«Πράσινο φως» σε Cosco για ξενοδοχείο 5 αστέρων και mall στο λιμάνι

Οι όροι του Κεντρικού Συμβουλίου για τις επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ

Project των επενδύσεων στο λιμάνι του Πειραιά
Project της επένδυσης στον Πειραιά από την Cosco / Πηγή φωτογραφίας: Καθημερινή

«Ναι», υπό όρους, είπε το υπουργείο Πολιτισμού στο αναπτυξιακό σχέδιο της Cosco για το λιμάνι του Πειραιά.

Η έγκριση της μελέτης του Αναπτυξιακού Σχεδίου (Master Plan) του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) «πέρασε» ομόφωνα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ).

Σταθάκης για ΚΑΣ: «Η απόφαση για τον Πειραιά δεν ακυρώνει τις επενδύσεις»

Το συμβούλιο έθεσε  όρους ως προς το χαρακτηρισμένο νεότερο μνημείο της «Παγόδας» (όπως είναι γνωστός -λόγω της πρωτοποριακής του στέγης- ο πρώην Σταθμός Επιβατών Αγίου Νικολάου), καθώς και ως προς τις δυο κτιστές δεξαμενές που βρίσκονται κοντά στο Σιλό, ηλικίας άνω των 100 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι η Cosco προγραμματίζει επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά, ανάμεσα στα οποία είναι η μετατροπή της «Παγόδας» σε πεντάστερο ξενοδοχείο, η δημιουργία δύο ακόμη ξενοδοχείων (σήμερα είναι αποθήκες) αλλά και η δημιουργία εμπορικού κέντρου μέσα στο λιμάνι.

Πέντε νέα mall στην Αττική - Δείτε σε ποιες περιοχές

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο:

* Ως προς την «Παγόδα», το ΚΣΝΜ γνωμοδότησε υπέρ της αλλαγής χρήσης σε ξενοδοχείο και συνεδριακό κέντρο, με τον όρο όλες οι επεμβάσεις να σέβονται και να μην αλλοιώνουν τα μορφολογικά και δομικά στοιχεία του κελύφους και το ύφος του κτιρίου.

* Ως προς δυο κτιστές δεξαμενές του λιμένα Πειραιά, που είναι παλαιότερες των τελευταίων 100 χρόνων, οι όποιες επεμβάσεις θα πρέπει να τύχουν της έγκρισης του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο.

Στο «πόδι» ο Πειραιάς: Θέλουν να ανακηρύξουν αρχαιολογικό χώρο όλη την πόλη

Επίσης, το ΚΣΝΜ συμφώνησε με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σε δύο περιπτώσεις:

- Το κτίριο της Πέτρινης Αποθήκης στο λιμάνι του Πειραιά να μπορεί να μετατραπεί σε Μουσείο Μετανάστευσης

- Oι δυο πενταόροφες αποθήκες που βρίσκονται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Ηετιώνειας Πύλης να διατηρηθούν και να μπορούν να διαμορφωθούν ως ξενοδοχεία.

Η ιστορία της «Παγόδας»

Το κτήριο του επιβατικού Σταθμού του Αγίου Νικολάου – «Παγόδα» είναι έργο των Ιωάννη Λιάπη και Ηλία Σκρουμπέλου και βρίσκεται στη λιμενική ζώνη του δήμου Πειραιά. Το κτίριο πήρε το όνομά του από το σχήμα της σκεπής του, που θυμίζει παγόδα.

Αποτελεί προϊόν του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού «Επιβατικοί Σταθμοί και Τελωνεία Υπερατλαντικών Γραμμών» που τέθηκε το 1961 και δημιουργήθηκε την περίοδο 1962 – 1967, ενώ εγκαινιάστηκε το φθινόπωρο του 1967.

Η

Ο επιβλητικός επιβατικός Σταθμού του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι του Πειραιά πήρε το όνομά του από το σχήμα της σκεπής του, που θυμίζει παγόδα, τα χαρακτηριστικά κτίρια στην Ασία / Πηγή: wikipedia

Η ιδέα της δημιουργίας του προέκυψε από την ανάγκη ύπαρξης επιβατικού σταθμού για τα μεγάλα υπερωκεάνια αναχυψής, ενώ συσχετίστηκε και με τον ελλιμενισμό των υπερωκεανίων στον Πειραιά για τη μαζική μεταφορά των μεταναστών κατά τη διάρκεια του 1960.

Στη δεκαετία του 1980 λειτούργησε ως εκθεσιακό κέντρο του ΟΛΠ, ενώ στη συνέχεια η χρήση του από υπηρεσίες του Οργανισμού σταμάτησε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top