Ποια χώρα διαθέτει τον υψηλότερο δείκτη IQ; - H θέση της Ελλάδας

Διαθέσιμα όλα τα επεισόδια του Α' Κύκλου της σειράς IQ 160 στο star.gr/tv

Δείτε ένα απόσπασμα από την επιτυχημένη αστυκωμική σειρά του Star IQ 160 

Πώς μπορεί να μετρηθεί η νοημοσύνη; Τα τυποποιημένα IQ test είναι αρκετά για να μας δείξουν πού ζουν οι εξυπνότεροι άνθρωποι στον πλανήτη; Σχετίζεται το προσδόκιμο ζωής με τον δείκτη IQ; Σε ποια χώρα κατατάσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με το World Population Review;  

Εμείς, πάντως, ξέρουμε σίγουρα ότι η εξυπνότερη της ελληνικής τηλεόρασης είναι η «Πηνελόπη Μουρίκη», που μαζί με τον «Αργύρη Καλατζή» ξετρυπώνουν όλους τους εγκληματίες. Παρακολουθήστε ξανά όλα τα επεισόδια του Α΄ Κύκλου, on demand, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου. 

To ΙQ 160 επέστρεψε On Demand: Δείτε στο star.gr/tv όλο τον Α' κύκλο έως τις 10/12


Οι χώρες με τον υψηλότερο μέσο όρο δείκτη νοημοσύνης

Σύμφωνα με έρευνα που έκαναν το 2019 οι μελετητές Richard Lynn και David Becker του Ινστιτούτου Ulster, η πρώτη θέση ανήκει στην Ιαπωνία με το μέσο IQ του πληθυσμού της να φτάνει το 106.49, ενώ ακολουθούν η Ταϊβάν (106.57), η Σιγκαπούρη (105.89), το Χονγκ Κονγκ (105.37) και η Κίνα (104.10).

Τα ευρωπαϊκά κράτη που κατάφεραν να βρίσκονται στο top 10 των χωρών με τους εξυπνότερους ανθρώπους είναι η Λευκορωσία (101.60), η Φινλανδία (101.20), το Λιχτενστάιν (101.07), αλλά και η Ολλανδία και η Γερμανία με το μέσο IQ στο 100.74.

Οι 10 χώρες με τον υψηλότερο μέσο όρο δείκτη IQ / World Population Review

Εδώ είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι βαθμολογίες IQ συνήθως αντικατοπτρίζουν και σχετίζονται με την ποιότητα της εκπαίδευσης και των διαθέσιμων πόρων κάθε περιοχής. Έτσι εκείνες οι χώρες του κόσμου με τα χαμηλότερα IQ σκορ, είναι ως επί το πλείστον πιο φτωχές και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Σύμφωνα με έρευνα του World Population Review, οι περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως (περίπου στο 68%) έχουν IQ από 85 μέχρι και 115. Όσοι διαθέτουν δείκτη νοημοσύνης άνω του 140, συγκαταλέγονται στις ιδιοφυΐες.

Μέσος Όρος IQ ανά χώρα

Πώς διαμορφώνεται ο παγκόμιος χάρτης βάσει τον μέσο όρο iQ ανά χώρα / World Population Review

Πόσο έξυπνοι είναι οι Έλληνες; - Σε ποια θέση βρίσκεται η χώρα μας

Η Ελλάδα, παρόλη την ιστορία της, δε βρίσκεται αρκετά ψηλά στη λίστα με τους υψηλότερους δείκτες IQ, σημειώνοντας μέσο όρο 90,77, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην 55η θέση.

Όσον αφορά τις γειτονικές χώρες της Ελλάδας: Η Κύπρος κατέκτησε την 47η θέση, η Ιταλία με 94,23 βρίσκεται στην 42η θέση, η Βουλγαρία στην 54η θέση με 90,99, ενώ πιο χαμηλά βρίσκεται η Αλβανία, στην 109η θέση, με 81,75, η Τουρκία με 86,8 βρίσκεται στην 77η θέση και η Βόρεια Μακεδονία με 81,91 βρίσκεται στην 108η θέση.

Ο δείκτης IQ της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Βουλγαρίας / World Population Review

Οι άνθρωποι με το υψηλότερο IQ στον κόσμο - Ανάμεσά τους και ένας Έλληνας

Οι 10 χώρες με τους χαμηλότερους δείκτες IQ παγκοσμίως είναι:

  • Γκάνα 58,16
  • Ακτή Ελεφαντοστού 58,16
  • Γουινέα 53,48
  • Νικαράγουα 52,69
  • Γκάμπια 52,68
  • Πράσινο Ακρωτήριο 52,5
  • Γουατεμάλα 47,72
  • Σιέρα Λεόνε 45,07
  • Λιβερία 45,07
  • Νεπάλ 42,99

Οι 10 χώρες με τον χαμηλότερο μέσο όρο δείκτη IQ / World Population Review

Οι παραπάνω τιμές προέκυψαν παίρνοντας ως βάση τα τυποποιημένα IQ tests που διεξήχθησαν ανά χώρα, ώστε να υπάρχει ένα κοινό σημείο αναφοράς και εκκίνησης και στη συνέχεια βελτιώνοντας αυτές τις βαθμολογίες με πρόσθετες μετρήσεις, όπως εθνικές αξιολογήσεις μαθηματικών, ανάγνωσης και φυσικών επιστημών, λαμβάνοντας επίσης υπόψιν τη συνολική ποιότητα των δεδομένων.

IQ 160: Αυτή είναι η... Γαλλίδα Σμαράγδα Καρύδη

Πιο... έξυπνοι οι άνθρωποι που ζουν σε ψυχρότερα κλίματα

Σύμφωνα με έρευνα του 2018, την οποία δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα «The Times», οι άνθρωποι που κατοικούν σε πιο ψυχρά κλίματα στη βόρεια Ευρώπη αναπτύσσουν υψηλότερο βαθμό ευφυΐας σε σχέση με όσους κατοικούν σε θερμότερα. 

Έτσι, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου της Β. Ιρλανδίας, το μέσο μέγεθος του εγκεφάλου των ανθρώπων στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη είναι 1.320 κυβικά εκατοστά έναντι 1.312 κυβικά εκατοστά στη νοτιοανατολική.

Δείκτης νοημοσύνης - IQ

Πώς μπορεί να μετρηθεί η νοημοσύνη; Τα τυποποιημένα IQ test είναι αρκετά για να μας δείξουν πού ζουν οι εξυπνότεροι άνθρωποι στον πλανήτη; Σχετίζεται το προσδόκιμο ζωής με τον δείκτη IQ; / Φωτογραφία Unsplash

Υψηλότερος δείκτης IQ, μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής

Βάσει μίας νεότερης βρετανικής επιστημονικής έρευνας, στην οποία κάνει αναφορά ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα παιδιά με υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (IQ) είναι πιθανότερο να ζήσουν περισσότερα χρόνια, καθώς έχουν μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό, καρκίνο λόγω καπνίσματος, πνευμονοπάθειες και άνοια.

Η μεγαλύτερη έως σήμερα μελέτη που κατέγραψε τις αιτίες του θανάτου στη διάρκεια της ζωής και των δύο φύλων, κατέληξε ότι η εξυπνάδα παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο ζωής ενός ανθρώπου, κάτι που επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την πιθανότητα εκδήλωσης νόσων και πρόωρου θανάτου.

Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει προηγούμενα ευρήματα ότι, δηλαδή, τα άτομα με αυξημένη νοημοσύνη τείνουν να ζουν λίγο παραπάνω από τα άτομα με χαμηλό δείκτη IQ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top