Κέιτ Μίντλετον: Τι είναι η προληπτική χημειοθεραπεία στην οποία υποβάλλεται

Τι λένε ειδικοί για τη θεραπεία της πριγκίπισσας

Η Κέιτ Μίντλετον ανακοίνωσε χθες ότι πάσχει από καρκίνο και υποβάλλεται σε προληπτική χημιοθεραπεία. Ειδικοί αναλύουν τι είναι η θεραπεία που ακολουθεί η πριγκίπισσα της Ουαλίας

Κέιτ Μίντλετον 1

Η προληπτική χημειοθεραπεία, ή αλλιώς επικουρική θεραπεία χρησιμοποιείται συχνά μετά τη χειρουργική επέμβαση για να μειωθεί η πιθανότητα ο καρκίνος να επανέλθει και να εξαπλωθεί και σε άλλα όργανα. 

Κέιτ Μίντλετον: Μίλησε με τον Χάρι και τη Μέγκαν – Φήμες για συμφιλίωση

Ο Lawrence Young, καθηγητής μοριακής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Warwick, σημειώνει ότι ακόμη και μετά την επιτυχή αφαίρεση όλου του ορατού καρκίνου με χειρουργική επέμβαση, μικροσκοπικά καρκινικά κύτταρα μπορεί να παραμείνουν κρυμμένα στο σώμα και να μην μπορούν να ανιχνευθούν με τις τρέχουσες εξετάσεις.

Πότε χρησιμοποιείται η προληπτική χημειοθεραπεία;

Ο Dr. Karol Sikora, ειδικός στον καρκίνο και σύμβουλος ογκολόγος αναφέρει στο Sky News ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η μέθοδος όταν «ο κίνδυνος υποτροπής είναι υψηλός».

Κέιτ Μίντλετον: «Το κράτησε κρυφό για τα παιδιά της, ντροπή στα τρολ»

«Ο τρόπος με τον οποίο παρέχεται η θεραπεία είναι πολύ καλύτερος τώρα και γίνεται πραγματικά πολύ επαγγελματικά και θα λάβει την καλύτερη δυνατή φροντίδα», είπε.

Κέιτ Μίντλετον 2

Ο ίδιος εξηγεί πως οι γιατροί είναι σε θέση να προβλέψουν τη σωστή θεραπεία για τον σωστό ασθενή. 

«Αν και είναι δυσάρεστη, η χημειοθεραπεία έχει μεγάλο όφελος», σημειώνει.

Κέιτ Μίντλετον: «Θα σκαρφαλώσουμε μαζί κι αυτό το βουνό»

Ο Thomas Moore, επιστημονικός ανταποκριτής του Sky, εξηγεί τη συνήθη διαδικασία μετά από πολλές χειρουργικές επεμβάσεις.

«Έκαναν εξετάσεις στα κύτταρα και τότε είναι που ανακάλυψαν ότι ήταν καρκινικά», τονίζει και συνεχίζει:

«Όταν μιλάνε για προληπτική χημειοθεραπεία, αυτό γίνεται σε περίπτωση που υπάρχουν άλλα κύτταρα που έμειναν πίσω μετά την επέμβαση, για να βεβαιωθούν ότι αυτά δεν είναι οι σπόροι ενός καρκίνου που αναπτύσσεται ξανά».

Κέιτ Μίντλετον: Όσα γνωρίζουμε για τον καρκίνο από τον οποίο πάσχει

Το NHS περιγράφει την επικουρική χημειοθεραπεία ως χημειοθεραπεία που χρησιμοποιείται για να «μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου μετά από ακτινοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση».

Κέιτ Μίντλετον 3

Όπως σημειώνει ο Dr Mangesh Thorat, επίτιμος καθηγητής του Queen Mary University of London και χειρουργός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Homerton, οι εξετάσεις δεν μπορούν να ανιχνεύσουν μικροσκοπικούς καρκίνους, οπότε οι προληπτικές θεραπείες χρησιμοποιούνται όταν είναι γνωστό ότι υπάρχει καρκίνος.

Κέιτ Μίντλετον: Ανακοίνωσε ότι πάσχει από καρκίνο 

«Η χειρουργική επέμβαση είναι η πιο θεραπευτική μορφή θεραπείας για τους καρκίνους των συμπαγών οργάνων σε πρώιμο στάδιο. Ωστόσο, περιστασιακά, ορισμένα καρκινικά κύτταρα ξεφεύγουν από το όργανο προέλευσής τους και αρχίζουν να εγκαθίστανται σε άλλα όργανα, όπως ο πνεύμονας ή το ήπαρ. Οι εξετάσεις που διατίθενται σήμερα δεν είναι σε θέση να ανιχνεύσουν μια τέτοια μικροσκοπική εξάπλωση και, επομένως, για να βελτιωθούν οι πιθανότητες ίασης. Συχνά αναλαμβάνεται θεραπεία μιας τέτοιας πιθανής εξάπλωσης ακόμη και μετά την πλήρη αφαίρεση του καρκίνου στο στερεό όργανο προέλευσης», αναφέρει.

