Τσαβούσογλου: Δε θέλω πόλεμο, αλλά αν χρειαστεί θα προστατεύσω τα πλοία μου

Ρίχνει λάδι στη φωτιά ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών

Τέλος δεν έχει η προκλητικότητα της Τουρκίας. Μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη η οποία δεν αναγνωρίζει στα ελληνικά νησιά υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών έκανε νέες προκλητικές δηλώσεις, αυτή τη φορά για την Ανατολική Μεσόγειο. 

Μητσοτάκης: «Είδα έναν ηγέτη που είχε υποστεί διπλωματική ήττα»

«Εμείς δε θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα όποια και να είναι» διεμήνυσε σε οξύ τόνο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Διεθνές Ινστιτούτο Πολιτικών Εργασιών (ΙSPI) στη Ρώμη.

Απελάθηκε ο πρέσβης της Λιβύης - Δένδιας: Παράνομη η συμφωνία

Τα λόγια αυτά του Τσαβούσουγλου, ήταν η απάντηση στην ερώτηση «αν η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει βία κατά τις δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε πως «εμείς είμαστε εγγυήτρια δύναμη της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Εμείς κάναμε τα πάντα για να βρούμε λύση. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά δε θέλει να κάνει συμφωνία».

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα εν επιθυμεί να γίνονται μονομερείς δραστηριότητες έρευνας για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι τα έσοδα (σ.σ. γεωτρήσεων) πρέπει να διαμοιραστούν μέσω επιτροπής που θα ιδρυθεί.

«Εμείς αυτό το προωθήσαμε στους Ελληνοκύπριους, στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι και τα Ηνωμένα Έθνη. Σε όλους. Αλλά αν δε θέλουν συνεργασία κι εγώ θα στείλω τα πλοία μου».

Παυλόπουλος: Ανυπόστατο θεσμικώς το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

«Εξωφρενική η απέλαση του Λίβυου πρέσβη»

Χθες, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε καταδικάσει την απόφαση της Αθήνας να απελάσει τον Λίβυο πρέσβη, κυρύσσοντάς τον «persona non grata».

«Η απέλαση ενός πρέσβη απλά και μόνο λόγω της συμφωνίας που υπογράψαμε δεν είναι ώριμη συμπεριφορά στη διπλωματία. Είναι εξωφρενικό», είχε δηλώσει ο Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters.

Να σημειωθεί πως αφορμή για την απέλαση του Λίβυου πρέσβη στάθηκε η συμφωνία που υπέγραψαν Άγκυρα και Λιβύη, η οποία είναι παντελώς αυθαίρετη και παραβιάζει κατάφωρα το δίκαιο της θάλασσας.

Η Κομισιόν... «ξεσκονίζει» το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε δώσει τελεσίγραφο στον Λίβυο πρέσβη να φέρει τη συμφωνία που υπεγράφη με τη Λιβύη. Η διορία εξέπνευσε και έτσι η κυβέρνηση του έδωσε προθεσμία 72 ωρών για να αποχωρήσει από τη χώρα.

Να αναφέρουμε τέλος, πως η συμφωνία «πέρασε» από την τουρκική εθνοσυνέλευση παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, με τον Ερντογάν να χαρακτηρίζει «ηλιθιότητες» τα όσα λέγονται περί «παράνομης συμφωνίας».

Λιβύη: «Αν είχατε κι εσείς εδώ πρέσβη θα αναταποδίδαμε»

«Βρέθηκαν στην δυσάρεστη θέση όταν διεκδίκησαν πράγματα που δεν είχαν δικαιώματα. Ενοχλήθηκε η Ελλάδα, οι Ελληνοκύπριοι, η Αίγυπτος και το Ισραήλ και προσπάθησαν να υποκινήσουν και την ΕΕ», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγορώντας την Αθήνα πως παρακινεί την Ευρώπη να είναι εναντίον της Τουρκίας.

Μητσοτάκης: Αγεωγράφητα και ανιστόρητα όσα επικαλείται η Τουρκία

«Η Τουρκία δεν είναι χώρα φυλάρχων. Εμείς έχουμε μια ιστορία από την Οθωμανική περίοδο. Ο λαός αυτό γνωρίζει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και το εφαρμόζει», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

ΑΟΖ Ελλάδα -Αιγύπτου: Βάζει φρένο το Κάιρο

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top