέση όταν διεκδίκησαν πράγματα που δεν είχαν δικαιώματα. Ενοχλήθηκε η Ελλάδα, οι Ελληνοκύπριοι, η Αίγυπτος και τον Ισραήλ και προσπάθησαν να υποκινήσουν και την ΕΕ», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγορώντας την Αθήνα πως παρακινεί την Ευρώπη να είναι εναντίον της Τουρκίας.

«Η Τουρκία δεν είναι χώρα φυλάρχων. Εμείς έχουμε μια ιστορία από την Οθωμανική περίοδο. Ο λαός αυτό γνωρίζει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και το εφαρμόζει», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Εξάλλου, η  συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης εγκρίθηκε, χθες το απόγευμα, με 293 ψήφους από την Ολομέλεια του τουρκικού Κοινοβουλίου. Όλα τα κόμματα ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας, εκτός από το φιλοκουρδικό HDP.

Η τουρκική εθνοσυνέλευση ψήφισε τη συμφωνία με τη Λιβύη

Η συμφωνία, η οποία δημοσιοποιήθηκε από τουρκικό CNN, προβλέπει πως θα τεθεί σε ισχύ «την ημερομηνία που θα ληφθεί η τελευταία γραπτή ειδοποίηση με την οποία τα δύο μέρη ειδοποιούν το ένα το άλλο μέσω διπλωματικών διαύλων για την ολοκλήρωση των εσωτερικών νομικών διαδικασιών που απαιτούνται προκειμένου αυτό να εφαρμοστεί».

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την τουρκική προκλητικότητα μέσω της διπλωματίας, ενισχύοντας τις διεθνείς συμμαχίες της.

Ήδη, τη στήριξή τους στις ελληνικές θέσεις έχουν εκφράσει η Γαλλία, η Κομισιόν, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ ενώ ενστάσεις έχει εκφράσει και η Ρωσία.

Όπως ξεκαθαρίζουν πηγές της κυβέρνησης, η προσπάθεια της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών (όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελλόριζο) «με τεχνάσματα, όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα».

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ενώ έχει επισημοποιηθεί και η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου και η συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top