Υεμένη: Η ΕΕ στέλνει τουλάχιστον 3 πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα 

Και ελληνικό πλοίο στην περιοχή  - Κλιμάκωση και από ΗΠΑ  

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι της  Υεμένης, ΗΠΑ και Μ. Βρετανία πραγματοποίησαν ήδη επίθεση κατά θέσεών τους. 

Υεμένη: Ποιοι είναι οι αντάρτες Χούθι και γιατί επιτίθενται σε πλοία

Όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποστείλει στην περιοχή τουλάχιστον τρία πολεμικά πλοία. Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Star στις Βρυξέλλες Μαρία Ψαρά, σύμφωνα με το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης που έχει στη διάθεσή του το Star, «μια νέα επιχείρηση της ΕΕ» θα «δρα σε μια ευρύτερη περιοχή λειτουργίας, από την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι τον Κόλπο» τουλάχιστον με τρία πλοία. 

Η Ελλάδα είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που ήδη συμμετέχουν στην αμερικανική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στηρίζει την πρωτοβουλία της ΕΕ και αναμένεται να συμμετέχει και στις δύο αποστολές με την ίδια φρεγάτα. 

«Τρελάθηκαν» οι Τούρκοι με την αποστολή ελληνικής φρεγάτας από τον Δένδια

Σε γενικές γραμμές τα κράτη-μέλη της ΕΕ στηρίζουν την πρωτοβουλία, ωστόσο η Ισπανία ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι θα απέχει. Μένει να δούμε πώς θα πάνε οι διεργασίες που θα δρομολογηθούν μέσω του Συμβουλίου των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στις 22 Ιανουαρίου. Η αποστολή αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος Φεβρουαρίου.


ΗΠΑ: Αποφασισμένος για κλιμάκωση κατά των Χούθι ο πρόεδρος Μπάιντεν 

Όπως επίσης μετέδωσε ο ανταποκριτής του Star στις ΗΠΑ Δημήτρης Σουλτογιάννης, στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν ξεπέρασε τους όποιους ενδοιασμούς είχε και ενέκρινε την στρατιωτική επιχείρηση κατά των Χούθι. 

ΗΠΑ: Η επίθεση σε θέσεις των Χούθι στην Υεμένη

ΗΠΑ: Η επίθεση σε θέσεις των Χούθι στην Υεμένη 

Αν και το τελευταίο πράγμα που θέλει η Ουάσιγκτον αυτή τη στιγμή είναι η επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, με δική της συμμετοχή, δεν υπήρχε άλλη επιλογή καθώς όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου οι επιθέσεις αυτές έθεσαν σε κίνδυνο προσωπικό των ΗΠΑ, εργαζόμενους του εμπορικού ναυτικού, εταίρους της Αμερικής, το διεθνές εμπόριο, και απείλησαν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι δε θα διστάσει να πάρει περαιτέρω μέτρα για να προστατέψει την ασφάλεια πλοίων και προσωπικού στην περιοχή, ενώ η απόφαση έρχεται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία στο εσωτερικό της χώρας του λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top