IQ: Tα 8 χαρακτηριστικά που έχουν οι έξυπνοι άνθρωποι!

Τι λέει η επιστήμη για τον δείκτη νοημοσύνης

Οι stars με το μεγαλύτερο IQ! / Βίντεο αρχείου από το Breakfast@Star

Όλοι μας θα θέλαμε να έχουμε την απάντηση στο ερώτημα κατά πόσο ξεχωρίζουμε όχι μόνο για τα ταλέντα και την προσωπικότητά μας αλλά και για την...εξυπνάδα μας. Οι επιστήμονες που μελετούν τα μυστήρια του ανθρώπινου εγκεφάλου και της νοημοσύνης έχουν καταγράψει σε πολλές έρευνες κάποια κοινά χαρακτηριστικά στους ευφυείς αθρώπους. Τι είναι, λοιπόν, αυτό που έχουν κοινό όλοι σχεδόν οι έξυπνοι άνθρωποι; 

Ας δούμε ορισμένα από τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που φανερώνουν ανώτερη ευφυία. Φυσικά όλα τα παρακάτω δεν αποτελούν...κανόνα, ωστόσο αποτυπώνουν ορισμένα επιστημονικά ευρήματα. 

Αυτά είναι τα 8 στοιχεία που «αποκαλύπτουν» αν έχετε ανώτερη ευφυΐα!

1. Κάπνισμα και ευφυΐα

Μια ισραηλινή μελέτη του 2010 αντιπαρέβαλε τον δείκτη νοημοσύνης 20.000 νέων ατόμων με το αν ήταν καπνιστές ή όχι.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι o μέσος καπνιστής 18-21 ετών είχε IQ  94, ενώ ο μη καπνιστής ίδιας ηλικίας είχε μέσο όρο IQ 101.

Αυτά είναι τα 8 στοιχεία που «αποκαλύπτουν» αν έχετε ανώτερη ευφυΐα!

Εκείνοι που κάπνιζαν περισσότερο από ένα πακέτο την ημέρα είχαν κατά μέσο όρο IQ 90.

Μεταξύ αδερφών, οι μη καπνιστές ήταν πιο έξυπνοι από τους καπνιστές.

2. Έχετε κάνει μαθήματα μουσικής;

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η μουσική βοηθάει το μυαλό των παιδιών να αναπτυχθεί με διάφορους τρόπους: Έρευνα έδειξε ότι η λεκτική νοημοσύνη παιδιών ηλικίας 4-6 ετών αυξήθηκε μετά από μόλις ένα μήνα μαθημάτων μουσικής.

Αυτά είναι τα 8 στοιχεία που «αποκαλύπτουν» αν έχετε ανώτερη ευφυΐα!

Άλλη έρευνα έδειξε ότι παιδιά 6 ετών που έκαναν επί εννέα μήνες μαθήματα πιάνου είχαν αύξηση στο IQ τους σε σύγκριση με παιδιά ίδιας ηλικίας που έκαναν μαθήματα θεάτρου ή δεν έκαναν καθόλου μαθήματα.

3. Είστε το μεγαλύτερο από τα παιδιά μιας οικογένειας;

Τα μεγαλύτερα σε ηλικία αδέλφια είναι συνήθως πιο έξυπνα, αλλά αυτό δεν φαίνεται να αποδίδεται σε θέματα γενετικής προδιάθεσης. Έρευνα δείχνει ότι τα μεγαλύτερα σε ηλικία αδέλφια είχαν μια μικρή διαφορά στο IQ, κατά μέσο όρο 3 μονάδες πάνω από τον πιο κοντινό αδελφό τους.

4. Είστε αδύνατοι;

Έρευνα του 2006 έδειξε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η περίμετρος της μέσης, τόσο χαμηλότερη είναι η γνωστική σας ικανότητα.

Άλλη μελέτη του 2008 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ήταν είτε λιποβαρείς είτε υπέρβαροι ως ενήλικες, είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες σε γνωστικά τεστ στην ηλικία των 61 ετών.

5. Οι... φιλόζωοι και ο ρόλος της γάτας

Έρευνα του 2014 έδειξε ότι όσοι έχουν γάτες και όχι σκύλο για κατοικίδιο, είχαν καλύτερα αποτελέσματα σε τεστ νοημοσύνης.

Αυτά είναι τα 8 στοιχεία που «αποκαλύπτουν» αν έχετε ανώτερη ευφυΐα!

6. Αριστερόχειρες ή δεξιόχειρες; 

Έρευνα έδειξε ότι οι αριστερόχειρες έχουν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ που είχαν να κάνουν με τη δημιουργικότητα και τις νέες ιδέες. Ίσως γι' αυτό οι αριστερόχειρες υπερεκπροσωπούνται στην αρχιτεκτονική και τη μουσική.

7. Ύψος και ευφυία

Έρευνα από το πανεπιστήμιο του Πρίνστον στις ΗΠΑ έδειξε ότι ήδη από την ηλικία των 3 ετών, όταν δηλαδή η σχολική εκπαίδευση δεν έχει παίξει ακόμα ρόλο, αλλά και σε όλη την παιδική ηλικία, τα πιο ψηλά παιδιά αποδίδουν καλύτερα σε τεστ γνωστικής ικανότητας.

8. Έχετε... πλάκα

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Intelligence, 400 φοιτητές ψυχολογίας έκαναν τεστ νοημοσύνης.

Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να δημιουργήσουν λεζάντες για κόμικς του New Yorker και αυτές οι λεζάντες εξετάστηκαν από ανεξάρτητους βαθμολογητές.

Όπως αποδείχθηκε, οι εξυπνότεροι μαθητές βαθμολογήθηκαν ως πιο... αστείοι.

Ποια χώρα διαθέτει τον υψηλότερο δείκτη IQ; - H θέση της Ελλάδας

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top