Στο «πόδι» ο Πειραιάς: Θέλουν να ανακηρύξουν αρχαιολογικό χώρο όλη την πόλη

«Παγώνουν» τα έργα σε Μικρολίμανο και Πειραϊκή;

Η Ηετιώνεια Πύλη

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόθεση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) να κηρύξει σχεδόν ολόκληρο τον Πειραιά ως αρχαιολογικό χώρο.

Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, πραγματοποίησε έκτακτη Συνέντευξη Τύπου στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γιώργου Γαβρίλη και φορέων της πόλης.

«Δεν μπορεί μια επιτροπή να αποφασίζει και να εισηγείται ερήμην της πόλης, όχι μόνο του Δήμου και της Αντιπεριφέρειας, αλλά και των παραγωγικών τάξεων και των κατοίκων, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που θα επηρεάσει καταλυτικά τη λειτουργία της πόλης, την υλοποίηση έργων αλλά και το αναπτυξιακό της μέλλον», δήλωσε ο κ. Μώραλης, εξηγώντας πως με αυτή την εξέλιξη «η πόλη θα πάει πίσω».

«Σε περίπτωση που ο Πειραιάς και η ευρύτερη ζώνη του λιμανιού χαρακτηριστούν ως αρχαιολογική ζώνη, τότε τίθεται σε κίνδυνο η υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος και της μελέτης διαχείρισης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς», ανέφερε, εξάλλου, η Ντόρα Μπακογιάννη σε ερώτησή της στη Βουλή προς τον υπουργός Οικονομίας, Γιάννη Δραγασάκη.

Αναβλήθηκε η συζήτηση – Τι απαντά το υπουργείο Πολιτισμού

Μετά τις έντονες αντιδράσεις η προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση στο ΚΑΣ αναβλήθηκε.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού, προτού συνεδριάσει το Συμβούλιο «οι εμπλεκόμενοι φορείς θα κληθούν σε νέα συνάντηση».

«Υπενθυμίζεται για πολλοστή φορά ότι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι υπάρχουν σε πολλά αστικά κέντρα της χώρας, με κορυφαίο παράδειγμα το κέντρο της Αθήνας, χωρίς να εμποδίζεται η οικοδομική ή άλλη οικονομική δραστηριότητα», τονίζει το υπουργείο Πολιτισμού, επισημαίνοντας πως η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου στον Πειραιά θα του προσδώσει «ισχυρή προστιθέμενη αξία».

Δείτε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για το θέμα της κήρυξης-οριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου Πειραιά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top