Κέιτ Μίντλετον 4

«Ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου, χρησιμοποιείται μια σειρά φαρμάκων που μπορούν να φθάσουν σε όλα τα όργανα του σώματος όπου μπορεί να έχει συμβεί μια τέτοια εξάπλωση. Η χημειοθεραπεία είναι ένας τέτοιος τύπος θεραπείας που χρησιμοποιεί φάρμακα τα οποία δρουν ιδιαίτερα στα ταχέως διαιρούμενα κύτταρα, για παράδειγμα στα καρκινικά κύτταρα, και τα σκοτώνει», εξηγεί.

Σχετίζεται η θεραπεία με την ηλικία του ασθενούς;

Ακόμη ένας ειδικός περιγράφει την προληπτική χημειοθεραπεία «σαν να σφουγγαρίζεις το πάτωμα με χλωρίνη όταν έχεις χύσει κάτι πάνω του. Έτσι και η χημειοθεραπεία σκοτώνει τα κύτταρα που έχουν χυθεί».

Κέιτ Μίντλετον: Πότε έμαθε ο Ουίλιαμ ότι η πριγκίπισσα πάσχει από καρκίνο

«Η ηλικία δεν επηρεάζει το ποσοστό επιτυχίας της χημειοθεραπείας, εκτός από την περίπτωση που οι καρκίνοι είναι "ανοσοθεραπευτικοί", οι οποίοι είναι συχνότεροι στους νέους - σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να χορηγηθεί ένας τύπος χημειοθεραπείας που ονομάζεται ανοσοθεραπεία».

Κέιτ Μίντλετον 5

Όπως λέει, «οι νεότεροι άνθρωποι μπορούν να ανεχθούν καλύτερα υψηλότερες δόσεις χημειοθεραπείας, οπότε μπορούν να τους χορηγηθούν ισχυρότερα θεραπευτικά σχέδια που είναι πιο πιθανό να σκοτώσουν τυχόν εναπομείναντα κύτταρα». 

Βασιλιάς Κάρολος: Το πρώτο μήνυμα για τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χημειοθεραπεία χορηγείται γενικά για τρεις έως 12 μήνες, ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου.

Πώς χορηγείται η προληπτική χημειοθεραπεία;

Η Pat Price, πρόεδρος της Radiotherapy UK και κορυφαία γιατρός για τον καρκίνο, δήλωσε ότι στην περίπτωση της Κέιτ Μίντλετον η χειρουργική επέμβαση θα έχει αφαιρέσει τον καρκίνο.

«Μερικές φορές σε ορισμένους όγκους υπάρχει μια μικρή ανησυχία σχετικά με το αν έχει μείνει κάτι πίσω ή αν υπάρχει κίνδυνος να επανέλθει. Οι γιατροί τότε συχνά χρησιμοποιούν προληπτική χημειοθεραπεία, συνήθως με τη μορφή δισκίων ή ενέσεων», αναφέρει στο Sky News.

Κέιτ Μίντλετον: Προσπάθησαν να αποκτήσουν πρόσβαση στον ιατρικό της φάκελο!

«Συχνά χορηγείται για μια περίοδο τεσσάρων ή έξι μηνών και στη συνέχεια ολοκληρώνεται, οπότε τα πράγματα ελπίζουμε να είναι εντάξει», τονίζει η ειδικός.

Ποιες είναι οι παρενέργειες

Όσον αφορά στους κινδύνους και τις παρενέργειες εξηγεί ότι η χημειοθεραπεία πλήττει όλα τα κύτταρα ενός ατόμου - τόσο τα καρκινικά κύτταρα όσο και τους φυσιολογικούς ιστούς.

Αυτό μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει προβλήματα με τον μυελό των οστών και το έντερο, προκαλώντας συμπτώματα όπως αίσθημα αδιαθεσίας ή χαμηλή παραγωγή αίματος. Μπορεί επίσης να προκαλέσει παρενέργειες όπως απώλεια μαλλιών, κόπωση και μώλωπες.

Συχνά ένας ασθενής που υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία λαμβάνει και άλλα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν στην άμβλυνση ή την καταπολέμηση ορισμένων από αυτά τα συμπτώματα. Τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται όταν τελειώνει η πορεία της θεραπείας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top