Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ: «Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης δεν έχει καμία αξία!»

Ζητάει να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας

Σκληρή απάντηση έδωσε στην Άγκυρα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, διαμηνύοντας ότι η συμφωνία με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών δεν έχει καμία αξία. Ταυτόχρονα, κάλεσε τη γειτονική χώρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο

Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς έρχεται την ώρα που παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να εμμένει στις προκλήσεις λέγοντας ότι το συγκεκριμένο μνημόνιο αποτελεί νόμο του τουρκικού κράτους. 

Η νέα ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει τα εξής: «Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το ''μνημόνιο'' που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμία αξία».

«Αξία θα είχε η Τουρκία να σταματήσει, επιτέλους, τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής», προσθέτει.

Ένα 24ωρο νωρίτερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης έκανε λόγο για «ωμή παραβίαση των δικαιωμάτων της Ελλάδας κι εσκεμμένη πρόκληση έντασης».

Eρντογάν: «Υπέγραψα τη συμφωνία με Λιβύη – Τη στέλνουμε στον ΟΗΕ»

Υπενθυμίζεται πως το τουρκικό ΥΠΕΞ έχει εκδόσει επίσημη ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι τα νησιά δεν έχουν επήρεια στον προσδιορισμό των θαλασσίων ζωνών πέραν της ζώνης που προσδιορίζεται από τη χωρική τους θάλασσα. Δηλαδή, η Άγκυρα με τη μορφή μανιφέστου επαναφέρει την θέση της ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο ή το Αιγαίο.

Κατά την κυρίαρχη -πλέον και τυπικώς διατυπωθείσα με επίσημο τρόπο- τουρκική άποψη, η υφαλοκρηπίδα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας -για παράδειγμα στο Αιγαίο- θα πρέπει να οριοθετηθεί στο μέσον μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Τουρκίας. 

Με αυτόν τον τρόπο οι Τούρκοι θέλουν να εγκλωβίσουν τα νησιά του Αιγαίου ανατολικά του 25ου μεσημβρινού μέσα σε τουρκική υφαλοκρηπίδα!

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων Σαββατοκύριακου του STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top