Λιβύη: «Αν είχατε κι εσείς εδώ πρέσβη θα αναταποδίδαμε»

Σκληρή απάντηση για την απέλαση του πρέσβη της από την Αθήνα

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Λιβύης στην απόφαση της κυβέρνησης να απελάσει τον πρέσβη της από την Ελλάδα, μετά από την υπογραφή του μνημονίου με την Τουρκία.

Απελάθηκε ο πρέσβης της Λιβύης - Δένδιας: Παράνομη η συμφωνία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Μοχάμεντ Σιγιάλα, δήλωσε ότι η απόφαση της Ελλάδας να απελάσει τον Λίβυο πρεσβευτή είναι απαράδεκτη. 

«Η κίνηση είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο Σιγιάλα στο πρακτορείο Reuters. «Η Ελλάδα δεν έχει διπλωματική αντιπροσωπεία στη Λιβύη, αλλά η Λιβύη θα είχε ανταποδώσει την κίνηση αν είχε», προσθεσε.

Νωρίτερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε ανακοινώσει την απέλαση του Λίβυου πρέσβη. 

Μητσοτάκης: Αγεωγράφητα και ανιστόρητα όσα επικαλείται η Τουρκία

«Με λύπη μου σας ανακοινώνω ότι σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα εκλήθη στο υπουργείο όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του εδόθη διορία 72 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα», είπε.

Ο κ. Δένδιας, μίλησε με σκληρά λόγια για την συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη χαρακτηρίζοντάς την παράνομη και προκλητική. 

Διευκρίνισε πως η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και ελήφθη αφού η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που της είχαν τεθεί από την Ελλάδα. 

Παυλόπουλος: Ανυπόστατο θεσμικώς το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

Σημείωσε ακόμα πως το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, τονίζοντας πως είναι ο ίδιος άνθρωπος, ο οποίος παρέσχε τον Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Επίσης, ο κ. Δένδιας επισήμανε πως η απέλαση δεν αποτελεί διακοπή διπλωματικών σχέσεων.

Τσαβούσογλου: «Η Τουρκία καταδικάζει αυτή την απόφαση»

Σε υψηλούς τόνους και η αντίδραση της Τουρκίας, που δια στόματος Τσαβούσογλου καταδίκασε την απόφαση της Αθήνας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε νόμιμη τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και της Τρίπολης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης του ΟΑΣΕ στη Ρώμα.

«Αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο της Αθήνας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και πρόσθεσε ότι η Τουρκία καταδικάζει αυτή την απόφαση της Αθήνας που αντέδρασε στην συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. «Είναι ντροπή να ζητάς με απειλές να σου δώσουν τη συμφωνία» ανέφερε ο Τσαβούσογλου. «Η απέλαση ενός πρέσβη απλά και μόνο λόγω της συμφωνίας που υπεγράφη δεν είναι ώριμη συμπεριφορά στη διπλωματία. Είναι εξωφρενικό», κατέληξε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμα ότι θα προχωρήσει σε διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά χωρίς την συμμετοχή της Κύπρου.

Παράλληλα, σχολιάζοντας το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να ενημερωθεί για το περιεχόμενό της απάντησε: «Οποιοσδήποτε ήθελε να ενημερωθεί για τη συμφωνία θα έπρεπε να την πάρει από μας, διότι είναι μια νόμιμη συμφωνία. Εμείς μπορούμε να συμφωνήσουμε με όλες τις χώρες της περιοχής, εκτός από τους Ελληνοκύπριους. Η συμφωνία δεν είναι μυστική, δεν είναι κρυφή, απλά όταν τη ζητάτε τηλεφωνικά και με απειλές, τότε η Λιβύη δεν θα σκύψει το κεφάλι και αυτό είναι δεδομένο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top